Μενού Κλείσιμο

«Οξυγόνο» για την Ελλάδα οι επιστήμονές της

Εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Κατερίνης σε συνεργασία με τη Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, προτάσεις, προβληματισμοί κατατέθηκαν από την επιστημονική κοινότητα της Κατερίνης στην τρίωρη διαδικασία, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Διοικητήριο της Π.Ε. Πιερίας

Μια εξαιρετική επιτυχημένη εκδήλωση με τη συμμετοχή του συνόλου των επιστημονικών φορέων του νομού Πιερίας, πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Τοπική Οργάνωση Ν.Δ. Κατερίνης σε συνεργασία με τη Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ.

Η τρίωρη διαδικασία διαλόγου και κατάθεσης προτάσεων, περιελάμβανε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τόσο από την πλευρά των εισηγητών όσο και από την πλευρά των συμμετεχόντων όλων των επιστημονικών κλάδων που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση εργασίας.
Στην εκδήλωση πήραν μέρος ως εισηγητές ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Ν.Δ. Νίκος Κωστόπουλος, ο Αν. Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Γρηγόρης Λέων, ο πολιτικός μηχανολόγος, μηχανικός Δημήτρης Κουσκουρίδης και ο Οικονομολόγος, Κωνσταντίνος Χρίστογλου MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομολόγος
Η εκδήλωση άνοιξε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αείμνηστου πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να ακολουθήσει ο σύντομος χαιρετισμός του προέδρου της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Κατερίνης Σπύρου Κουλκουδίνα, που ανέφερε πως «Το επιστημονικό δυναμικό αυτής της χώρας είναι σημαντικό εργαλείο για την ανάταξη της οικονομίας μας, είναι πηγή από την οποία θα αντλήσουμε προτάσεις και ιδέες για την στήριξη της αγοράς εργασίας και την τοπική ανάπτυξη
Είναι πραγματικά το οξυγόνο κάθε τοπικής κοινωνίας και φυσικά ολόκληρης της χώρας.
Η Ν.Δ. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζωντανό αυτό κομμάτι και κυρίως στους νέους επιστήμονες που δεν θέλουμε -και αυτό θα επιδιώξουμε με τις πολιτικές μας- να φεύγει στο εξωτερικό.
Επιδίωξη μας σταθερή και μέλημά μας να σταματήσει αυτή η ακατάσχετη αιμορραγία επιστημόνων και σήμερα με την κατάθεση των δικών σας προτάσεων, με την επικοινωνία και τη διαβούλευση, θα βάλουμε από την πλευρά μας ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή».
Χαιρετισμό για την πρωτοβουλία της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Κατερίνης απέστειλε ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης.
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης που αναφέρθηκαν με τη σειρά τους στην ουσιαστική συμβολή των επιστημόνων στην αναπτυξιακή διαδικασία που μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφόσον το ίδιο το κράτος τους αντιμετωπίσει ως «εταίρους» στην προσπάθεια αυτή και όχι ως «εχθρούς».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης της Ν.Δ. στην Πιερία Λευτέρης Κλώνος, μέλη της Π.Ε. της Ν.Δ., ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, πρώην βουλευτές, κομματικά στελέχη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, συνδικαλιστικοί φορείς κ.α.

Οι εισηγητές
Ο Νίκος Κωστόπουλος Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ. ξεκινώντας την εισήγησή του έκανε αναφορά στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη λέγοντας πως νωρίς είχε αντιληφθεί την αναγκαιότητα των τριών εννοιών «Επιστημονικοί Φορείς», «Αγορά Εργασίας» και «Τοπική Ανάπτυξη».
«Οι σημερινές τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. προεξαρχούσης της ΔΗΜΤΟ Κατερίνης», είπε ο κ. Κωστόπουλος, «αντιλαμβάνονται πλήρως τη σπουδαιότητα και αποδεικνύεται αυτό που έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι υπάρχουν πάντα στη Ν.Δ. κάποιες δυνάμεις, κάποιοι άνθρωποι που ξέρουν πώς να κρατούν ζωντανή τη φλόγα και αναμμένη τη δάδα της Ν.Δ. και για το λόγο αυτό συγχαίρω τη ΔΗΜΤΟ Κατερίνης και τον πρόεδρό της προσωπικά για την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης».
Ο κ. Κωστόπουλος ακόμη τόνισε: «Η κρίση εκτός από οικονομική είναι ηθική, αξιακή και αυτό πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε τι φταίει και ποιος φταίει. Μεγάλη ευθύνη έχει το πολιτικό σύστημα και οι ίδιοι οι πολιτικοί που πρέπει να αλλάξουν τη πολιτική ρητορική, να ασκήσουν πολιτική αλήθειας, αμφίδρομης επικοινωνίας, πολιτική έργων και όχι λόγων.»
Αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτοκριτικής, αλλά και στην αναγκαιότητα εφαρμογής εκείνων των πολιτικών που θα απελευθερώσουν δυνάμεις προς όφελος της κοινωνίας.
«Στόχος μας να μεταφέρουμε στον πυρήνα μας, στον αρχηγό της Ν.Δ. τις προτάσεις, τις θέσεις, τους προβληματισμούς σας για να έχει αυτή η επικοινωνία αποτέλεσμα και ωφέλεια», είπε ο κ. Κωστόπουλος.
Σημείωσε πως η Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων «αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, καλύπτοντας ένα θεσμικό κενό που υπήρχε στην παράταξη, με στόχο την προσέγγιση και ενεργοποίηση του επιστημονικού κεφαλαίου της χώρας, το οποίο όπως τόνισε είναι «το πλέον ενεργό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που βάλλεται πλέον πανταχόθεν».
Ο κλάδος υγείας αλλά και οι πολιτικές που οδήγησαν στην σοβαρή αιμορραγία επιστημόνων του κλάδου ήταν στο επίκεντρο της εισήγησης που έκανε ο Αν.Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ. Γρηγόρης Λέων επισημαίνοντας πως «η σημερινή κυβέρνηση ασκεί πολιτική προπαγάνδας ακόμη και στον ευαίσθητο αυτό χώρο όπως η Υγείας». Επίσης έκανε αναφορά στις δράσεις που έχει αναπτύξει η Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων, με το μητρώο επιστημόνων που αριθμεί περί τα 1.000 μέλη και τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η Γραμματεία και συνεχώς εμπλουτίζει.
Στις σοβαρές επιπτώσεις που είχε και συνεχίζει να έχει η οικονομική κρίση στον τεχνικό επιστημονικό κλάδο αναφέρθηκε ο Πολιτικός Μηχανολόγος Μηχανικός Δημήτρης Κουσκουρίδης. Σημείωσε πως η μόνη αναγκαιότητα που προκύπτει μετά από την πολύχρονη οικονομική κρίση είναι η αλλαγή πολιτικής. Η αλλαγή εκείνη που θα επιτρέψει στην επιστημονική κοινότητα να αναπτύξει τις δυνατότητες που έχει». Επίσης, κατέθεσε τον προβληματισμό του τεχνικού κόσμου αλλά και τα σοβαρά προβλήματα (ασφαλιστικά, φορολογικά), την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, τις δομικές αλλαγές εκείνες που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή προοπτική.
Στη διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό, με στατιστικά στοιχεία των τελευταίων μάλιστα ετών αλλά κυρίως του ιατρικού επιστημονικού προσωπικού αναφέρθηκε στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του ο Δρ. Κωνσταντίνος Χρίστογλου.
Χαρακτήρισε τη διαρροή επιστημόνων τεράστια πληγή για τη χώρα με σημαντική εκροή τόσο στην Ευρώπη όσο και σε Αραβικές χώρες. Ειδικότερα για τους επαγγελματίες υγείας τόνισε πως 8.000 γιατροί έχουν ήδη φύγει από τη χώρα μας.
Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι αναγκαία όσο ποτέ η εφαρμογή εκείνων των πολιτικών που θα επιτρέψουν στο δυναμικό της χώρας, το επιστημονικό αλλά ειδικότερα το ιατρικό να παραμείνει στην Ελλάδα. Τέτοιες πολιτικές όπως είπε είναι η ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού, η ανάπτυξη νέων παροχών υγείας που σχετίζονται με τον τουρισμό, η ενίσχυση του ερευνητικού έργου κ.α.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επιστημονικών φορέων αλλά και μεμονωμένων επιστημόνων που πήραν μέρος στη διαδικασία σε έναν ιδιαίτερα «ζωντανό» διάλογο που διήρκεσε τρεις ώρες και έθεσε επί τάπητος σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.
Συνολικά τοποθετήθηκαν περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων αλλά και μεμονωμένοι επιστήμονες.
Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν: Ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ν. Πιερίας, το Νομαρχιακό Τμήμα Τεχνικού Επιμελητηρίου, η Ένωση Νοσηλευτών Ν. Πιερίας και το Οικονομικό Επιμελητήριο Πιερίας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ