Μενού Κλείσιμο

«Πνίγηκε» το αρχαίο Δίον

Μεγάλες οι καταστροφές στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου

Τις ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις μετρούν στην Πιερία, Δήμοι, Περιφερειακή Ενότητα, αγρότες και καταστηματάρχες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από σήμερα κι όλας, ο ΕΛΓΑ θα ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες.

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, αποδείχθηκε ο πιο ευάλωτος σε πλημμυρικά φαινόμενα, αφού πέρα από τις καταστροφές σε καλλιέργειες, αλλά και σε τουριστικές περιοχές (ο Πλαταμώνας και η Λεπτοκαρυά «πνίγηκαν» στο νερό) ισχυρό «χτύπημα» δέχθηκε και ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου.
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την απουσία αντιπλημμυρικών έργων δημιούργησαν για μια ακόμη φορά, τεράστιες καταστροφές και στον αρχαιολογικό χώρο και η εικόνα το Σάββατο το πρωί, ήταν αποκαρδιωτική. Ένα από τα πιο ωραία αρχαιολογικά πάρκα της χώρας, θάφτηκε στη λάσπη και στα φερτά υλικά, αφού ούτε οι εργασίες που καθαρισμού του ποταμού Βαφύρα που έγιναν εγκαίρως από την Περιφερειακή Ενότητα το καλοκαίρι, κατάφεραν να περιορίσουν τις καταστροφές. Σιδερένιες γέφυρες και υποδομές παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (ξανά)θάφτηκαν στις λάσπες όπως ο ναός της Ίσιδας και ο Ναός του Υψίστου Διός.
Ήδη από το Σάββατο η Αρχαιολογική υπηρεσία κινητοποιήθηκε για να καταγράψει σε πρώτη φάση τις ζημιές που προκλήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και στο Μουσείο του Δίου, οι αποθήκες του οποίου πλημμύρησαν.
Αυτοψία στο Δίον έγινε από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, «η καταρρακτώδης βροχόπτωση που έπληξε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου την περιοχή της Πιερίας είχε επιπτώσεις και σε αρχαιολογικούς χώρους. Ήδη η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει σε αυτοψία και πρώτη καταγραφή των προβλημάτων. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσει λεπτομερής καταγραφή και πρόταση αντιμετώπισης των προβλημάτων από στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ.
Ειδικότερα στον Δίον, τμήματα του αρχαιολογικού χώρου καλύφθηκαν από λάσπη που κατέβασαν οι χείμαρροι από το Όλυμπο παρά την πρόσφατη εκβάθυνση του Βαφύρα ποταμού. Οι μεταλλικές κατασκευές (διάδρομοι και γέφυρες) υπέστησαν βλάβες από την υπερχείλιση του ποταμού. Επίσης ο Τάφος της Κατερίνης (4 ος π. Χ.) πλημμύρισε.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου παρατηρήθηκαν διαρροές στη στέγη και μερική εισροή νερού στον χώρο των αποθηκών. Για την ασφάλεια είναι σε συνεχή εγρήγορση ο αρχιφύλακας και οι φύλακες του χώρου
Οι υπηρεσίες και το προσωπικό του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία αλλά και την αποφυγή περαιτέρω ζημιών βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του αρχαιολογικού Μουσείου και του χώρου του Δίου», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.
Το αρχαίο Δίον, αποτελεί για την Πιερία, αλλά και για την Περιφέρεια, έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς προορισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της τουριστικής καμπάνιας. Αυτονόητη πρέπει να θεωρείται η συμβολή για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου από την Περιφέρεια, όπως και από το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο επιβάλλεται να στηρίξει ουσιαστικά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, ώστε η αποκατάσταση να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ