Ο Περιφερειάρχης για το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, κάλεσε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατανομή των προϋπολογισμών, σημειώνοντας πως «έστω και τώρα να μη μείνει κανένας νέος άνθρωπος που το δικαιούται εκτός επιδότησης»
Να μην αποκλειστεί κανένας νέος αγρότης που το δικαιούται από τις επιδοτήσεις του προγράμματος «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζήτησαν σήμερα από την Κυβέρνηση σε παρέμβασή τους στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς.
Κατά την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εξέλιξη υλοποίησης του προγράμματος, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, διεκδικώντας από την Κυβέρνηση να ενταχθούν και οι 1.133 νέοι γεωργοί της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι παρότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, με ευθύνη του Υπουργείου, μένουν εκτός επιδοτήσεων ως «επιλαχόντες».
«Εδώ και περίπου ένα χρόνο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να μην υλοποιηθεί με στρεβλό τρόπο το πρόγραμμα για τους νέους γεωργούς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν μας άκουσε, παρά το γεγονός ότι της καταθέσαμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να μη δημιουργηθούν τα προβλήματα που βλέπαμε, μαζί με όλους τους αγροτικούς φορείς, να έρχονται», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προγράμματος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν 3.583 αιτήσεις. Οι 2.061 υποψήφιοι κρίθηκαν δικαιούχοι, 216 εν δυνάμει δικαιούχοι και 1.133 «επιλαχόντες». Οι «επιλαχόντες» πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα, όμως μένουν εκτός λόγω της ανορθολογικής κατανομής των κονδυλίων του προγράμματος ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας και του ανεπαρκούς προϋπολογισμού για τις Περιφέρειες με ενισχυμένο αγροτικό τομέα.
«Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, για επένδυση στη γη, για μείωση της ανεργίας και τα λίγα ευρωπαϊκά μέσα που διαθέτουμε για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους να μην τα χειριζόμαστε και να μην τα αξιοποιούμε σωστά. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ‘επιλαχόντες’ πληρούν όλα τα κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Τα μόρια που συγκεντρώνουν είναι πάνω από το όριο που έχει το πρόγραμμα. Κι όμως, λόγω της αδυναμίας και της ανικανότητας του Υπουργείου, τους στερείται η δυνατότητα να ωφεληθούν. Καλώ την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατανομή των προϋπολογισμών. Έστω και τώρα να μη μείνει κανένας νέος άνθρωπος που το δικαιούται εκτός επιδότησης. Να μη στερήσουμε την ελπίδα και την προοπτική από 1.133 συμπολίτες μας, που βλέπουν το επαγγελματικό τους μέλλον στη γεωργία. Να αρθούν άμεσα οι αδικίες στην υλοποίηση του προγράμματος. Περιμένουμε να γίνει πράξη η υλοποίηση της δέσμευσης τόσο του Πρωθυπουργού προσφάτως από την Κοζάνη, όσο και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής, ότι κανένας νέος γεωργός δε θα μείνει εκτός προγράμματος. Εμείς δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια και θα διεκδικούμε μέχρι τέλους από την Κυβέρνηση να μη χάσουν την επιδότηση οι 1.133 επιλαχόντες, που επαναλαμβάνω δικαιούνται να ενισχυθούν, όπως και οι άλλοι δικαιούχοι», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενημερώσει και με επιστολές την Κυβέρνηση για το πρόβλημα (Φεβρουάριος και Απρίλιος 2017), προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένες λύσεις:
-Αναλογική ανακατανομή των καταβληθέντων ποσών ανά Περιφέρεια, από Περιφέρειες με αδιάθετα ποσά προς Περιφέρειες που υπερκαλύπτουν τον στόχο, όπως η Κεντρική Μακεδονία.
-Υπέρβαση του προϋπολογισμού (overbooking), όπως γίνεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ και αναλογική ανακατανομή των νέων ποσών στις Περιφέρειες, που έχουν ενισχυμένο αγροτικό τομέα, ώστε να ενταχθεί το σύνολο των «επιλαχόντων» νέων γεωργών στο πρόγραμμα.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδικείται από την κατανομή των κονδυλίων, αφού το ποσοστό συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας στο εθνικό ΑΕΠ από την αγροτική παραγωγή ξεπερνά το 26% και το ποσοστό των κονδυλίων που μας διαθέτει το Υπουργείο είναι στο 18%», εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς.
Ο κ. Παπάς τόνισε επίσης ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε ο ένας στους τρεις νέους αγρότες της περιοχής μας που δικαιούται να επιδοτηθεί τελικά να αποκλείεται από το πρόγραμμα» και τόνισε πως ανάλογη θέση έχει πάρει και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.