Μενού Κλείσιμο

Ο Νίκος Λυγερός: Μελετώντας διπλωματικά τελεσίγραφα, κατανοούμε την στρατηγική

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η ενδιαφέρουσα ομιλία του Νίκου Λυγερού στη Σχολή Γονέων-Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Ο καθηγητής, ερευνητής μα κυρίως στρατηγικός αναλυτής, ανέπτυξε στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης το θέμα «Στρατηγική Έξυπνη Ιστορία».

Η διάλεξη ξεκίνησε αναδεικνύοντας την σύνδεση της Ιστορίας και της  Στρατηγικής . Είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και η σύνδεση τους αφορά τον ρόλο και τον σκοπό που επιτελεί έκαστη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην εύρεση ενός δημιουργικού και συνάμα  πρωτότυπου τρόπου εκμάθησης της Ιστορίας στα σχολεία με απώτερο σκοπό να αποφευχθεί η αποστήθιση και στείρα γνώση. Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής και όχι τύχης επί παραδείγματι.

Στις μέρες μας κρίνεται αναγκαία  η προσοχή στο χρόνο και όχι στον καιρό που διαδραματίστηκε η δράση.  Η έξυπνη Ιστορία  σημαίνει διαχρονικά στοιχεία και σύνδεση με το παρόν. Απαραίτητα στοιχεία για την στρατηγική αποτελεί η Γεωγραφία και η ιδία η Ιστορία. Προς επίρρωση των θέσεων του ομιλητή χρησιμοποιηθήκαν αναρίθμητα παραδείγματα, όπως η μάχη Πουατιέ, η μάχη στο Βατερλό, η μάχη του Μαραθώνα και η μάχη των Θερμοπυλών.

Οι συνθήκες, οι οποίες αναφέρθηκαν εκτενώς ήταν η συνθήκη των Σεβρών 1920,η συνθήκη της Λωζάννης 1923 και η συνθήκη της Μόσχας ή Κάρς το 1921, η συνθήκη των Παρισίων το 1951, η συνθήκη Βερολίνου το 1878 και η συνθήκη του Άγιου Στεφάνου το 1878. Για να μπορέσει ένα κράτος , ένας λαός, ένας πολίτης να κατανοήσει μια συνθήκη, θα πρέπει να λάβει υπόψη όχι μόνο τις αιτίες  και τα αποτελέσματα , αλλά τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, τις επιδιώξεις και την σύνδεση με πρότερη συνθήκη που βρίσκεται στο βαθύ παρελθόν.

Ο ομιλητής μας συμβούλευε να μελετάμε χρονολογικά , όχι γραμμικά , διότι συνήθως δημιουργούνται συγχύσεις και παρανοήσεις. Ορισμένες φορές γίνονται όπλα προπαγάνδας όταν βρεθούν σε επικίνδυνα χεριά. Η στρατηγική βλέπει, δεν προβλέπει. Επιπρόσθετα έγινε ειδική μνεία στο Κυπριακό ζήτημα και δόθηκε έμφαση στο έτος κατά το όποιο δημιουργούνται οι  πρώτες διενέξεις, έτος 1571.

Ο Ζωρζ Κλεμανσώ, Γάλλος πολιτικός υπογράμμισε την αξία της επικύρωσης της συνθήκης με την φράση «Δεν υπογραφούμε μια συνθήκη για να σταματήσει ένας πόλεμος, αλλά για να αρχίσει ο επόμενος». Η τοποστρατηγική αφορά την τοπολογία και όχι την γεωγραφία, ενώ η χρονοστρατηγική  επηρεάζεται από το βαθύ παρελθόν.

Για να κατανοήσουμε τη Ιστορία και την Στρατηγική οφείλουμε να μελετούμε τα τελεσίγραφα των διπλωματικών ενεργειών.  Τα κράτη θα πρέπει να μελετούν τις παλαιότερες συνθήκες και να αναζητούν την σχέση με το παρόν.

Μέσα από την διάλεξη αναδέχθηκαν σπουδαίοι στρατηγοί όπως ο Μιλτιάδης καθώς επίσης και οι στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη της νίκης. Οι  συνθήκες ενέχουν την έννοια της οριοθέτησης που δεν δύναται να παραβιαστεί.

Η γενοκτονία προέρχεται από την αγγλικά λέξη genocide με διετύπωσε πρώτος ο Πολωνός δικηγόρος Raphael Lemkin (Λέμκιν) και εξήγησε την πλήρη σημασία. Ο κ. Λυγερός με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων, επεσήμανε το γεγονός πως η γενοκτονία των Ποντίων θα έπρεπε να τιμάται όχι μόνο 19 Μαΐου, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί  οι άνθρωποι τείνουν πιο εύκολα να σκοτώνουν την Ιστορία , παρά τους ίδιους τους ανθρώπους. Οι Έλληνες είναι λαός που τιθάσευσε την θάλασσα και δεν θα πρέπει να φοβάται γιατί επεβίωσε πολλές φορές από εχθρούς.

Κλείνοντας δόθηκε έμφαση στον ορισμό της Στρατηγικής με χαρακτηριστικά γνωρίσματα θεμελιακού, δομικού, ανθεκτικού χαρακτήρα τονίζοντας πως μια πολιτική απόφαση που δεν σέβεται την Ιστορία πρέπει να ανατραπεί.

Ο κ Λυγερός καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος κόσμου, απάντησε σε ερωτήματα και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο ΟΠΑΠ κ Παυλίδη Θεόδωρο και την Αντιπρόεδρο της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης Μαρία Μαλλιάρα.

Τα Φωτογραφικά Στιγμιότυπα της εκδήλωσης είναι ευγενική χορηγία του Φωτορεπόρτερ Ζάρκου Λεωνίδα.  

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ