Για τρίτη μέρα κλειστά τα σχολεία σε όλο το νομό λόγω ολικού παγετού
Το νέο κύμμα κακοκαιρίας με ονομασία «Υπατία» που επηρέασε από χθες και την Πιερία, δεν επέτρεψε τη λειτουργία των σχολείων ούτε σήμερα Πέμπτη.
Μπορεί οι χιονοπτώσεις (στην Κατερίνη τουλάχιστον) να μην ήταν της έντασης των προηγούμενων ημερών, ωστόσο οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο ολικός παγετός που επικρατεί, ήταν απαγορευτικός για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες.
Τις προηγούμενες ώρες σε ρίψη αλατιού και θαλασσινού νερού, για την αντιμετώπιση του παγετού, σε πλατείες, στο χώρο της λαϊκής αγοράς, σε κοινόχρηστους χώρους, πεζοδρόμια κ.α. επικέντρωσαν την επιχειρησιακή τους δράση μηχανήματα έργου του Δήμου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης, σε ποιμνιοστάσια και ειδικότερα στις Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου (και εντός οικισμού), Πέτρας, Καταλωνίων, Ελάφου, Λόφου, καθώς και σε όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης του Δήμου Κατερίνης.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Δήμου, συνεργάζονται στενά με την σχολική κοινότητα, ενώ συνεργεία θα συνεχίσουν να επιχειρούν διαρκώς σε σχολικά συγκροτήματα, για τη βελτίωση της πρόσβασης στους εξωτερικούς χώρους και γενικότερα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν λόγω του ολικού παγετού.
Οι δημότες καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις τους, ειδικά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.
Τέλος, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης οι πολίτες, καλώντας τον τηλεφωνικό αριθμό 11123, μπορούν να αναφέρουν στις υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης οιοδήποτε σχετικό με την κακοκαιρία ζήτημα αντιμετωπίζουν ή εντοπίζουν.
Ποια ήταν η Υπατία
Η πιο γνωστή Ελληνίδα με αυτό το όνομα ήταν μια νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αιγύπτου, όπου και δολοφονήθηκε από όχλο φανατικών χριστιανών. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε στα Μαθηματικά.
Η Υπατία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ και ήταν κόρη του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα του Αλεξανδρέως (335-405). Έλαβε πολύ καλή εκπαίδευση στην Αθήνα και στην Ιταλία. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα στη νεοπλατωνική σχολή του Πλούταρχου του Νεότερου και της κόρης του Ασκληπιγένειας, ενώ μαθήτευσε και κοντά στο Πρόκλο και τον Ιεροκλή.
Μετά την επιστροφή της στην Αλεξάνδρεια ανέλαβε την εκεί σχολή των Πλατωνιστών, που ακολουθούσε τη διδασκαλία του Πλωτίνου, ενός από τους πρώτους νεοπλατωνιστές φιλοσόφους. Η ευγλωττία της Υπατίας, η σπάνια μετριοφροσύνη της και η ομορφιά της, σε συνδυασμό με τα αξιοσημείωτα πνευματικά της χαρίσματα, προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό μαθητών.
Η Υπατία αποτελούσε σύμβολο της μάθησης και της επιστήμης, οι οποίες την εποχή εκείνη ταυτίζονταν ευρέως -από τους πρώτους Χριστιανούς- με την ειδωλολατρία. Έτσι, υπήρξε το επίκεντρο της έντασης μεταξύ χριστιανών και εθνικών (μη χριστιανών), οι οποίες ταλαιπώρησαν αρκετά την Αλεξάνδρεια εκείνη την περίοδο.
Μετά την άνοδο του Κυρίλλου στον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξανδρείας το 412μ.Χ., η Υπατία βρέθηκε στο στόχαστρο του πατριάρχη, εξαιτίας της σχέσης της με τον Ορέστη, τον έπαρχο της πόλης, που ήταν ειδωλολάτρης, όπως αναφέρει στο έργο του «Εκκλησιαστική Ιστορία» ο ιστορικός Σωκράτης ο Σχολαστικός. Στις 8 Μαρτίου του 415 η Υπατία δολοφονήθηκε με χαρακτηριστική αγριότητα (με διαμελισμό) από μια ομάδα φανατισμένων χριστιανών, που την αποτελούσαν μοναχοί και οπαδοί του Κυρίλλου. Η Εκκλησία, βέβαια, ουδέποτε παραδέχτηκε οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτό το έγκλημα. Ανεξάρτητα από το ακριβές κίνητρο της δολοφονίας της, η φυγή πολλών λογίων αμέσως μετά το γεγονός σήμανε την αρχή του μαρασμού της Αλεξάνδρειας ως πνευματικού κέντρου.
Πριν από αυτό, η Υπατία έγραψε σχόλια στην «Αριθμητική» του Διόφαντου του Αλεξανδρέως, στα «Κωνικά» του Απολλώνιου από την Πέργη, και στον αστρονομικό κανόνα του Πτολεμαίου (Αλμαγέστη). Αυτά τα έργα της χάθηκαν, αλλά οι τίτλοι τους, σε συνδυασμό με τις επιστολές του Συνέσιου, ο οποίος τη συμβουλευόταν για την κατασκευή του Αστρολάβου, δείχνουν ότι είχε αφιερωθεί ιδιαίτερα στην Αστρονομία και τα Μαθηματικά.
Η ύπαρξη αυστηρά φιλοσοφικών έργων της μας είναι άγνωστη. Η φιλοσοφία της, περισσότερο λόγια και επιστημονική ως προς τη φύση της και λιγότερο απόκρυφη, αποτέλεσε την πεμπτουσία του Αλεξανδρινού Νεοπλατωνισμού. Η συνεισφορά της στην επιστήμη –αμφισβητούμενη, πάντως- περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση ουράνιων σωμάτων και την ανακάλυψη του αραιόμετρου ή πυκνόμετρου, ενός ειδικού οργάνου που προσδιορίζει την πυκνότητα των διαφόρων υγρών.
Ο αστεροειδής 238 Υπατία, που ανακαλύφθηκε το 1884, πήρε το όνομά του από την ιστορική αυτή μορφή.
Αν και δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ήταν μια σπουδαία μαθηματικός και φιλόσοφος της εποχής της, η Υπατία έμεινε γνωστή πιο πολύ για τη διδασκαλία της, για τον «ζεστό» τρόπο μετάδοσης της γνώσης της στους μαθητές της.