Γιορτή πουλιών διοργάνωσε στο Πάρκο Λειβήθρων ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και το Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποίησαν από κοινού εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών 2017 (Eurobirdwatch 2017) στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων.
Μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για τα «πουλιά και τα πτηνόμορφα τέρατα στην αρχαία ελληνική μυθολογία και τέχνη», για τον «μαγικό κόσμο των πουλιών και για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσής τους». Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος στα καλλιτεχνικά εργαστήρια «Φτερά – πούπουλα και τιτιβίσματα» κατασκευάζοντας μάσκες και λοιπές κατασκευές με θέμα πάντα τα πουλιά, ενώ παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους φτερωτούς κατοίκους του Ολύμπου στη διάρκεια του εργαστηρίου ορνιθοπαρατήρησης.
Στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων επίσης πραγματοποιήθηκε έκθεση γλυπτών του εικαστικού – γλύπτη Ι. Ποιμενίδη με έργα του από ανακυκλώσιμα υλικά. Το θέμα της έκθεσης του καλλιτέχνη ήταν τα πουλιά, οι μορφές των οποίων αποδίδονταν με τρόπο ευφάνταστο, δημιουργικό και οικολογικό.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International και φέτος είναι η 23η χρονιά που υλοποιήθηκαν με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 χώρες. Το θέμα της διοργάνωσης ήταν και φέτος τα μεταναστευτικά πουλιά. Ο γενικός σκοπός ήταν να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.
Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών, για να περάσουν το χειμώνα. Επομένως, στόχος των εκδηλώσεων ήταν να ευαισθητοποιηθεί το ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα οι μαθητές για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πτηνά στη Μεσόγειο και για την ανάγκη προστασίας τους.
Η δράση απευθυνόταν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε συλλόγους, φορείς, οικογένειες και αυτόνομους επισκέπτες. Το σύνολο των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις ανέρχεται στους 150, ήτοι 97 μαθητές Α/θμιας, πέντε εκπαιδευτικοί, καθώς και 28 παιδιά με τους συνοδούς τους (αυτόνομοι επισκέπτες).