Καταστροφικές οι υψηλές θερμοκρασίες
«Η εξασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος των παραγωγών καπνού της Πιερίας, είναι πάντα σε πρώτη προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας», δηλώνει η Σοφία Μαυρίδου
Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, επαλήθευσε την αρχική εκτίμηση των υπηρεσιών της Π.Ε. Πιερίας, πως οι καταστροφές που καταγράφηκαν στην καλλιέργεια του καπνού σε εκτεταμένες εκτάσεις της περιοχής μας (τόσο στο Δήμο Δίου Ολύμπου όσο και στο Δήμο Κατερίνης και Δήμο Πύδνας – Κολινδρού) δεν οφείλονται σε φυτοπαθολογική προσβολή από μύκητα και βακτήριο.
Κύριος λόγος καταστροφής της φετινής παραγωγής καπνού στην Πιερία, είναι οι καταγεγραμμένες υψηλές θερμοκρασίες (επιπέδου καύσωνα – μεγαλύτερη των 40οC) σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αυξημένη σχετική ατμοσφαιρική υγρασία.
Επίσης, σύμφωνα και με την σχετική γνωμάτευση του Μπενάκιου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, οι νεκρώσεις των φυτών του καπνού δεν οφείλονται σε λανθασμένες καλλιεργητικές τακτικές, μιας και ακολουθήθηκαν οι απόλυτα ενδεδειγμένες.
Ως εκ τούτου «η διερεύνηση της δυνατότητας άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων καπνοπαραγωγών της Πιερίας από τον ΕΛΓΑ, αποτελεί μονόδρομο για την εξασφάλιση του φετινού γεωργικού εισοδήματος των αγροτών της Πιερίας», τονίζει με νόημα η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.
Ενημερωμένος ο ΕΛΓΑ από τον Αύγουστο
Αξίζει να σημειωθεί, πως από τον Αύγουστο ήδη, με επιστολή της στον ΕΛΓΑ η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημέρωνε πως μετά από αυτοψία σε καλλιέργειες καπνού στην Πιερία, εντοπίστηκαν πολλά και σοβαρά προβλήματα που απειλούν την παραγωγή και σχετίζονται κυρίως με τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων.
Όπως ανέφερε στην επιστολή της η κ. Μαυρίδου, «από την αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο γεωπόνων της υπηρεσίας μας μαζί με το γεωπόνο και τον πρόεδρο του ανωτέρω συνεταιρισμού καθώς και τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας προέκυψαν τα ακόλουθα:
Στην πλειονότητα των καπνοχώραφων της περιοχής άρχισε να εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες μάρανση των κατώτερων φύλων των καπνών και νέκρωση του ριζικού συστήματος που οδηγεί με την πάροδο των ημερών σε ξήρανση των φυτών σε πολύ μεγάλο ποσοστό (80%). Σε πολλές περιπτώσεις η προκαλούμενη ζημιά είναι καθολική. Από το μακροσκοπικό έλεγχο των φυτών δεν προκύπτουν ενδείξεις για ύπαρξη φυτοπαθογόνου αιτίου.
Το πρόβλημα σχετίζεται προφανώς με τις ακραίες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με την σταθερά υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή και τις έντονες βροχοπτώσεις του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου οι οποίες είχαν ήδη δημιουργήσει προβλήματα ανάπτυξης των φυτών (…)»
Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ζητούσε από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.