Το θεσμό των Τοπικών Μονάδων Υγείας (Το.Μ.Υ.) παρουσίασαν οι βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ
Αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας φιλοδοξεί να παρέχουν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.) που καθιερώνει η κυβέρνηση, επιχειρώντας μια «τομή» στο χώρο της υγείας, η οποία θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και από την διάθεση που θα δείξει και η ίδια να την στελεχώσει και να την στηρίξει.
Πτυχές των Το.Μ.Υ. παρουσίασαν χθες το μεσημέρι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.
Για καθολική, ισότιμη, δημόσια πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και «κόντρα στη λογική του 5ευρου και στο μότο “η υγεία αφορά μόνο τους ασφαλιστικά ενήμερους” κόντρα στην ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, της υγείας», έκανε λόγο η βουλευτής Μπέττυ Σκούφα, υπογραμμίζοντας οτι με το νέο χάρτη που διαμορφώνεται στο χώρο της υγείας για πρώτη φορά γίνεται συστηματοποίηση όλης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η οποία μέχρι τώρα διαθέτει διάσπαρτες δομές που δεν κάλυπταν όλες τις ανάγκες
Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, είπε η κ. Σκούφα, που θα είναι σε λίγο καιρό και απολύτως μετρήσιμα, είναι η αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων «με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση θεμάτων υγείας».
Οι γενικές αρχές και οι στόχοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι η πρόληψη της νόσου, η προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις ευαισθητοποίησης όλων των ατόμων των τοπικών κοινοτήτων σε θέματα πρόληψης και υγείας, η διάγνωση, η θεραπεία, η αποκατάσταση και η ολοκληρωμένη φροντίδα του πληθυσμού, η συνέχεια της φροντίδας αυτής με βάση τις αρχές της δωρεάν, καθολικής, ισότιμης και χωρίς διακρίσεις πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες ΠΦΑ καθώς και η προστασία των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η ανάπτυξη και η βελτίωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, για την κυβέρνηση, δήλωσε ο βουλευτής Χάρης Τζαμακλής, σημειώνοντας οτι «αυτή η επιλογή γίνεται πράξη με μια μεταρρύθμιση που δεν έμεινε στα χαρτιά και τις εξαγγελίες.» Όπως διευκρίνισε, αμέσως μετά την θεσμική της καθιέρωση, με την ψήφιση του σχετικού νόμου το καλοκαίρι, τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης πατώντας γερά πάνω στα εξής θεμέλια: Στελέχωση – Χωροθέτηση – Βιώσιμη Χρηματοδότηση.
Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου εκδόθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.868 ατόμων, που θα στελεχώσουν τις πρώτες ΤΟΜΥ. «Ο συγκεκριμένος πληθυσμός ευθύνης (έως 2.250 άτομα για οικογενειακούς γιατρούς ενηλίκων, έως 1.500 άτομα για παιδιάτρους) εξασφαλίζει ένα επαρκές δίκτυο, ικανό να συνοδεύσει τον γιατρό στα επόμενα επαγγελματικά του βήματα», εκτίμησε ο κ. Τζαμακλής, και «συνεπώς, το ίδιο το σύστημα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του φιλτράροντας καλύτερα τις δαπάνες επιτυγχάνοντας μείωση προς τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας υπέρ της πρωτοβάθμιας.»
Σε ότι αφορά στην Κατερίνη, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει τέσσερις ΤΟΜΥ. Το πρώτο που θα λειτουργήσει θα στεγασθεί στο ΠΕΔΥ Κατερίνης, ενώ ένα ακόμη στο παλιό Νοσοκομείο. «Κτιριακά το πρώτο ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμο σε τρεις εβδομάδες περίπου, αναμένοντας τα αποτελέσματα της προκήρυξης προσλήψεων», είπε χαρακτηριστικά. Στις ΤΟΜΥ της Κατερίνης θα προσληφθούν βάσει της προκήρυξης 20 γενικοί ιατροί, πέντε παιδίατροι, δέκα νοσηλευτές, πέντε κοινωνικοί λειτουργοί, δέκα διοικητικοί – οικονομικοί και δέκα επισκέπτες υγείας.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Στέργιος Καστόρης επανέλαβε πως για το κόμμα του, το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και το ιδιωτικό (σύστημα) συμπληρωματικό, επικουρικό ρόλο.
«Δεν είμαστε εναντίον των ιδιωτών, των γιατρών ή και των επιχειρηματιών που ασχολούνται στον τομέα της υγείας» έσπευσε να διευκρινήσει, συμπληρώνοντας όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «υπέρ των πολιτών, μιας τεράστιας πλειοψηφίας πολιτών, που εκ του συντάγματος έχει ως δικαίωμα αναφαίρετο την πρόσβαση στη δημόσια υγεία ως δημόσιο αγαθό και που, εκ της οικονομικής συγκυρίας δεν μπορεί σήμερα να προσφύγει στις υπηρεσίες των ιδιωτών.»
Ο κ. Καστόρης αναφέρθηκε αναλυτικά και στη λειτουργία των πέντε Τοπικών Μονάδων Υγείας που προβλέπονται για την Κατερίνη
Η πρώτη (ξεκινά σύντομα, αρχές του Οκτώβρη, είπε) θα στεγαστεί στα πρώην Πολυιατρεία του ΙΚΑ.
Η δεύτερη αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, στις εγκαταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου, όπου το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.
Οι άλλες τρεις θα αποφασιστεί πού, σε διαβούλευση με τον δήμο και τους φορείς της Κατερίνης, το πώς θα γίνει η χωροταξική τους κατανομή, ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τον πληθυσμό της πόλης.
Όσο αφορά στο ιατρικό προσωπικό, είπε οτι αυτό που γνωρίζει είναι πως από το άνοιγμα, μέχρι στιγμής, του 50% των φακέλων της προκήρυξης, που έγινε με την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, έχουν ήδη ελεγχθεί οι αιτήσεις τριών γιατρών γενικής και δύο παιδιάτρων Κατερινιωτών, που είναι ήδη αρκετοί, (αφού το ανώτερο για κάθε μονάδα για κάθε μονάδα είναι οι πέντε γιατροί) για να στελεχώσουν την πρώτη ΤοΜΥ.
Αναφορικά με τα κίνητρα που μπορεί να έχει ένας γιατρός για να στελεχώσει τις μονάδες αυτές, υποστήριξε ο κ. Καστόρης οτι αυτά δεν είναι μόνο οικονομικά (ο μισθός ανέρχεται στα 1.700 ευρώ καθαρά, με δικαίωμα να αξιοποιούν επιπλέον και υπερωριακές ώρες σε δομές του δημόσιου συστήματος υγείας), αλλά και κοινωνικά, καθώς και επιστημονικά, αφού θα έχουν έναν μεγάλο πληθυσμό αναφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην επιστημονική τους έρευνα και εμπειρία.