Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 στις 19:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου και Λυκείου Λιτοχώρου ανοίγουμε μία νέα συζήτηση με θέμα:
«Και τελικά η γυναίκα να φοβάται τον άντρα;»
Η έμφυλη διάσταση της βίας.
Σας προσκαλούμε σε ανοιχτό διάλογο για να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για τις μορφές της έμφυλης βίας, τις αιτίες που την προκαλούν και κυρίως για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης αυτού του επίκαιρου φαινομένου.
Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς μέσα στις σχέσεις; Πως μπορούμε να προστατεύσουμε και να ενδυναμώσουμε ως κοινωνία τις γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται έμφυλη βία; Ποιος είναι ο ρόλος και ποιες οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα συμβουλευτικά κέντρα και οι γραμμές υποστήριξης γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με φαινόμενα έμφυλης βίας;
Ο λόγος θα δοθεί σε όλες και σε όλους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον δημόσιο διάλογο. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αφισών της Διοτίμα, την εκτύπωση των οποίων έχει αναλάβει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Λυκείου Λιτόχωρου.
Η συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Olympus Watch και τελεί υπό την αιγίδα της Κοιν.Σ.Επ. Drastic. Έχει την υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των Γυμνασίου & Λυκείου Λιτόχωρου.
Εισηγήσεις:
Όλγα Παντούλη | ΕΔΙΠ Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής ΑΠΘ Ματίνα Σιώμου | Ψυχολόγος Κέντρου ΔΙΟΤΙΜΑ
Χαρούλα Πιπεροπούλου | Κοινωνιολόγος Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης
Συντονισμός:
Ελένη Φουρκιώτη | ΜΣ Φιλοσοφίας ΑΠΘ, Μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών Olympus Watch
1Η Όλγα Παντούλη εργάζεται από το 2004-σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη Φιλοσοφική Σχολή και συγκεκριμένα στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής σε θέση ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) με γνωστικό αντικείμενο «Έμφυλες διαστάσεις της παιδαγωγικής διαδικασίας». Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο «Αφηγήσεις ζωής Ελληνίδων επιστημόνων: η εξέλιξή τους στους τομείς της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Μηχανικής και της Τεχνολογίας» ενώ στη μεταδιδακτορική της έρευνα ασχολήθηκε με τις ψηφιακές αφηγήσεις. Τίτλος της έρευνας αυτής: «Ανάλυση ψηφιακών αφηγήσεων: εφαρμογή του project «κοιτάζοντας το μέλλον μου με αισιοδοξία» με στόχο την ψυχική ανθεκτικότητα». Διδάσκει τα μαθήματα «Εκπαίδευση και Φύλο», «Αφηγήσεις ζωής: η αφηγηματική ανάλυση ως μεθοδολογικό εργαλείο στις επιστήμες αγωγής» και «Εκπαιδεύοντας για την ισότητα των φύλων στο σχολείο». Οργανώνει και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια κατά της έμφυλης βίας και των έμφυλων στερεοτύπων. Ερευνητικά ενδιαφέροντά της: Φύλο και επιστήμη, γυναίκες στην ακαδημαϊκή κοινότητα και γυναίκες επιστήμονες στις φυσικές επιστήμες, ποιοτικές μέθοδοι έρευνας, αφηγηματική ανάλυση.
2 Η Ματίνα Σιώμου είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Α.Π.Θ. με αποδεδειγμένη εμπειρία στον ανθρωπιστικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Κέντρο Διοτίμα στη Θεσσαλονίκη, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί
έμφυλη βία. Έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Κλινική Ψυχική Υγεία καθώς και στις Σπουδές Φύλου, ενώ ειδικεύεται στην Προσωποκεντρική και Σωματικά Εστιασμένη Ψυχοθεραπεία.
3 Το Κέντρο Διοτίμα είναι μία γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση που διεκδικεί την έμφυλη ισότητα σε όλα τα πεδία της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Με όχημα την πολυετή εμπειρία έχει ως αποστολή την υπεράσπιση των έμφυλων δικαιωμάτων και την ενδυνάμωση γυναικών και θηλυκοτήτων που το έχουν ανάγκη. Το Κέντρο Διοτίμα στη Θεσσαλονίκη παρέχει υπηρεσίες σε προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό καθώς και σε Ελληνίδες γυναίκες, επιζώσες κάθε μορφής κακοποίησης, που έχουν χαμηλά εισοδήματα και είναι δημότισσες ή κάτοικοι δήμων του νομού Θεσσαλονίκης.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι: ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε επιζώσες έμφυλης βίας, νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση σε επιζώσες έμφυλης βίας και ομάδες πρόληψης, ενδυνάμωσης και ένταξης γυναικών που αντιμετωπίζουν αποκλεισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης (επαγγελματική συμβουλευτική, δράσεις ενδυνάμωσης κ.α.)
Κέντρο Διοτίμα: diotima.org.gr | Facebook: Διοτίμα Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών | Twitter: @CentreDiotima | Instagram: @diotima_centre | Linkedin: Diotima | Tiktok: DiotimaCentre | Youtube: Κέντρο Διοτίμα | T: 2310534445 |
e: urban.thessaloniki.diotima@gmail.com
4Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης, λειτουργεί από το 2013 και άνοιξε με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης. Αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών σε πανελλαδικό επίπεδο που περιλαμβάνει: 1) Την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 2) 44 Συμβουλευτικά Κέντρα που δημιουργήθηκαν σε διάφορους Δήμους και 3) 20 Ξενώνες Φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.Το Συμβουλευτικό Κέντρο στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνιολόγο και Νομικό παρέχοντας αντίστοιχα, ψυχοκοινωνική, νομική και εργασιακή συμβουλευτική. Επίσης πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης, με θέμα την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία.
Ωφελούμενες είναι γυναίκες άνω των 18 ετών, που αντιμετώπιζαν ή αντιμετωπίζουν θέματα βίας στη ζωή τους καθώς και γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις(ΑμΕΑ, άνεργες, μετανάστριες, μονογονείς κτλ).
Να τονιστεί ότι οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Ωράριο λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 07.00 με 17.00 κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 23510-36678 (Εργατικές κατοικίες στην Αυγουστίνου).
5Η Olympus Watch είναι μία πρωτοβουλία ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου. Ως κοινωνική πρωτοβουλία φιλοδοξεί να συνθέσει μια «Κοινωνία των Πολιτών» δημιουργώντας δράσεις ανεξάρτητες από τους τυπικούς θεσμούς. Σκοπός του Olympus Watch είναι η ενίσχυση της συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία και της ενδυνάμωσης των πολιτών μέσω του ανοιχτού, διαφανούς και τακτικού διαλόγου, της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών πάνω σε επίκαιρα και φλέγοντα ζητήματα και της δημιουργίας και προώθησης πολιτιστικών δράσεων με κοινωνικό πρόσημο. Η ιδέα του Olympus Watch ξεκίνησε από ανθρώπους που αποφάσισαν να παραμείνουν στην περιοχή του Ολύμπου και να δράσουν σε αυτήν, σε μια περίοδο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής παρακμής, η οποία έχει διαμορφώσει ένα κλίμα εσωστρέφειας και αδράνειας, τόσο στην τοπική κοινότητα, όσο και στην κοινωνία γενικότερα.
fb: Olympus Watch
6H Drastic είναι μια Κοιν.Σ.Επ. παραγωγής “disruptive” υλικού. Πειραματίζεται με οπτικοακουστικά μέσα και νέες τεχνολογίες, δημιουργεί ανατρεπτικές εκστρατείες που θίγουν κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα και επιχειρεί να τους δώσει μια πιο δραστική και μια πιο αποτελεσματική ορατότητα. Εμπλέκει ανθρώπους, online video, εμπειρίες ενσυναίσθησης και εικονικής πραγματικότητας με σκοπό να αλληλεπιδράσει πρωτόγνωρα με το κοινό της και να δημιουργήσει μια αναπάντεχη συναισθηματική εμπειρία.
w:drastic
Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.