Problems loading language from path: /var/www/vhosts/eptanews.gr/httpdocs/components/com_dropbox/ Print this page
Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019 14:38

Φωτορεπορτάζ από το Διήμερο Επιστημονικό Συνέδρειο για τα 30 χρόνια της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Η Σχολή Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης γιόρτασε τα 30 χρόνια ύπαρξης και λειτουργία της, στην Εκάβη, με μία επιστημονική διημερίδα στις 30 και 31 Μαρτίου 2019.

 

Το λόγο πρώτη πήρε η κυρία Βίκυ Φλέσσα η οποία είχε το ρόλο της συντονίστριας της εκδήλωσεις. Αφού απεύθυνε χαιρετισμό στο κοινό διάβασε λόγο του οικουμενικού Πατριάρχη.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν με τη σειρά ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο Στυλιανός Παπαθεμελής, καθώς και ο Πρόεδρος της σχολής γονέων Κωνσταντίνος Κορομπίλης.

 

Μετά την ολοκλήρωση των σύντομων λόγων, το κοινό είχε τη χαρά να ακούσει τραγούδια που είχε ετοιμάσει η ομάδα της Εστίας Πιερίδων Μουσών.

 

Οι κύριοι ομιλητές που ακούστηκαν στην πρώτη μέρα τις εκδήλωσης ήταν:

 

1) Ο Αρχιμανδρίτης Μαϊδώνης Χρυσόστομος με θέμα «Συνοδοιπορώντας με τους εφήβους της Εποχής μας» 

Στο λόγο του ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι στη μέση ηλικία τα ενδιαφέροντα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά των εφήβων θα πρέπει να υπάρχει κατανόηση για τους νέους. 

Για του νέους είπε ότι δεν αφιερώνουν χρόνο για την ξεκούρασή τους και ότι δημιουργούν απρόσωπες σχέσεις μεταξύ των συντρόφων τους. Το πώς θα αναπτυχθούν οι νέοι είναι ένα θέμα σημαντικό και είναι ανάλογο με το πόσο

έχει ασχοληθεί κανείς μαζί τους στην παιδική τους ηλικία. Και αυτό γιατί στην παιδική ηλικία πρέπει να αγαπηθούν και να αγαπήσουν και να νιώσιουν ότι έχουν αξία. Τότε πρέπει να μάθουν τους κανόνες, τα όρια και να αποκτήσουν πρότυπα.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε και στο «Μακεδονικό» ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε «Είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι νέοι βγήκαν έξω να φωνάξουν ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική.»

Στο τέλος του λόγου του μίλησε για την προσφορά του Χριστιανισμού στους εφήβους.

 

2) Η κα Καλογεροπούλου-Μεταλληνού Βαρβάρα με θέμα «Εφηβική ηλικία και Διαφυλικές Σχέσεις»

Η κα Καλογεροπούλου ξεκίνησε το λόγο της επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας παρατηρούνται ραγδαίες σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές, μεταβολές στην προσωπικότητα και άγχη καθώς οι νέοι πολλές φορές απορρίπτουν 

και τον ίδιο τους τον εαυτό κάνοντας συγκρίσης. Τόνισε ότι η σεξουαλικότητα αρχίζει να επηρεάζει συναισθήματα και συμπεριφορές, αλλά και ότι οι νέοι αποζητούν τη σεξουαλική εμπειρία όχι για την ίδια αλλά για την αυτοεπιβεβαίωσή τους.

Στην απροϋπόθετη θήρευση της ηδονής ελοχεύει και η οδύνη. Οι ολοκληρωμένες σχέσεις μεταβάλλονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την αύξηση του αριθμού των ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών, των αμβλώσεων, των κρουσμάτων 

σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι οι ολοκληρωμένες σχέσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμαρτία αλλά θα πρέπει να προϋποθέτουν την αγάπη. 

Συνοψίζοντας, ανέφερε ότι αναδύεται επιτακτική η ανάγκη πληροφόρησης των νέων για τα θέματα των ολοκληρωμένων σχέσεων.

 

3) Η κα Τσολάκη Μαγδαληνή με θέμα «Προοπτική για το μέλλον του γάμου και της οικογένεις στη χώρα μας»

Η κα Τσολάκη απηύθυνε μία έκκληση στους πολιτικούς και θρησκευτικούς άρχοντες, στους εκπαιδευτικούς, στα ΜΜΕ και στα ίδια τα παιδιά να διαφυλάξουν τη συλλογική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, 

να μπουν στο δρόμο του Χριστιανισμού και να πράττουν ανάλογα με αυτόν. Ζήτησε τη δημιουργία σχολείων που να μιλούν για το θεό και την πατρίδα. Και τέλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα γίνει Χιρστιανική μόνο με συνεχή 

δουλειά μέσα μας, στην οικογένεια και στα σχολεία.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε απονομή αναμνηστικών στα παλιά ιδρυτικά μέλη της Σχολής Γονέων

 

Από τις εφημερίδες Επτά και Πολιτεία (Κατερίνη, Πιερία)