Επανέρχονται με νέα ερώτηση τους, βουλευτές του ΚΚΕ για το Αιολικό Πάρκο στα Πιέρια
Αν και έχει περάσει ένας μήνας από την κατάθεση ερώτησης βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με την πρόθεση δημιουργίας αιολικού πάρκου στα Πιέρια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν απάντησε.
Η «απροθυμία» του Υπουργείο να απαντήσει στα ερωτήματα που είχαν θέσει οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής (όπως για το εάν θα σταματήσει η καταστροφική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Πιέρια) ανάγκασε τους δύο βουλευτές να επανακαταθέσουν την ερώτησή τους, με την ελπίδα οτι αυτή τη φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα είναι πιο ευαίσθητο στην αγωνία βουλευτών, αλλά και τοπικής κοινωνίας.
Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι δύο βουλευτές αναφέρουν «επανερχόμαστε στην ερώτηση μας με αρ. πρωτ. 8471/05.09.2017, με θέμα «Να μην εγκατασταθεί Αιολικός Σταθμών Παραγωγής Ηλ. Ρευμάτων στα Πιέρια Όρη» καθώς παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.
Με την απόφαση της “Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης” (7704/18.9.2014, ΑΔΑ: ΩΚΒΔΟΡΙΥ-ΜΛΔ) εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 22 MW, της εταιρείας με την επωνυμία “ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ & ΣΙΑ Ο.Ε.”, που θα εγκατασταθεί στις ορεινές εκτάσεις των Πιέριων ορέων, συγκεκριμένα στη θέση «Πέντε Πύργοι» της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας του Δήμου Κατερίνης, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.
Ο Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, θα αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 ΜW η κάθε μία, που θα συνίσταται από έναν μεταλλικό πυλώνα (πύργος) ύψους 78 μέτρα, στην κορυφή του οποίου εδράζεται το μεταλλικό κέλυφος, και πτερωτή που θα έχει διάμετρο 82 μέτρα.
Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, κινείται στον αντίποδα της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών των κατοίκων της περιοχής, όσο και της χώρας γενικότερα και εύλογα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και από φορείς της Π.Ε. Πιερίας. Στόχος της είναι η διασφάλιση υψηλών κερδών για τους επενδυτές, που τροφοδοτούνται απ’ ευθείας από το λεηλατημένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.
Ανάμεσα στα πολλά ενδεικτικά αναφέρουμε:
-Το αρχικό μέγεθος του αιολικού πάρκου, ήδη σημαντικό, μπορεί εύκολα να αυξηθεί στην πορεία, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Νότιας Εύβοιας με άδειες επέκτασης των επενδύσεων, με αντίστοιχη επιδείνωση των περιβαλλοντικών και άλλων επιπτώσεων.
-Όταν αποσβεστεί η επένδυση θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή, σε πείσμα των όποιων νομοθετικών προβλέψεων, όπως μέχρι σήμερα έχει αποδείξει η συνεχιζόμενη ανοχή του αστικού κράτους στην ασύδοτη δράση του κεφαλαίου.
-Η θέση εγκατάστασης του αιολικού πάρκου βρίσκεται σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Νατούρα 2000 με την επωνυμία « ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ » με κωδικό GR1250002.
-Το ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για θέσπιση ή αλλαγή χρήσεων γης προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων προκειμένου να προωθηθούν πάση θυσία τα επενδυτικά σχέδια του κεφαλαίου, μπορεί να καταστήσει το υπόψη έργο θρυαλλίδα που θα λειτουργήσει εμπρηστικά σε ολόκληρη την περιοχή.
Δεν πρόκειται για καινούργια εξέλιξη, αλλά εντάσσεται στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που ακολουθείται διαχρονικά σε ολόκληρη την ΕΕ, από όλες τις κυβερνήσεις ανεξαρτήτως «χρωματισμού». Πρόκειται για την πολιτική που οδηγεί σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό μέσα και απ’ τα «πράσινα τέλη», σε καταστροφή δασών και περιοχών αγροτικής γης, σε ελαστικές σχέσεις εργασίας και φθηνή εργατική δύναμη για τους εργαζόμενους του ενεργειακού κλάδου, με μοναδικό στόχο την υψηλή κερδοφορία των επενδυτών.
Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, πως η απελευθέρωση της ενέργειας, η ανάπτυξη με κριτήριο το ποσοστό κέρδους, δεν οδηγεί στην λαϊκή ευημερία. Αποδεικνύεται πως η συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών απαιτεί το ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, του ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας.”
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση:
-Για να σταματήσει η καταστροφική και για το περιβάλλον εγκατάσταση του αιολικού «πάρκου» στα Πιέρια όρη.
-Για να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της Π.Ε. Πιερίας και των υπολοίπων περιοχών της χώρας, διασφαλίζοντας φθηνό και επαρκές ρεύμα για τα λαϊκά στρώματα, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενεργειακή ασφάλεια, μόνιμη σταθερή δουλειά με μισθό και συνθήκες εργασίας που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες για τους εργαζόμενους στον κλάδο.
-Ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.