Μενού Κλείσιμο

Πρόγραμμα με… «συμβολική αξία»

Τι λέει ο Ευκλ. Τσακαλώτος για το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ

Την ίδια ώρα στο Υπουργείο Οικονομικών έφτανε το σχέδιο μνημονίου με το ΔΝΤ

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις συναντήσεις του με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο μετέφερε στο Συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας για την προοπτική εξόδου στις αγορές ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους» τόνισε τοποθετώντας χρονικά το ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο ως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Ο κύριος Τσακαλώτος επιτέθηκε για άλλη μια φορά στο ΔΝΤ λέγοντας πως «το Ταμείο βρίσκεται στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος και το βρίσκω τουλάχιστον παράδοξο -για να χρησιμοποιήσω μια ευγενική έκφραση- πως πιστεύει ότι δεν θα έχουμε ανάπτυξη πάνω από 1% για τα επόμενα χρόνο και με τα μέτρα που το ίδιο ζήταγε».
Από την άλλη τόνισε πως «η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, είτε ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση είτε χωρίς την ποσοτική χαλάρωση». Το σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι οι ξένοι επενδυτές ξέρουν πως θα υπάρχει ένα πρόγραμμα. Εκτίμησε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειψε και «για αυτό δεν είχαμε την Ανάπτυξη που περιμέναμε» αλλά τώρα «κανείς δεν αμφισβητεί πως θα έχουμε πολύ καλή ανάπτυξη το 2017 και 2018 αλλά πρέπει να είναι και διατηρήσιμο». Προανήγγειλε και αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου καθώς, όπως είπε ο κύριος Τσακαλώτος, «αυτό που είχαμε 30 χρόνια δεν ήτανε βιώσιμο και τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για να έρθουν οι επενδυτές και να ξέρουν πού θα επενδύσουν και τι να περιμένουν».
Ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι το QE ο κ. Τσακαλώτος απάντησε εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες όταν η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτή τη φορά ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «το QE έχει κυρίως συμβολική αξία» και ότι «δεν θα το τοποθετούσα πολύ ψηλά (I wouldn’t elevate it too high)», σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις του.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, μόλις πριν από 20 μέρες στις 8 Ιουνίου, ο κύριος Τσακαλώτος «έβλεπε» ένταξη της Ελλάδας στο QE από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και δήλωνε πως «μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για την άρση των capital controls και την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης». Στην ίδια συνέντευξη είχε πει πως «μόλις η Ελλάδα ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ –και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις για το χρέος– μπορούμε να πούμε ότι το Grexit θα φύγει οριστικά από το τραπέζι. Τότε θα έχουμε μία μεγάλη ροή επενδυτών προς την Ελλάδα».
Δύο ημέρες νωρίτερα, απατώντας σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας γιατί είναι τόσο σημαντική η ένταξη στο QE, ο κ. Τσακαλώτος είχε υποστηρίξει ότι με την ένταξη θα υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές, και πως «μόνο όταν υπάρξει τέτοια πρόσβαση, θα είμαστε σε θέση να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».
«Δεν θα υπάρξουν πολλά ομόλογα να αγοραστούν», είπε στο συνέδριο του Economist, αλλά παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικό για τις τράπεζες.

Στο ΥΠΟΙΚ το σχέδιο μνημονίου με το ΔΝΤ
Η κυβέρνηση έχει λάβει το σχέδιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ (MEFP) με τη μορφή «letter of intent» και αναμένεται να το υπογράψει και να το επιστρέψει πάλι με τη μορφή «επιστολής προθέσεων» (letter of intent), προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόφαση που πρέπει να λάβει το Ταμείο έως τις 26 Ιουλίου για μία συμφωνία επί της αρχής για το τρίτο πρόγραμμα.
Αυτό ανέφερε πηγή του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος εξήγησε ότι θα πρόκειται για μία συμφωνία επί της αρχής, χωρίς το δικαίωμα εκταμίευσης των δόσεων του δανείου από το ΔΝΤ έως 2 δισ. ευρώ.
Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκταμίευση του δανείου αυτού, δεδομένων των υψηλών επιτοκίων του Ταμείου.
Όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης από τον ESM, αυτή υπολογίζεται να γίνει μετά από το Eurogroup της 10ης Ιουλίου, καθώς θα πρέπει να επικυρωθεί και από το ανώτατο όργανο του ESM.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα για την εκταμίευση της δόσης και η ολοκλήρωση των διαδικασιών εξελίσσεται ομαλά.
Σχετικά με τις επόμενες αξιολογήσεις, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης εφεξής είναι να παραμένει σε «τροχιά εφαρμογής» (on track), υλοποιώντας τους μηνιαίους στόχους.
Για τον Ιούνιο, πρόσθεσε, το μόνο δύσκολο που απομένει έχει σχέση με τη νέα Αρχή Εσόδων και με μία σειρά υποχρεώσεων, οι οποίες, ωστόσο, είναι τεχνικά δύσκολες και είναι πιθανόν για αυτόν τον λόγο να υλοποιηθούν εν μέρει.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ