Μενού Κλείσιμο

Σε Διεθνή Έκθεση Τουρισμού συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Στη Phlixenia ο Όλυμπος

 

Στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia 2019», στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, φιλοξενούμενος στο Περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Η «Philoxenia 2019», που διοργανώνεται από την ΔΕΘ-HELEXPO, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, αποτελεί το κύριο σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του τουρισμού και φιλοξενίας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Στο περίπτερο 15 σταντ 25 οι επισκέπτες ενημερώθηκαν  για τις οικολογικές αξίες της Προστατευόμενης Περιοχής, για τα προγράμματα και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην περιοχή ευθύνης του, αλλά και για τη δυνατότητα επίσκεψής τους στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Η παρουσία του Ολύμπου (μέσα από τον Φορέα) σε ακόμη μια σημαντική διοργάνωση, επιβεβαίωσε απλά το ενδιαφέρον των επισκεπτών, για το μυθικό βουνό, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Πόλος έλξης των φυσιολατρών

Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του. Κλασική αφετηρία αποτελεί το Λιτόχωρο στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, (100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη), όπου στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.

Πέρα από τα στοιχεία του βουνού που το συνδέουν με την Ελληνική Μυθολογία, ο Όλυμπος αποτελεί και ένα ιδιαίτερο κομμάτι για όσους ασχολούνται με σπάνια ήδη φυτών και λουλουδιών.

Ο Εθνικός Δρυμός θεωρείται από τις πλουσιότερες σε χλωρίδα περιοχές της Ελλάδας, με περίπου 1.700 είδη και υποείδη, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% της ελληνικής χλωρίδας. Από αυτά, τα 187 χαρακτηρίζονται ως σημαντικά, 56 είναι ενδημικά ελληνικά εκ των οποίων 23 τοπικά ενδημικά, δηλ. βρίσκονται μόνο στον Όλυμπο και 16 είναι σπάνια στην Ελλάδα ή και εμφανίζουν τα ακραία όρια εξάπλωσής τους στη Βόρεια Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο είναι τα συνηθισμένα μεσογειακά και κεντροευρωπαϊκά είδη. Το είδος Jankaea heldreichii, φυτικό λείψανο από την εποχή των παγετώνων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες.

Η έντονη ποικιλότητα του ανάγλυφου, ο διαφορετικός προσανατολισμός των πλαγιών και η θέση τους σε σχέση με την Θάλασσα επηρεάζουν κατά τόπους το κλίμα του Ολύμπου με αποτέλεσμα να επικρατούν τοπικές συνθήκες μικροκλίματος που σε συνδυασμό με το γεωλογικό υπόβαθρο και το έδαφος, ευνοούν την ανάπτυξη ιδιαιτέρων τύπων βλάστησης και χαρακτηριστικών βιοτόπων αντίστοιχα.

Η βλάστηση του Ολύμπου και ιδιαίτερα η κατατομή της, παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Γενικά, η βορειοανατολική πλευρά του Ολύμπου είναι πυκνά δασωμένη, αφού δέχεται και τις περισσότερες βροχές, ενώ η νοτιοδυτική έχει σημαντικά αραιότερη βλάστηση. Επίσης, ενώ στις γειτονικές οροσειρές των Πιερίων, του Κάτω Ολύμπου και της Όσσας υπάρχει μια σαφής διαδοχή των ζωνών βλάστησης, ακολουθώντας το υψόμετρο, στον Όλυμπο παρατηρείται αναρχία στη διαδοχή των ζωνών βλάστησης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων που δημιουργεί το ανάγλυφο της περιοχής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ