Μενού Κλείσιμο

Στην υπηρεσία των πολιτών

Δασικός χάρτης Πιερίας

Η άμεση και πλήρης ενημέρωση από το διαδίκτυο απλοποιεί τις σχέσεις των πολιτών με τη Δασική Υπηρεσία

Για πρώτη φορά στην χώρα πολίτες, φορείς, υπηρεσίες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με το πάτημα ενός κουμπιού από τον υπολογιστή τους, θα μπορούν να ενημερώνονται, να εκτυπώνουν και να χρησιμοποιούν το απόσπασμα με τον χαρακτήρα της έκτασης ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Γ. Μαυρίδης και το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας Π. Παπαπέτρου, Σ. Ελευθεριάδου και Αθ. Παπαγιάννης, που πρώτο πανελλαδικά ολοκλήρωσε την διαδικασία, με την κύρωση των δασικών χαρτών τελειώνει η χρονοβόρα διαδικασία των πράξεων χαρακτηρισμού, αφού μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Ενέργειας επιτυγχάνεται η πλήρης και διαφανής ενημέρωση των πολιτών, για το περιεχόμενο του χάρτη και για το αν μια έκταση καλύπτεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή όχι.

Η κύρωση των δασικών χαρτών αφορά το σύνολο των εκτάσεων του νομού Πιερίας εκτός αυτών για τις οποίες υποβλήθηκαν αντιρρήσεις από τους πολίτες, αυτών που έγιναν αιτήματα εξαγοράς από τους αγρότες και αυτών που εξαιρέθηκαν από τις υπηρεσίες δόμησης των ΟΤΑ.

-Τι σημαίνει η κύρωση των δασικών χαρτών;

Τελειώνει η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης των πράξεων χαρακτηρισμού η οποία διαρκούσε 3 έως και 4 μήνες. Για την ενημέρωση του χαρακτήρα της έκτασης, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας http://gis.ktimanet.gr/wms/forestfinal/default.aspx

Οι δασικοί χάρτες αναφέρονται μόνο στον χαρακτήρα της έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

-Πότε απαιτούνται έγγραφα από τη δασική υπηρεσία ;

Οι πολίτες θα απευθύνονται στην δασική υπηρεσία μόνο για την έκδοση πιστοποιητικών χαρακτήρα δασικών εκτάσεων για τη σύνταξη συμβολαίων.

Για τις περιοχές που δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις, οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στους συντάκτες των τοπογραφικών διαγραμμάτων για να βεβαιώσουν τον χαρακτήρα της έκτασης, προκειμένου να συντάξουν συμβόλαια.

Για οποιαδήποτε άλλη χρήση, είτε πρόκειται για δασικές εκτάσεις, είτε όχι, η βεβαίωση του χαρακτήρα της έκτασης σε οποιαδήποτε υπηρεσία του δημοσίου, ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται επίσης στον συντάκτη του τοπογραφικού διαγράμματος.

-Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες που θα δουν τα χωράφια τους να εμφανίζονται ως εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις;

Ακόμα και αν τα χωράφια εμφανίζονται ως εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, οι κάτοχοι τους μπορούν να προσέρχονται στη δασική υπηρεσία προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για να τα νομιμοποιήσουν. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η καλλιέργεια τους έως και σήμερα και η εκχέρσωση αυτών πριν το 2007.

-Ο χαρακτήρας των εκτάσεων του δασικού χάρτη είναι οριστικός ή μπορεί να αλλάξει;

Ο χαρακτήρας του δασικού χάρτη μπορεί να αλλάξει με απόφαση της διοίκησης και των δικαστηρίων. Οποιοσδήποτε διαφωνεί με τον χαρακτήρα των εκτάσεων μπορεί ασκήσει αίτηση ακύρωσης μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

-Υπάρχουν εκτάσεις για τις οποίες συνεχίζεται η διαδικασία έκδοσης πράξεων χαρακτηρισμού;

Πράξεις χαρακτηρισμού εκδίδονται πλέον μόνο στις εκτάσεις οι οποίες εξαιρέθηκαν από τις υπηρεσίες δόμησης των ΟΤΑ με σκοπό την ένταξή τους σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Επιστολή Σωκράτη Φάμελλου στους Δημάρχους

για τους Δασικούς Χάρτες

Επιστολή απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε 173 Δημάρχους της χώρας, με θέμα τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στους Δασικούς Χάρτες.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία, οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να αναρτήσουν όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους Δασικούς Χάρτες. Αυτή η υποχρέωση εκπληρώθηκε το 2017 για 120 Δήμους σε όλη τη χώρα και εξυπηρετήθηκαν τα δικαιώματα των πολιτών σε αυτές τις περιοχές.

Το ΥΠΕΝ με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4519/2018 (άρθρο 24, παράγραφος 1) έδωσε μια τελευταία παράταση σε 173 δήμους, που δεν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, έως τις 15 Μαΐου 2018. Σημειώνουμε ότι αυτή η υποχρέωση έπρεπε να είχε καλυφθεί έως το τέλος του 2017, για να μην υφίστανται άσκοπη ταλαιπωρία οι πολίτες κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων, αλλά λίγοι ΟΤΑ είχαν καλύψει αυτή την υποχρέωση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός με την επιστολή τονίζει στους Δημάρχους ότι «η οριοθέτηση στους δασικούς χάρτες των ορίων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ορθή ανάρτησή τους, την πληροφόρηση του πολίτη και την προστασία των δικαιωμάτων τους, καθώς θα συμβάλει στη μείωση της ανάγκης για υποβολή αντίρρησης από την πλευρά των πολιτών, στην ασφάλεια δικαίου, καθώς και στην επιτάχυνση του έργου των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κλείνει την επιστολή, υπενθυμίζοντας στους Δημάρχους ότι η ανταπόκριση 120 δήμων κατά την ανάρτηση του 2017, σε στενή συνεργασία του ΥΠΕΝ με την ΚΕΔΕ, συνέβαλε σημαντικά στο να έχουμε ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες στο 32% της χώρας, διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε εθνικό και, φυσικά, σε δημοτικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η επιτάχυνση των ενεργειών των ΟΤΑ και η άμεση αποστολή και ανάρτηση των στοιχείων των περιοχών τους.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ