Ο απολογισμός για το Ολύμπιο Συμπόσιο 2018
Tην προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στην Πιερία το 3ο παγκόσμιο συνέδριο αστροφυσικής “Ολύμπιο Συμπόσιο 2018”. Πρόκειται για ένα επιστημονικό γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Mediterranean Village στην Παραλία Κατερίνης απο τις 27 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου.
Η επίσημη τελετή έναρξης του Ολύμπιου Συμποσίου 2018 έγινε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης ΕΚΑΒΗ, με ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αστροφυσικής ΑΠΘ κ. Παντελή Παπαδόπουλο. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέπτυξε το θέμα «Ψηλά σε διάφανους ουρανούς: ένα προσωπικό οδοιπορικό στα αστεροσκοπεία αιχμής του κόσμου» ταξιδεύοντας ένα κοινό 150 συμπολιτών μας στα μυστικά του ουρανού.
Στις εργασίες του συνεδρίου, που ήταν κλειστές για το κοινό, συμμετείχαν 159 αστροφυσικοί προερχόμενοι από 70 και πάνω πανεπιστήμια, από όλον τον κόσμο, συνθέτοντας ένα μοναδικό επιστημονικό μοτίβο 33 διαφορετικών εθνικοτήτων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά, την Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία μεταξύ άλλων.
Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση των εργασιών του συνεδρίου και μετά από κοινή ομολογία αρκετών συνέδρων, το Ολύμπιο Συμπόσιο 2018 χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα συνέδρια στον κόσμο φέτος, τόσο λόγω του υψηλού επιπέδου οργάνωσης όσο και λόγω του υψηλού επιπέδου πρωτότυπης έρευνας που συζητήθηκε.
Στο συνέδριο κατατέθηκαν 180 αιτήσεις για προφορική παρουσίαση. Από αυτές, προφορικά παρουσιάστηκαν οι 70 καλύτερες εργασίες ενώ οι υπόλοιπες παρουσιάστηκαν σε μορφή πόστερ. Πολλές από τις εργασίες, παρουσιάστηκαν διεθνώς για πρώτη φορά.
Στο Συμπόσιο συζητήθηκαν θέματα που άπτονταν της αστρικής δημιουργίας και της εξέλιξης του μεσοαστρικού χώρου στο Γαλαξία μας όπως και στο Πρώιμο Σύμπαν. Πιο συγκεκριμένα, η Καθηγήτρια Eve Ostriker του Πανεπιστημίου του Princeton της Αμερικής, μία εκ των θεμελιωτών που ερμήνευσαν επιτυχώς την παρατηρούμενη φυσική κατάσταση του μεσοαστρικού αερίου, μίλησε για τα τρέχοντα μεγάλα ερωτήματα της αστροφυσικής αστρικής δημιουργίας και το πώς μπορούν αυτά να προσεγγιστούν. Η Καθηγήτρια Alyssa Goodman του Πανεπιστημίου του Harvard παρουσίασε ένα καινοτόμο αλγόριθμο ανάλυσης δεδομένων από τα τηλεσκόπια ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες για γρήγορη και ακριβή κατανόηση των παρατηρήσεων. Ο ερευνητής Dr. Zhiyu Zhang του European Southern Observatory παρουσίασε για πρώτη φορά δεδομένα από τα ραδιοτηλεσκόπια ALMA της Χιλής που αποδεικνύουν την ύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού αστέρων μεγάλης μάζας στο Πρώιμο Σύμπαν από αυτόν που αναμέναμε. Από Ελληνικής πλευράς, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Τάσσης μίλησε για τη δομή των μαγνητικών πεδίων σε νέφη του Γαλαξία μας, ενώ η ερευνήτρια Δρ. Τζίνα Πανοπούλου του Πανεπιστημίου του Caltech μίλησε για νέες μεθόδους παρατήρησης μαγνητικού πεδίου μέσω του φαινομένου της πόλωσης.
Το Ολύμπιο Συμπόσιο 2018 διοργανώθηκε από το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Κατερίνης και τα Δημοτικά Parking Κατερίνης, από το Ίδρυμα Έρευνας της Γερμανίας και από τη διεθνή επιστημονική ομάδα Chalmers Initiative on Cosmic Origins.
Πέρα από τη σημασία της επιστημονικής καταξίωσης του τόπου μας, μεγάλη σημασία έχει ότι οι υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου συμμετέχοντες γνώρισαν την περιοχή μας, ταξίδεψαν στην ιστορία μας και θαύμασαν την ομορφιά του νομού μας. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 2 Ιουνίου, 65 σύνεδροι σε συνεργασία με τη Διασωστική Ομάδα Νομού Πιερίας πραγματοποίησαν ανάβαση στον Όλυμπο από το Αρχαίο Μονοπάτι (Άγιος Βασίλειος –Κορομηλιά – Πετρόστρουγγα), ενώ 6 εξ’ αυτών κατάφεραν να ανέβουν έως το Οροπέδιο των Μουσών θαυμάζοντας τον επιβλητικό Θρόνο του Δία. Μερικοί πιο τολμηροί σύνεδροι, είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κατάβαση στο φαράγγι του Ορφέα (canyoning). Όλοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία, καθώς ο Όλυμπος τους γοήτευσε με κάθε δυνατό τρόπο. Νωρίτερα, στις 30 Μαϊου πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας σε συνδυασμό με σύντομη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Η εκδρομή έγινε με ξενάγηση από επαγγελματίες ξεναγούς που μύησαν τους συνέδρους στην ιστορία της Μακεδονίας. Τέλος, το εορταστικό δείπνο που παραχώρησαν οι διοργανωτές στις 31 Μαϊου προέβαλε την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης και ξεσήκωσε τους συμμετέχοντες σε μια πραγματικά ελληνική βραδιά με συγκίνηση και πολύ κέφι.
Έως σήμερα, τα Ολύμπια Συμπόσια έχουν φέρει στην Παραλία Κατερίνης πάνω από 460 αστροφυσικούς όλου του κόσμου τονώνοντας την τοπική αγορά και έχουν καθιερώσει την Πιερία ως έναν από τους πιο δελεαστικούς τόπους ακαδημαϊκού προβληματισμού και δημοφιλή προορισμό συνεδριακού τουρισμού. Το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής είναι μία μη κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία με έδρα την Κατερίνη Πιερίας. Ένας από τους κύριους σκοπούς του, είναι να μετατρέψει τον τόπο σε χώρο προαγωγής επιστημονικών ιδεών και συνεργασιών που θα συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στην προώθηση της ενεργής συμμετοχής και συνεισφοράς της Ελλάδας στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.