Μενού Κλείσιμο

«Αντανακλάσεις» – Η νέα ποιητική συλλογή της Μάγδας Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη με την εικαστική ματιά του Παναγιώτη Φτάρα

 Η ποιητική συλλογή «Αντανακλάσεις» με τριάντα εννέα ποιήματα, γράφτηκαν τα δύσκολα χρόνια της δοκιμασίας του λαού μας αλλά και της δικής μου προσωπικής αναζήτησης. Από την εποχή των αγανακτισμένων και εντεύθεν. Ποιήματα γραμμένα τα χρόνια που ήμουν ενεργό μέλος στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας που στάθηκε ένα μεγάλο Σχολείο για μένα. Έζησα στους κόλπους της σημαντικές στιγμές. Έμαθα, βίωσα το Μαζί και όχι το Εγώ. Δημιουργήσαμε ένα χώρο-όαση του Πολιτισμού για τη πόλη μας. Συμμετείχα σε δράσεις όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο, Χαράτσια, Διόδια, Χριστουγεννιάτικο Χωριό,  Χωρίς Μεσάζοντες…. και γνώρισα πόσο δυνατός μπορεί να γίνει ο Άνθρωπος και πόσα μπορεί να πετύχει αν παραμερίσει το Εγώ και γίνει μια γροθιά με όλους  αυτούς που έχουν τα ίδια ιδανικά. Πόσο όμορφα αλήθεια μπορεί να νιώσει κανείς όταν γίνεται κομμάτι της Αλληλεγγύης και της προσφοράς. Μετά ιδρύθηκε το φιλοσοφικό Καφενείο, της Εστίας Πιερίδων Μουσών, που μέσα από τις αφυπνιστικές συζητήσεις και εκδηλώσεις, βγήκε το απόσταγμα πολλών ποιημάτων. Ποιήματα γραμμένα για την ατομική και συλλογική ευθύνη του λαού μας και εμπνευσμένα από τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και από τα προσφυγικά ρεύματα προς τη χώρα μας. Από τις ανησυχίες μου για τις συνέπειες  εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα ελληνικά βουνά και νησιά μας. Φυσικά δεν λείπει το  άρωμα Αιγαίου, η Τήνος, το αγαπημένο νησί και καταφύγιο μου, που  χαλαρώνει τα πάθη και ταξιδεύει τους εραστές της Ποίησης σε άλλα μονοπάτια φυγής. Πάντα όμως με τον δέοντα προβληματισμό. Ο έρωτας και η ανησυχία για τον τόπο .

Ήταν εσωτερική ανάγκη να βγουν τούτα τα ποιήματα στο φως. Μετά από δυο μυθιστορήματα, η ανάγκη για να εκδοθούν, ήρθε. Ένιωσα ότι ήθελα να τα μοιραστώ με τους αναγνώστες. Να γίνουν  σπινθήρας. Κι αυτό τον σπινθήρα τον μετουσίωσε σε εικόνα ο καλός φίλος, ο εικαστικός φωτογράφος Παναγιώτης Φτάρας. Ο οποίος αντιλήφθηκε, κατανόησε  και  διείσδυσε  με όλα τα οπτικά ερεθίσματα του και κατάφερε με την ευαισθησία και τη γνώση του πάνω στο φακό να δημιουργήσει υπέροχες, ασπρόμαυρες, μινιμαλιστικές φωτογραφίες που ξεχωρίζουν. Ταυτίστηκε με το ποιητικό έργο με έναν δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο και έβαλε με την εικαστική του ματιά και αντίληψη τη προσωπική του σφραγίδα. Δεν ήταν δύσκολο λοιπόν για τον Παναγιώτη Φτάρα να εμπνευστεί από την ποίηση και τα κλικ του φακού να αποτυπωθούν στο χαρτί. Η κάθε μια φωτογραφία του κρύβει μια μεγάλη ιστορία από πίσω της. Εδώ, μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω το θέατρο Μώ για τη φιλοξενία, την ηθοποιό Τίνα Ιωαννίδου και τη δικηγόρο Κωνσταντίνα Σαλασίδου για τη φωτογράφιση. Επίσης τον φίλο, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολύμπου Γιώργο Χανδόλια, για τις πολύτιμες ώρες του που διέθεσε για να αγγίξει τις ποιητικές μου χορδές και  που με τη μοναδική του απαγγελία με βοήθησε να ανοίξω το φωτεινό μονοπάτι της επιλογής.

Πιστεύουμε πώς οι αναγνώστες έχουν στα χέρια τους ένα ξεχωριστό βιβλίο που θα  απολαύσουν φωτογραφικά  αλλά και θα προβληματιστούν ποιητικά. Η Ποίηση άλλωστε γράφεται για τον λαό, κάνοντάς την κτήμα του. Δεν γράφεται σε μια γυάλα όπου ο ποιητής είναι απυρόβλητος, έξω από την κοινωνία αλλά «στους δρόμους με τα κόκκινα τριαντάφυλλα». Η φωτογραφία έρχεται λοιπόν να συμπληρώσει με την Αίσθηση της όρασης.  Δυο Τέχνες, δυο Αισθήσεις αγκαλιάστηκαν, διδάχτηκαν  η μία από την άλλη. Λέγεται πώς είναι δύσκολη η παρουσίαση ενός ποιητή μέσα από τις εικόνες. Όπως δύσκολη είναι και η παρουσίαση ενός φωτογράφου μέσα από την ποίηση. Σ’ αυτή τη ποιητική συλλογή η αλληλεπίδραση ήταν αναπόφευκτη. Σ’ αυτή την ποιητική συλλογή δεν ήρθε η μια Τέχνη να απειλήσει την άλλη αλλά ήρθε ως ευκαιρία η φωτογραφία να βοηθήσει την ποίηση να απελευθερωθεί από τα δεσμά της.

Ευχόμαστε να σας δούμε στη παρουσίαση του βιβλίου μας, τον ερχόμενο μήνα, στο θέατρο Μώ και να γίνουμε όλοι μαζί μια συντροφιά συζητώντας για τη Ποίηση και τη Φωτογραφία….

Μάγδα Παπαδημητρίου – Bιογραφικό

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1963 και μεγάλωσα  στη Κατερίνη όπου τελείωσα τις λυκειακές της σπουδές. Εργάστηκα στον ΟΤΕ για 29 χρόνια. Ξεκίνησα  να πειραματίζομαι με τη συγγραφή  από πολύ νωρίς. Μια επιστολή του δασκάλου μου Ποιητή και πρεσβευτή της Ουνέσκο, Γιάννη Κουτσοχέρα ,από το Παρίσι, μου έδωσε τη δύναμη να προχωρήσω. Υπήρξα μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Πολιτιστική Έκφραση» του Πολιτιστικού κέντρου ΟΤΕ Αττικής. Συνεργάστηκα με πολιτιστικά έντυπα της Αθήνας. Είμαι παντρεμένη με τον Γιάννη Σαμοθράκη από τη Τήνο και έχω δυο παιδιά την Ειρήνη και το Ζαχαρία. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα μου σε πολλές έντυπες εφημερίδες του νομού Πιερίας  με πολιτιστικά  θέματα.  Σήμερα αρθρογραφώ στην ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα e-pieria και είμαι ανταποκρίτρια Πιερίας του κοινωνικού δικτύου για βιβλία Bookia.

 Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ποιητών./ Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.

Έργα μου

«Χωρίς ταυτότητα» Ποίηση 1988 ιδιωτική συλλογή

«Ιριδίσματα» Ποίηση 1990 εκδόσεις Γκοβόστη

«Ηώ» 1992 Ποίηση εκδόσεις Γκοβόστη. Φωτογραφίες του  φωτογράφου Σωκράτη Μαθιά.

«Το ταξίδι του Έρωτα από τον Όλυμπο στου Αιγαίου τα κύματα» Ποίηση  2008 από την Εκδοτική Όλυμπος.

«Καθρέφτης ψυχής» από τις εκδόσεις Άνεμος  2011. με φωτογραφίες της συγγραφέως και φωτογράφου Τέσσυς Μπάιλα.

Μεταφράστηκαν ποιήματα μου στο ιταλικό πολιτιστικό έντυπο I Paesaggi Dell’ Anima των εκδόσεων Edizioni Universum σε μετάφραση της Γεωργίας Χαιδεμενοπούλου.

“Ζωή σε θαλασσοσταλιές” 2014 εκδόσεις Έναστρον

«Στο κόκκινο τ’ ουρανού» 2017 εκδόσεις Πνοή

«Αντανακλάσεις» ποιητική συλλογή, Ιδιωτική συλλογή, Ιούνιος 2019.

Ηλεκτρονικό βιβλίο

“Ο Ασυμβίβαστος: Πάνος Μεϊντάνης-Γέρο-Ανένδοτος” Βιογραφία 2015

Προσωπική ιστοσελίδα, www.magdapapadimitriou.gr

e-mail, magdpapa1@gmail.com

Facebook, Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Παναγιώτης Φτάρας γεννήθηκε το 1976 στη Νυρεμβέργη Γερμανίας. Κατάγεται από την Γανόχωρα, χωριό της Πιερίας. Επαναπατρίστηκε το 2004 όπου εγκαταστάθηκε προσωρινά στη Θεσσαλονίκη. Από το 2006 ζει και εργάζεται στην Κατερίνη. Σπούδασε «Γραφιστική» στο Τ.Ε.Ε. Θεσσαλονίκης, στην ειδικότητα «Γραφικών Τεχνών του Τομέα Καλλιτεχνικών Εφαρμογών», καθώς και στο  I.E.K. Κατερίνης στην ειδικότητα «Σχεδιαστής μέσω Ηλεκτρονικών Συστημάτων». Εργάστηκε από το 2006 έως το 2017 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κατερίνης ως Γραφίστας, Σχεδιαστής και Φωτογράφος. Φωτογραφίζει περίπου δώδεκα χρόνια, δημιουργώντας κυρίως ασπρόμαυρες εικόνες. Τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον του στρέφεται στη φωτογραφία θεάτρου.

Από το 2015 είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος. Του έχει απονεμηθεί το 1ο Βραβείο Φωτογραφίας, στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικαστικών, που διοργανώνεται από τον σύλλογο, υπό τον τίτλο “Παράλληλοι δρόμοι”.

Από την ίδια χρονιά είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας όπου διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας. Το 2016 ίδρυσε την Φωτογραφική Ομάδα Κατερίνης στο Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας .Από το 2017 είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι 2018 φωτογραφίζει ως επίσημος φωτογράφος, του  Φεστιβάλ Ολύμπου. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.

Βιβλίο του:

Το 2018 εκδίδει τον «Χωροχρόνο», στις εκδόσεις Όστρια. Είναι το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα με 126 φωτογραφίες που συνοδεύεται από 69 λογοτεχνικά κείμενα με την συμμετοχή 22 συγγραφέων και δημιουργών. Τον Απρίλιο του 2019 ο «Χωροχρόνος» προχώρησε στη Β’ έκδοση του.

Συμμετοχές σε βιβλία  και εκθέσεις

To 2017 η ποιητική συλλογή της Ειρήνης Γκόλτσιου, υπό τον τίτλο «Υπέρηχοι», από της εκδόσεις Εντευκτήριο, φέρει την φωτογραφία του στο εξώφυλλο.

Το 2018 συμμετέχει με τρία έργα του, στο εικαστικό λεύκωμα «50 Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί», από τις εκδόσεις Όστρια.

Στις 20 Ιανουαρίου 2019, η έκθεση φωτογραφίας του «Χωροχρόνου», συμπράττει στην μουσική παράσταση του Λουδοβίκο των Ανωγείων, που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη, στο Άλλο…Καφενείο.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2019, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκδήλωση στο Café Bazaar, όπου παρουσίασε  τον «Χωροχρόνο»,  με μία αναφορά στο συνολικό του έργο μέχρι σήμερα.

Τον Μάιο του ‎2019, συμμετέχει στην ποιητική συλλογή της Έλενας Χριστίδου, «Της ψυχής το Ηχόχρωμα», από της Εκδόσεις Ελκυστής, με 16 φωτογραφίες του. Φέρει και την φωτογραφία του στο εξώφυλλο.

Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε μία ατομική καθώς και σε περισσότερες από τριάντα ομαδικές εκθέσεις, στην Κατερίνη, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα – κανάλι του:

Facebook, Panagiotis Ftaras

Instagram, panagiotis.ftaras

Youtube, Παναγιώτης Φτάρας

Και στην ηλεκτρονική διεύθυνση, panosf_kat@yahoo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ