Προσωρινή διαταγή παύσης εργασιών για την κατασκευή οικίσκων για τους Ρομά της Κατερίνης
Ο Δήμος Κατερίνης, παραδέχθηκε ότι κομμάτι της συγκεκριμένης έκτασης (στην οποία θα κατασκεύαζε 52 οικίσκος) δεν του ανήκει και δικαιολογήθηκε ότι οι εργασίες ξεκίνησαν (στο ξένο ακίνητο) επειδή… εξέλαβε ότι είχε τη συναίνεση των ιδιοκτητών, «ενώ στην πραγματικότητα έγινε παρερμηνεία»!
Μέσα (και) σε έκταση που δεν ανήκει στο Δήμο, επιχείρησε να κατασκευάσει λυόμενα σπίτια για τους Ρομά της περιοχής μας ο Δήμος Κατερίνης, προκαλώντας την αντίδραση των ιδιοκτητών!
Άσχημη τροπή παίρνει το έργο μετεγκατάστασης των Ρομά σε 52 οικίσκους αφού ο Δήμος Κατερίνης νόμιζε (;) ότι είχε τη συναίνεση ιδιοκτήτη για χρήση μέρους της έκτασης που δεν ανήκει στο Δήμο.
Ο ιδιοκτήτης ουδέποτε συναίνεσαι στην παραχώρηση του οικοπέδου του και παρότι (όπως υποστήριξε μιλώντας στην «Π») είχε επανειλλημένα δηλώσει ότι δεν παραχωρεί το οικόπεδό του, ο Δήμο ξεκίνησε εργασίες μέσα σε αυτό.
«Με ρώτησαν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το οικόπεδό μου, έναντι ενοικίου και τους είπα όχι. Παρόλα αυτά, χωρίς τη συναίνεσή μου προχώρησαν κανονικά τις εργασίες μέσα στο οικόπεδό μου», είχε υποστηρίξει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου στην «Π», ο οποίος τελικά, κινήθηκε νομικά εναντίον του δήμου.
Πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε, εκείνο που τον εξόργισε περισσότερο και από την ίδια την καταπάτηση, ήταν η συμπεριφορά (και η ειρωνία) με την οποία αντιμετωπίστηκε από τα πολιτικά πρόσωπα που χειρίζονται την υπόθεση.
Η επιμονή του Δήμου, είχε τελικά σαν αποτέλεσμα ο πολίτης να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και να λάβει προσωρινή διαταγή σταματώντας κάθε εργασία εντός του οικοπέδου του.
Το εντυπωσιακό, όπως φαίνεται και από την προσωρινή διαταγή, είναι πως ο Δήμος Κατερίνης παραδέχθηκε ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν του ανήκει και επικαλέστηκε ως δικαιολογία πως «εξέλαβε ότι είχε τη συναίνεση τους (των ιδιοκτητών) να το πράξει, ενώ στην πραγματικότητα έγινε παρερμηνεία»
Αναλυτικά η προσωρινή διαταγή (691ΑΚΠολΔ) η οποία εκδόθηκε στις 11 Ιουνίου από το Ειρηνοδικείο Κατερίνης αναφέρει: «Αφού έλαβε υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 686 επ. 691 του ΚπολΔ, την υπ’ αρίθμ. Εκ. κατάθ. 98/05.06.2018 αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων νομής που κατέθεσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων, Σ.Κ. η οποία εκπροσώπησε την πρώτη αιτούσα και παραστάθηκε με δεύτερο αιτούντα και (….) που εκπροσώπησε τον καθ’ ου Δήμο Κατερίνης, τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες και τη συνομολόγηση του καθ’ ου, ότι αναγνωρίζει την ιδιοκτησία των αιτούντων, έκρινε ακολούθως:
Δέχεται το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής.
Διατάσσει το καθ’ ου, να παύσει τη διατάραξη με την δημιουργία αυθαίρετων κατασκευών και συγκεκριμένα τη δημιουργία βάσεων από οικοδομικά υλικά και κατασκευή οικίσκων για την εγκατάσταση των αθίγγανων, εντός του αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας των αιτούντων, με την ιδιότητά τους, της μεν πρώτης ως επικαρπώτριας, του δε δεύτερου ως ψιλού κυρίου, δοθέντος ότι ο καθ’ ου Δήμος εξέλαβε ότι είχε τη συναίνεση τους να το πράξει, ενώ στην πραγματικότητα έγινε παρερμηνεία.
Ορίζει δικάσιμο για τη συζήτηση της ως άνω αίτησης την 11.7.2018»
Έργο βελτίωσης της ζωής των Ρομα
Το γεγονός είναι ότι το έργο της μετεγκατάστασης των Ρομά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται ότι ο Δήμο ενήργησε τουλάχιστον βιαστικά.
Το Φεβρουάριο του 2018, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, είχε χαρακτηρίσει «θετική εξέλιξη για τον Δήμο Κατερίνης» την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία εκδόθηκε για τα ζητήματα των Ρομά και επικεντρώνεται στο αίτημα του Δήμου, για την προμήθεια 52 οικίσκων για προσωρινή εγκατάστασή τους.
«Ζητήσαμε τη βελτίωση των συνθηκών για τους Ρομά και η συγκεκριμένη κοινή υπουργική απόφαση κατόπιν και της επικοινωνίας με την αρμόδια υπουργό και την ειδική γραμματέα δίνει προτεραιότητα στην Κατερίνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ενημερώνοντας το σώμα.
Όπως τονίστηκε, από την εξέλιξη αυτή, θα προκύψουν και τέσσερις θέσεις εργασίας για άτομα, τα οποία θα διευθύνουν το πρόγραμμα, ενώ θα προσληφθούν εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων και από τους ίδιους τους Ρομά.
Όπως είχε διευκρινήσει ο κ. Χιονίδης, το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία δεκαετία έως την οριστική μετεγκατάσταση – ενσωμάτωσή των Ρομά, στον κύριο αστικό ιστό της πόλης, ενώ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τους κεντρικούς πόρους του ΕΣΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στον Δήμο Κατερίνης είναι καταγεγραμμένοι 300 Ρομά, οι οποίοι θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι, ενώ από το 2008 λειτουργεί ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας και συνοχής, το Κέντρο Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων, το οποίο μετεξελίχθηκε σε «Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κατερίνης με παράρτημα Ρομά».
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.