Μενού Κλείσιμο

Στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο

Νέο μήνυμα ανάκαμψης

 

Η ελληνική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει στο τρίτο τρίμηνο του 2019, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, ο οποίος ανήλθε στο 2,3% από 2,8% που καταγράφηκε τελικά στο δεύτερο τρίμηνο τους έτους με κύριο όχημα την αύξηση των εξαγωγών αφού ήταν πιο αδύναμη η συνεισφορά από το μέτωπο της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

 

Από τα δεδομένα του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 προκύπτει ωστόσο πως σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε ετήσια βάση κινείται ήδη στην περιοχή του 2,2%, μετά και τη σημαντική ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης δευτέρου τριμήνου στο 2,8%, καθιστώντας ρεαλιστική την πρόβλεψη για μέση ανάπτυξη σχεδόν 2% στο σύνολο του χρόνου.

Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι σημαντική καθώς θα πρέπει να δοθεί το σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία κινείται εντός προβλέψεων και σε αυτό το μέτωπο. Πιο σημαντικό είναι όμως ο φετινός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να επιταχυνθεί σημαντικά το 2020, στο 2,8% σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς, και στη βάση της ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας, προκειμένου να εδραιωθεί η ανάκαμψη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη καταγράφεται στην Ελλάδα,  που εξέρχεται από μια πολυετή οικονομική κρίση, κόντρα στην επιβράδυνση που καταγράφεται στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία. Σημαντικός παραμένει ο ρόλος του τουρισμού στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ενώ με βραδύτερο ρυθμό ανακάμπτουν μέχρι στιγμής οι άλλοι δύο σημαντικοί πυλώνες, οι επενδύσεις και η κατανάλωση.

Συγκεκριμένα στο τρίτο τρίμηνο του 2019 και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 (δηλαδή σε ετήσια βάση) η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε ανάπτυξη 2,3%. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα των εξής μεταβολών:

-Της ανόδου κατά 0,5% στη συνολική, τελική καταναλωτική δαπάνη σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε οριακά κατά 0,2%

-Της αύξησης 2% στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018.

-Στην αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018 στις  εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 14,5%.

Στον αντίποδα οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2018. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,6%.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι ανόδου 1,3% που είχε καταγραφεί επίσης σε τριμηνιαία βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2019. Η άνοδος προήλθε από τις εξής μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.

-Αύξηση κατά 4,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,7%.

-Αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,0% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,1%

 

Eurogroup: Εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και αναφορά στο ανακοινωθέν του Eurogroup για έναρξη συζητήσεων περί του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για διάθεση των κερδών για επενδύσεις. Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, το ανακοινωθέν εμπεριέχει όρους και προϋποθέσεις που η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Βασική προϋπόθεση είναι η τήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς ότι θα επιτευχθεί το 2019 και το 2020. Σαφείς είναι οι υπουργοί της Ευρωζώνης περί συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Επίσης, το Eurogroup ελπίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα λειτουργήσουν, π.χ. στην μείωση των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες. Αναφέρεται σαφώς ότι τον Απρίλιο του 2020 θα λήξει η εφαρμογή του νόμου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν παραλείπουν τέλος να αναφέρουν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην ηλεκτρονική ασφάλιση και τις δημοπρασίες.

Η Ελλάδα διανύει μια καλή περίοδο σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την οικονομία της. Τον Φεβρουάριο θα υπάρξει η επόμενη εξέταση και έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.