Φεστιβάλ για όλους
Με κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Κατερίνη το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο αισίως συμπληρώνει 48 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας.
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στο νεοκλασικό πρώην Τσαλόπουλου σε μια λιτή εκδήλωση αντάξια του θεσμού, που εδώ και δεκαετίες έχει καταξιωθεί στη συνείδηση όχι μόνο των Πιεριέων, αλλά όλων των βορειοελλαδιτών και όχι μόνο. Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι το Ισραήλ και σ’ αυτό το κράτος είναι αφιερωμένη η εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ στις 30 Ιουνίου στο αρχαίο Θέατρο του Δίου
Ένας πολιτισμός πανάρχαιος, τα ίχνη του οποίου χάνονται στο βάθος του χρόνου. Επιδίωξη των διοργανωτών είναι να παρουσιάσουν τις πολυσχιδείς και βαθιές επιρροές που και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να έχει στην ανθρωπότητα ο πολιτισμός αυτός. Η όπερα συναντά την σύγχρονη ποπ, το μιούζικαλ συνδιαλέγεται με την ελληνική έντεχνη παραγωγή και τον κινηματογράφο, το κλασσικό συμπορεύεται με την αρχέγονη Παράδοση της ανατολικής Μεσογείου εμπλουτισμένη με τις εγχώριες επιρροές των χωρών της εβραϊκής διασποράς. Συνδετικός ιστός η ποίηση και η Ιστορία.
Το μουσικό πρόγραμμα μεταξύ άλλων της πρεμιέρας περιλαμβάνει την καντάτα του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν», καθώς και έργα του Max Bruch και του Ernest Gold, τα οποία θα ερμηνεύσουν οι Liora Simon, Ρώνια Τοπαλίδου, Δημήτριος Χωνός, Μπάμπης Βελισσάριος.
Συμμετέχει επίσης η Ορχήστρα «Musicart» Νέου Ωδείου Κοζάνης και η Χορωδία Εταιρείας Πιερικών Μελετών
Φέτος για πρώτη φορά στο αρχαίο Θέατρο του Δίου, θα εμφανιστεί σχήμα του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης. Μετά από 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας του σχολείου και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του Δημήτρη Κυριακού, ο ΟΡΦΕΟ αποφάσισε να δώσει «βήμα» στο σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής.
Στις 3 Ιουλίου η Παραδοσιακή ορχήστρα αποφοίτων του Μουσικού σχολείου, η παραδοσιακή χορωδία του Μουσικού σχολείου, με καλεσμένο τον καλλιτέχνη Λάκη Χαλκιά και ένα χρόνο μετά τον Δημήτρη Κυριακού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό του φεστιβάλ Ολύμπου.
Στο παραδοσιακό σχήμα συμμετέχουν οι απόφοιτοι του σχολείου οι οποίοι αποφοίτησαν από διάφορα τριτοβάθμια ιδρύματα και σήμερα εργάζονται ως καθηγητές. Στο χορό θα συμμετέχουν οι μαθητές του σχολείου από όλες τις βαθμίδες. Το ρεπερτόριο θα είναι από όλες τις περιοχές που κατοικούν την πόλη μας όπως το ποντιακό στοιχείο, το θρακικό, το κρητικό, το βλάχικο κλπ.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου συνεχίζεται στις 6 Ιουλίου (αρχαίο Θέατρο Δίου) με τον Οιδίπους Τύραννος, σε σκηνοθεσία Κώστα Μαρκουλάκη και μετάφραση του Γιάννη Λιγνάδη
Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο «Αναλόγιο» ο Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.- συγγραφέας Λέων Α. Ναρ, αναπτύσσει το θέμα «Οι σεφαραδίτες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και τα τραγούδια τους».
…Η σεφαραδίτικη μουσική με τραγούδια από την Αναγεννησιακή παράδοση στη Ladino γλώσσα, ώς την πιο πρόσφατη, με το πάντρεμα Ladino και Ελληνικών με ντόπιες μελωδίες και ρεμπέτικους σκοπούς, που δημιούργησε ακόμη και δίγλωσσα τραγούδια…
Συμμετέχει το μουσικό σχήμα Pellegrinaggio al levante ensemble Μαριάντζελα Χατζησταματίου, Νίκος Παναγιωτίδης, Αχιλλέας Τίγκας, Simone Mongelli
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
Επίσης ο Ιούλιος περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντές ανάβασης στον Όλυμπο (από το 2ο Λύκειο Βούλας Αττικής), την προβολή της ταινίας «Δύο τη νύχτα» στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης, αλλά και τη θεατρική παράσταση «ΤηΤρίχας το γεφύρ’» σε σκηνοθεσία του Χάρη Αμανατίδη και σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Πιερίας.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 30 Αυγούστου
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.