Η Πιερία στο χάρτη των προσκυνηματικών περιηγήσεων
Την δημιουργία Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Πιερία, ανακοίνωσαν από κοινού ο Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την καλή διάθεση συνεργασίας για την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.
Στόχος του Γραφείου είναι να συντονίζει δράσεις προβολής και ανάδειξης του προσκυνηματικού τουρισμού στην Πιερία, καθώς και να δημιουργεί τις κατάλληλες καινοτόμες προϋποθέσεις προσέγγισης και γνωριμίας των ανθρώπων με τους ιερούς τόπους της περιοχής μας. Το Γραφείο ήδη «στεγάζεται» στον 4ο όροφο του κτιρίου της Π.Ε. Πιερίας
Στην κοινή συνέντευξη του Μητροπολίτη και της Αντιπεριφερειάρχη, παρόντες ήταν επίσης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και Ιωάννης Πεϊδης, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Κώστας Γραμματικόπουλος και ο Διευθυντής Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μίλτος Νικολάου.
Μέσω του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων θα ενισχυθεί η διαφοροποίηση της τουριστικής επωνυμίας της Πιερίας, έναντι των άλλων ελληνικών τουριστικών προορισμών, ενώ συμπληρωματικά εμπλουτίζεται και το συνολικό τουριστικό προϊόν της Πιερίας. Παράλληλα, ενισχύονται και στηρίζονται αναλογικά όλοι οι κλάδοι της τοπικής τουριστικής αγοράς και σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Πιερίας. Επιπλέον, ενισχύεται η αειφόρος συντήρηση, προστασία και διαχείριση των επισκέψιμων Ιερών Τόπων της Πιερίας και κατ’ επέκταση των Ιερών Ναών και Μονών.
Με την ίδρυση του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ανοίγει για την Π.Ε. Πιερίας και η προοπτική δυναμικής ανάπτυξης του εισερχόμενου προσκυνηματικού τουρισμού.
Με αφορμή την ίδρυση του Γραφείου ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, αφού ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, το Δήμαρχο Κατερίνης και όλους τους θεσμικούς φορείς της Πιερίας, για την αμέριστη αρωγή τους, στο πολυσχιδές έργο της τοπικής Εκκλησίας, τόνισε, ότι, ήδη η Πιερία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα του λεγομένου Προσκυνηματικού Τουρισμού με τη σωστή προβολή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών Εκκλησιών της, των σπάνιων εικόνων και τοιχογραφιών της, των μοναστηριών, των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών προϊόντων και γενικά της αξιοθαύμαστης θρησκευτικής της υποδομής, που αποτελεί ένα μνημείο της Ορθοδοξίας αλλά και αναπόσπαστο μέρος της εθνικής παράδοσης και κληρονομιάς.
«Οι περιηγήσεις με θρησκευτική νοηματοδότηση και περιεχόμενο, μπορούν να αποτελέσουν μια πλούσια εμπειρία για τους επισκέπτες, που ικανοποιούν πνευματικές ανάγκες, αλλά και γενικότερα μορφωτικές, καθώς υποχρεωτικά διασυνδέονται με την ιστορία του τόπου, την αρχαιολογία, τις τέχνες, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.
Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, τόνισε πως «ως περιφερειακή αρχή και με την αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη μας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω την από κοινού με την τοπική μας Εκκλησία ίδρυση του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, το οποίο θα στεγάζεται στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας. Είμαι βέβαιη ότι όλα αυτά που έχουμε υλοποιήσει μέχρι σήμερα καθώς και όσα σχεδιάζουμε για το άμεσο μέλλον, θα συμβάλουν δυναμικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον κλάδο του Προσκυνηματικού Τουρισμού. Η Πιερία έχει να προσφέρει πολλά σε κάθε ταξιδιώτη και επισκέπτη, λόγω του θρησκευτικού της πλούτου ,όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μέσα από την μακραίωνη ιστορία της. Από τη θέση μου, ευχαριστώ θερμά, τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, τον φιλόστοργο πατέρα και ταυτόχρονα το δυναμικό ιεράρχη, για την άοκνη εργασία του για την ανάδειξη και ανάπτυξη των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Πιερίας και την εκκλησιαστική αναβάθμιση του νομού μας».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση του νέου σύγχρονου οδηγού Προσκυνημάτων της Πιερίας, που εξέδωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και η Ιερά Μητρόπολη, διαστάσεων «Pocket», σε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά ρώσικα και σέρβικα, το οποίο θα αποτελέσει αναγκαίο διαχειριστικό εργαλείο, για μια ισόρροπη και αποτελεσματική προώθηση και ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού στην Πιερία, καθώς και ένα επιπλέον εργαλείο, για την ανάδειξη του χαρτοφυλακίου προσκυνηματικών προορισμών της Πιερίας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ήδη έχουν δρομολογηθεί από την Π.Ε. Πιερίας, η παραγωγή δίγλωσσου ντοκιμαντέρ, για τα Προσκυνήματα της Πιερίας, καθώς και η δημιουργία επιμέρους βίντεο μικρότερης διάρκειας, με θεματικές ενότητες, όπως η μοναστηριακή γαστρονομία, τα μοναστηριακά προϊόντα, η «πορεία του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία» κ.ά., προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, µε σκοπό την ευρεία διάδοση στο διαδίκτυο, αλλά και την προβολή τους σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Παράλληλα και η έκδοση του βιβλίου πρακτικών της επιστημονικής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, με αφορμή τη συμπλήρωση 160 ετών, από την ίδρυση της Ενορίας Θείας Αναλήψεως και 40 ετών από τη θεμελίωση του σημερινού Καθεδρικού Ναού. Ένα ακόμη σημαντικό έργο (όπως το χαρακτηρίζουν στην Π.Ε. Πιερίας), προϋπολογισμού 5.000 ευρώ, το οποίο «αναμένεται να συμβάλλει στην αναγέννηση του πνευματικού βίου του τόπου και θα αναδείξει τον καθοριστικό και σπουδαίο ρόλο, που έχει διαδραματίσει η Ενορία Θείας Αναλήψεως στο ιστορικό γίγνεσθαι της πόλεως και στην πορεία του λαού της Κατερίνης».
Και επειδή, σύμφωνα πάντα με την Π.Ε. Πιερίας «βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτισμό, ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα και το ανοικτό θέατρο, που κατασκεύασε η Π.Ε. Πιερίας, στο χώρο των φιλανθρωπικών δομών της Ιεράς Μητροπόλεως στο Σβορώνο, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, ενώ έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε. και η ανακαίνιση του αμφιθεάτρου του Πνευματικού Κέντρου του “Αγίου Φωτίου”, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, σε έναν σύγχρονο, εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πολυχώρο της Εκκλησίας.»
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.