Μενού Κλείσιμο

Που και τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσας στην Πιερία

   

 

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας ενημερώνει ότι στο χρονικό διάστημα από 18 Απριλίου έως και 28 Απριλίου πραγματοποιούνται εναέριες ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας των αλεπούδων

 

Συγκεκριμένα ρίψεις εμβολίου θα γίνουν σε: Μεγάλη Γέφυρα, Παλιάμπελα, Αιγίνιο, Καταχάς, Νέα Αγαθούπολη, Μεθώνη, Παλίο Ελευθεροχώρι, Κολινδρός, Παλιόστανη, Σφενδάμη, Αλώνια, Κούκος, Μακρύγιαλος, Κίτρος, Αρχαίο Πύδνα, Αλυκή, Σεβαστή, Ν. Τραπεζούντα, Άνω Αγιάννης, Κάτω Αγιάννης, Κορινός, Παλιό Κεραμίδη, Νέο Κεραμίδι, Γανόχωρα, Νέος Άνω Αγιάννης, Νέα Χράνη, Κατερίνη, Ανδρομάχη, Σβορώνος, Περίσταση, Καλλιθέα, Παραλία Κατερίνης, Ολυμπιακή Ακτή, Νέα Έφεσος, Κονταριώτισσα, Καρίτσα, Δίον Πλατανάκια, Καλύβια Βαρικού, Λιμάνι Λιτοχώρου, Λιτόχωρο, Πλάκα Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυά, Σκοτίνα, Παραλία Σκοτίνας, Άνω Σκοτίνα, Παντελεήμων, Νέος Παντελεήμων, Παραλία Πανταλεήμωνα, Πλαταμώνας, Αγ. Δημήτριος, Πόροι και Νέοι Πόροι.

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας υπενθυμίζει τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:

-Να αποφεύγεται η επαφή των εμβολίων-δολωμάτων και ειδικά με γυμνά χέρια.

-Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα.

-Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.

-Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Τα φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού για τη λύσσα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minagric.gr/Πολίτης/Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο/Λύσσα).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη ασθένεια στα τηλέφωνα του Τμήματος Κτηνιατρικής Πιερίας: 2351354100 και 2351354113

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ