Μενού Κλείσιμο

Τι περιελάμβανε το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης

Ενημέρωση, ερωτήσεις και… «αερομαχία»

 

Η απομάκρυνση πινακίδας από την Ολυμπιακή Ακτή η πρώτη ερώτηση της αντιπολίτευσης, ενώ η πρώτη «κόντρα» ήταν για τα…Drones

 

Στην ώρα του ξεκίνησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, με παρόντες όλους τους δημοτικούς συμβούλους και αυτό αν μη τι άλλο, είναι ένα πρώτο θετικό δείγμα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, κλήθηκαν την Τρίτη, μεταξύ άλλων, να ορίσουν τα μέλη Επιτροπών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δήμου, ενώ δεν έλειψε η ενημέρωση του Δημάρχου (κυρίως για τις επαφές του με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος») οι ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και η… πρώτη αντιπαράθεση

 

Στις προοπτικές συνεργασίας του δήμου Κατερίνης με το Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» επικεντρώθηκε η συνάντηση του δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος κ. Μανωλόπουλο την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Για τις εξελίξεις, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίασή του.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι «υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά του Ιδρύματος για τρεις φακέλους και συγκεκριμένα για την Αστική Σχολή, το Πνευματικό Κέντρο (Εκάβη) και το «Λίκνο των Μουσών». Όπως μάλιστα προανήγγειλε ο κος Κουκοδήμος: «την 1η Οκτωβρίου θα καταθέσουμε πρόταση προς το Ίδρυμα και θα παρουσιάσουμε τους φακέλους μας. Εκεί θα κληθεί και ο κ. Τάσος Γκρέμος προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση για «το Λίκνο των Μουσών» […]το Ίδρυμα έδειξε ενδιαφέρον και για μια σειρά πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων όπως π.χ. τα «ΟΛΥΜΠΙΑ εν ΔΙΩ», το Φεστιβάλ Ολύμπου, τα «Αικατερίνεια» κ.α. Μάλιστα θα προχωρήσουμε σε πρωτόκολλο συνεργασίας και σε άλλα επίπεδα διοργάνωσης εκδηλώσεων, δράσεων που έχουν στο επίκεντρο τον πολιτισμό».

Επίσης, σημείωσε ότι υπήρξε «έκδηλο ενδιαφέρον για το ιστορικό μοναστήρι της Πέτρας και πολύ σύντομα θα οργανωθεί συνάντηση με την συμμετοχή του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου». Γενικότερα, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι: «υπάρχει από το Ίδρυμα τεράστιο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, αλλά και την συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης με δεδομένα τα ιδιαίτερα ιστορικά, αρχαιολογικά, φυσιολατρικά χαρακτηριστικά, τα Πιέρια, που με την κατάλληλη διαχείριση θα συμβάλουν στην ανάδειξη και την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου».

 

Η αφαίρεση πινακίδας και οι λόγοι που οδήγησαν την δημοτική αρχή στο να την απομακρύνει από την Ολυμπιακή Ακτή, ήταν το ερώτημα που έθεσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάββας Χιονίδης. Ο κ. Χιονίδης, ζήτησε να ενημερωθεί για τους λόγους στους οποίους προχώρησε η δημοτική αρχή στην απομάκρυνση της πινακίδας στην είσοδο της Ολυμπιακής Ακτής, στην οποία αναγραφόταν ως ιδρυτής του Οικισμού ο Πλάτων Λεμονόπουλος.

Απαντώντας ο δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, είπε ότι η παραμονή της πινακίδας δεν ήταν σύμφωνη με το ισχύον νομικό πλαίσιο (είναι πολύ αυστηρό από το 2010, όπως είπε) και σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος ο δήμος θα ήταν υπεύθυνος. Επιπλέον, δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται πουθενά η τοποθέτηση πινακίδας για «ιδρυτή» οικισμού. «Ο Δήμος Κατερίνης έχει αναγνωρίσει την προσφορά του Πλάτωνα Λεμονόπουλου, δίνοντας το όνομά του σε έναν από τους δρόμους της Ολυμπιακής Ακτής και δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα», διευκρίνισε ο δήμαρχος.

 

Η μάχη των… drones

Η πρώτη «κόντρα» στο νέο δημοτικό συμβούλιο, έγινε με αφορμή την έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης της σύμβασης παροχής υπηρεσιών με τίτλο «Εκπαίδευση χειριστών Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών» (τα γνωστά drones).

Ο Δήμος Κατερίνης, ήταν από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) δήμος που προμηθεύτηκε drones και προχώρησε σε εκπαίδευση 12 συνολικά στελεχών του για τον χειρισμό των συγκεκριμένων συσκευών. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Νταντάμης, από τα 12 άτομα που εκπαιδεύτηκαν, τα τέσσερα είναι συνεργάτες του πρώην δημάρχου των οποίων η σχέση τους με το Δήμο ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου και τα δύο υπάλληλοι υπηρεσιών που δεν έπρεπε να είναι. Επιπλέον, ο κ. Νταντάμης (ενημερωτικά) είπε πως το ένα από τα drones δεν έχει τιμολογηθεί «και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί»

Η τοποθέτηση του κ. Νταντάμη, προκάλεσε την (μάλλον ήπια) αντίδραση του κ. Χιονίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι η διοίκησή του είχε την τόλμη να προχωρήσει στην εκπαίδευση συνεργατών και υπαλλήλων εξοικονομώντας από την χρήση των Drones πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη χρήση τους στην κτηματογράφηση, η οποία αν γινόταν με τον «παραδοσιακό τρόπο» θα κόστιζε στους δημότες πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Το κόστος προμήθειας των drones ήταν 50.000 ευρώ, είπε ο πρώην δήμαρχος, προτρέποντας τη διοίκηση να συνεχίσει τις καλές πρακτικές «οι οποίες απέδωσαν».

Ανταπαντώντας ο Γιώργος Νταντάμης, είπε ότι ο κ. Χιονίδης «ωραιοποίησε την κατάσταση», αφού η προκήρυξη (για την εκπαίδευση στελεχών) ήταν συγκεκριμένη και δεν θα έπρεπε να εκπαιδευτούν στελέχη «που δεν προβλέπονταν».

«Στηρίζουμε την ιδέα, αλλά υπάρχουν θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, αναφέροντας ως παράδειγμα οτι ενώ ενημερώθηκαν ότι ένα από τα drones είναι χαλασμένο «δεν μπορούμε να το βρούμε και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται».

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ