Μενού Κλείσιμο

Τα «βιώματα» του τόπου, το γλωσσικό ιδίωμα

Εκδήλωση για το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα από την Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού

Στη κατάμεστη αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, πραγματοποιήθηκε η 28η εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού που συνδιοργανώθηκε από το ΔΗ.ΦΟ.Π.Π.Π.Ο.Υ. Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ν. Λούσης». Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο φιλόλογος Βασίλης Δαραής και το θέμα που ανέπτυξε ήταν: «Μια ματιά στο γλωσσικό ιδίωμα του Κολινδρού-ΑΠΟΥΡΩ». 

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ ο ομιλητής, ξεκίνησε την εκπαιδευτική του δραστηριότητα ως καθηγητής στο Λύκειο Κολινδρού (απ’ όπου είχε αποφοιτήσει το 1969), υπηρέτησε επίσης σε σχολεία της Κατερίνης, καθώς και στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στο Χαρτούμ του Σουδάν. Έγνοια του η γλώσσα, η ελληνική γλώσσα σε όλη την ιστορική πορεία της, προπάντων η κοινή νεοελληνική, η γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε σήμερα, και κυρίως οι προφορικές ποικιλίες της, τα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα. Διετέλεσε γενικός επιμελητής της εγκυκλοπαίδειας «Πρώτη», αρθρογραφούσε συχνά σε εφημερίδες και περιοδικά και διατηρεί μπλόγκ στο διαδίκτυο με ποικίλη ύλη.

Για το ενδιαφέρον θέμα του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος του Κολινδρού, με λιτό και κατανοητό τρόπο, ενημέρωσε επιστημονικά και πήγε τους παρευρισκόμενους στο μέλλον μέσα από το χθες και κατέδειξε την προσαρμοστικότητά της, την ευελιξία της, το πυρήνα της ύπαρξής της που είναι η επικοινωνιακή της πρόθεση. Ανέφερε ότι ανήκει στις γλωσσικές ποικιλίες που εντάσσονται στο λεγόμενο βόρειο ιδίωμα. Βασίζεται στη κοινή νεοελληνική και όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές γλωσσολόγοι η διαφοροποίησή της οφείλεται, ως επί το πλείστον, σε κληματολογικές αιτίες που επέδρασαν στο κόψιμο φωνηέντων και συμφώνων και απλοποίηση λέξεων. Είχε αρκετές επιδράσεις από άλλες γλώσσες, όπως  τη τουρκική και σλαβική. Αναφέρθηκε επίσης στις εμπειρίες του από τη δημοσίευση με το ψευδώνυμο «Απουρώ» στην τοπική εφημερίδα και στο διαδίκτυο με τη χρήση ως επι το πλείστον του γλωσικού ιδιώματος.                                                                                                                                  Και κατέληξε: «Το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, όποιο και αν είναι αυτό, είναι μέσα σ’ όλους που έχουν βιώματα του τόπου τους. Γλώσσα και τόπος, γλώσσα και άνθρωπος, είναι τόσο δεμένοι, γι’ αυτό και το ιδίωμα αυτό δεν χάνεται. Χάνεται, είτε γράφεται, είτε όχι, μόνο όταν φύγει απ’ τη ζωή αυτός που τη μιλάει».

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση, που σε αρκετά σημεία της δημιούργησε εύθυμο κλίμα, πραγματοποίησαν ο αστροφυσικός και επιστήμονας της ΝΑΣΑ Θανάσης Οικονόμου με καταγωγή από τα Γρεβενά, μαζί με τον φυσικό Σπύρο Κάνουρα, οι πανεπιστημιακοί Αχιλλέας Παππουτσής και Φραγγής Νίκος, ο φίλος του Κολινδρού ζωγράφος Νένος Αστέριος, Ο δάσκαλος Κώστας Βουδριάς, συγγραφέας μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Τσαμπούρη του βιβλίου «Λαογραφικά και γλωσσικό ιδίωμα του Κολινδρού», ο φιλόλογος Βασίλης Παπανικολάου κ.α.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε επίσης και το πόνημα του καθηγουμένου της Ιεράς Σταυροπηγιακής Πατριαρχικής Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου με τίτλο: «Ο Αρχιεπίσκοπος Βράτσης Αγάπιος. Ένας Κολινδρινός ιερομάρτυρας. +13 Οκτωβρίου 1849» που διατέθηκε σε όσους ενδιαφέρθηκαν να το αποκτήσουν.

Οι θετικές κρίσεις και οι εκφράσεις ικανοποίησης για την όλη παρουσίαση της εκδήλωσης που συντόνισε ο Βασίλης Τραούδας, με τη βοήθεια της Διευθύντριας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού Μαρίας Πάσχου, την τεχνική υποστήριξη του Διονύση Λακασά και την προβολή εκδήλωσης από τον Ευριπίδη Θεοδοσίου, καταδεικνύουν το έκδηλο ενδιαφέρον που δημιούργησε η παραπάνω επιτυχημένη εκδήλωση, αντικατοπτρίζουν τα αισθήματα και την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας σε τέτοιες πολιτιστικές δράσεις.

Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 με θέμα: «Η ιστορία του ποδοσφαίρου στον Κολινδρό». Ένα επίσης ενδιαφέρον θέμα το οποίο θα παρουσιάσει ο αθλητικογράφος Σταύρος Πετρακόπουλος.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ