Την Πιερία επισκέφθηκε ο Γ. Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες
«Τα πυρομαχικά δεν είναι απεριόριστα, για αυτό κάθε βόλι πρέπει να βρίσκει το στόχο του», είπε ο κ. Δέδες ζητώντας ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών έργων
Για τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και για έργα τα έργα που είναι απαραίτητα για την αντιπλημμυρική προστασία, ενημερώθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο οποίος επισκέφθηκε το νομό μας, επικεφαλής κλιμακίου του Υπουργείου.
Ο κ. Δέδες, επισκέφθηκε σημεία όπου τα καιρικά φαινόμενα άφησαν έντονα σημάδια και λίγο μετά το μεσημέρι άκουσε εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και φορείς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα.
Το Γραμματέα Υποδομών, καλωσόρισε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία αναφέρθηκε στα όσα «διαδραματίστηκαν» τις περασμένες ημέρες, σημειώνοντας οτι η Π.Ε. Πιερίας συνεχίζει να είναι «επί ποδός», αφού προτεραίοτητα αποτελεί η ασφάλεια των πολιτών.
Η κ. Μαυρίδου, προτίμησε να αναφερθεί στη λειτουργία του μηχανισμού κατά την ώρα της κρίσης, αφήνοντας τα επί μέρους προβλήματα στους δημάρχους Πύδνας-Κολινδρού και Δίου-Ολύμπου, αλλά και στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Κατερίνης.
«Η εικόνα που έχουμε είναι οτι υπήρξε επαρκής κινητοποίηση όλων εμπλεκόμενων φορέων, αυτοδιοίκησης, πυροσβεστικής υπηρεσίας και αστυνομίας» ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Δέδε.
Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, στην τοποθέτησή του απέφυγε να απαντήσει ειδικώς, προτιμώντας να μιλήσει γενικώς για την ανάγκγη προστασίας από καταστροφές που προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, έδωσε το «στίγμα» των προθέσεων του Υπουργείου, σημειώνοντας οτι κατά τη διετία 2015-2017 αυξήθηκε στα 340 εκατομμύρια ευρώ (από τα μόλις 3,5 εκατομμύρια την τετραετία 2010-2014) το κονδύλι για μελέτες και έργα πρόληψης φυσικών καταστροφών.
«Τα αντιπλημμυρικά είναι έργα “βαριά” και για αυτό δεν ήταν προτεραιότητα των προηγούμενων πολιτικών» είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε οτι μέχρι πρόσφατα «ήταν υποτιμημένα ή υποβαθμισμένα τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία πλέον έχουν μπει στο “κάδρο” της ζωής μας»
Στο μόνο (ίσως), απαραίτητο έργο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Δέδες ήταν αυτό που (η απουσία του) «έκοψε» την Εθνική Οδό στα δύο για πέντε ώρες. Ο Γραμματέας Υποδομών είπε οτι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με έργα πάνω και κάτω από την Εθνική Οδό. Μάλιστα, για να εξακριβωθούν πλήρως οι αιτίες που προκαλούν το συγκεκριμένο πρόβλημα (γνωστές από χρόνια στου Πιεριείς) κλιμάκιο της Διεύθυνσης Παραχώρησης, επισκέφθηκε το σημείο.
Το Υπουργείο θα συνδράμει και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «λεφτά για να γίνουν όλα δεν υπάρχουν», για αυτό επιβάλλεται η σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. «Τα πυρομαχικά δεν είναι απεριόριστα, για αυτό κάθε βόλι πρέπει να βρίσκει το στόχο του» είπε χαρακτηριστικά.
Περισσότερα αποστραγγιστικά έργα στην περιοχή του Βαρικού, ζήτησε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου. Ο κ. Δημόπουλος σε μια φράση περιέγραψε πλήρως τις αιτίες που προκαλούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια περιοχή με δύο ποτάμια και πάνω από 100 ρέματα και χειμάρρους.
Στο γεγονός οτι Δήμος και Περιφέρεια εγκαίρως προχώρησαν σε καθαρισμούς ποταμιών και ρεμάτων στο δήμο του και δεν ήταν μεγαλύτερες οι καταστροφές στάθηκε ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού. Ο Βαγγέλης Λαγδάρης ημείωσε πάντως οτι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο είναι μεγάλες, ενώ μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στο Μακρύγιαλο από κατολισθήσεις στο βράχο της παραλιακής περιοχής.
Για πρωτόγνωρα φαινόμενα, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κατερίνης Δημήτρης Ντούρος, υποστηρίζοντας οτι σε ένα 48ωρο έπεσαν 50 εκατοστά νερού. Ο κ. Ντούρος εντόπισε τα σοβαρότερα προβλήματα στους παραλιακούς οικισμούς της Κατερίνης, αλλά και στον Βιολογικό Καθαρισμό όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές από την υπερχείλιση του Μαυρονερίου.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.