Προβολή της ταινίας του Δημήτρη Σπύρου για τους εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κατερίνης σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο «Ευκαρπίδη προβάλει την ταινία “Ο Ψύλλος”, την Τετάρτη16 Μαϊου στις 5 το απόγευμα. Πρόκειται για μια ταινία ελληνικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σπύρου, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Δήμητρα Χατούπη, Νίκος Κολοβός, Παντελής Τριβιζάς, Αμαλία Γκίζα, Δημήτρης Σπύρου, Κωστούλα Τσέλου, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύουν η Νένα Βενετσάνου, και η Λίνα Γεραρδή
Η υπόθεση
«Ψύλλος» είναι ο τίτλος μια χειρόγραφης εφημεριδούλας, που εκδίδει και συντάσσει ένας δωδεκάχρονος μαθητής ο Ηλίας Σεϊτανίδης. Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και δίνει μια διεισδυτική ματιά στην επαρχία.
Πολυβραβευμένη ταινία σε παγκόσμιο επίπεδο, και πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του σκηνοθέτη, με απολαυστικές ερμηνείες.
Ο μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια να μην τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα. Κι όπως γράφει ο ίδιος σ ένα φύλλο της εφημερίδας του, «ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο, τα ταξίδια που θέλω να κάνω, είναι το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου, είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά…». Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία στα τέλη της δεκαετίας του 60. Πολυβραβευμένη ταινία σε παγκόσμιο επίπεδο, και πρώτη κινηματογραφική απόπειρα του σκηνοθέτη, με απολαυστικές ερμηνείες.
Η ταινία «Ο Ψύλλος» είναι παραγωγής του 1990 και γνώρισε διεθνή επιτυχία. Εκτυλίσσεται σε ένα απομονωμένο χωριό της Ολυμπίας όπου ένας δωδεκάχρονος μαθητής ο Ηλίας, εκδίδει χειρόγραφα μια εφημερίδα.
Η σημύδα σε στίχους της κόρης του Γρηγόρη Μπιθικώτση, Δήμητρας, με τη φωνή της Νένας Βενετσάνου πρωτοακούγεται το 1988 στο δίσκο του Μιχάλη Τερζή «Τα κορίτσια της Κυριακής».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συνάδελφος δάσκαλος στο δικτυακό τόπο youtube “Την ταινία πάντα την δείχνω στους μαθητές των τελευταίων τάξεών μου αφού εκτός από το άριστο σενάριο έχει πολλά λαογραφικά-πολιτιστικά στοιχεία από τον τρόπο ζωής της δεκαετίας του 60 στα χωρία της Ελλάδας που σάρωσε η αστυφιλία, η ξενιτιά και το εύκολο ξεπούλημα στον τουρισμό…
Σε ένα πλάνο σε μια νεροτριβή οι γυναίκες του χωριού πλένουν και βάφουν τα πρόσφατα υφασμένα σεντόνια…
Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται σ’ ένα ορεινό χωριό της Ολυμπίας τη δεκαετία του ‘60. Εκεί ζει ο Ηλίας, ένα αποφασιστικό δωδεκάχρονο αγόρι που πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Όλοι στο χωριό του τον αποκαλούν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, που συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ενώ ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του και οι γονείς του τον αποδοκιμάζουν γιατί αποσπάται από τα μαθήματά του, ο ίδιος ονειρεύεται να ταξιδέψει… Ο Ψύλλος τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του. Μόνοι σύμμαχοι του είναι ο ξεχωριστός φίλου του ο Γαλαξίας τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο σκηνοθέτης και η αγαπημένη του Κρινιώ.
Κριτικές
Ένα νέο ταλέντο του ελληνικού κινηματογράφου είναι ο Δημήτρης Σπύρου, που με καθαρά προσωπικό στυλ σκηνοθέτησε τον «Ψύλλο». Η ταινία μας δείχνει με πόση ακλόνητη πίστη πραγματοποιεί ένα δωδεκάχρονο αγόρι το όνειρό του. (Deutshe Tagespost)
H νότια Ευρώπη, εκπροσωπείται φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου από την ελληνική ταινία «Ο Ψύλλος». Ταινία-ντεμπούτο του σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου! Σινεμά σε υψηλό αισθητικό επίπεδο, που συλλαμβάνει την πνιγηρή στενότητα ενός ελληνικού χωριού, στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. (Film-Dienst)
Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία. H ταινία συμπεριλαμβάνει οικουμενικά θέματα σ’ ένα απολαυστικό, εκπληκτικά κινηματογραφημένο δράμα, για ένα αποφασιστικό δωδεκάχρονο αγόρι, που εκδίδει τη δικιά του εφημερίδα σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό. Η ταινία είναι άψογη από τεχνικής πλευράς, με εξαίρετη φωτογραφία των γραφικών πέτρινων σπιτιών και των ορεινών τοπίων.
Η πρωτότυπη και φολκλορική μουσική εντάσσεται απαλά στη δράση. Οι ερμηνείες είναι απολαυστικές προπάντων αυτές των παιδιών. (Variety)
Βραβεία – Διακρίσεις:
1o βραβείο στο Φεστιβάλ «Du grain α` de΄moudre», Χάβρη 2001.
1o βραβείο στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Σόφιας, 2000.
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου από την Ένωση Ιρλανδών Σεναριογράφων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπέλφαστ, 1992.
1o βραβείο στο 8o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο, 1991.
1o βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους στο 41o Φεστιβάλ Βερολίνου, 1991.
Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για Παιδιά και Νέους τη διετία 1989-1990.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.