Μενού Κλείσιμο

 Μέχρι να ακουστούμε…

Η Επιμελητηριακή κοινότητα είναι εδώ

Το μήνυμα οτι δεν θα σταματήσει να διεκδικεί «μέχρι να ακουστεί» η επιχειρηματική κοινότητα, έστειλε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας, κατά την ετήσια εκδήλωση του Επιμελητηρίου

 

Παρουσία βουλευτών, πρώην υπουργών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων από την Πιερία και άλλες περιοχές, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ, η ετήσια εκδήλωσή του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Την κεντρική ομιλία, αμέσως μετά την κοπή της πίτας από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Κίτρους, έκανε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας πως η επιμελητηριακή κοινότητα έχει πολλές φορές διεκδικήσει τα αυτονόητα και δεν θα σταματήσει να το κάνει μέχρι να εισακουστεί

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην Πιερία και στη χώρας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα αποφάσεων που θα «ξεκλειδώσουν» την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά τα αυτονόητα ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως ο επιχειρηματικό κόσμος ζητά τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, την άμμεση αποκατάσταση της ρευστότητας, την πάταξη της γραφειοκρατίας, δημόσιες επενδύσεις, γεναία ρύθμιση 120 δόσεων και κυρίως ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

«Οι ελπίδες για εύκολες λύσεις και ο λαϊκισμός είχαν τεράστιο κόστος για την ελληνική οικογένεια, για την ιδιωτική οικονομία και για τους νέους μας», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τονίζοντας οτι μπορεί να αφήσαμε πίσω μας άλλη μια μνημονιακή χρονιά με άλυτα προβλήματα και πολλές πληγές, παρ’ όλα αυτά διαφαίνονται και κάποιες «με επιφύλαξη θα έλεγα» θετικές εξελίξεις.

Την τελευταία δεκαετία η κοινωνία και η οικονομία μας έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις και απίστευτες ανατροπές, είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, καταλογίζοντας λάθος στην επιλογή των πολιτικών όχι μόνο στους δανειστές, αλλά και στην Ελλάδα. «Επιλέχθηκε ο δρόμος της υπερφορολόγησης, της απουσίας ουσιαστικών επενδύσεων, της ελλιπούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, της εξαφάνισης της ρευστότητας από την εγχώρια αγορά και την παραγωγική διαδικασία αντί της περικοπής των δημοσίων δαπανών, του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης και της υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς κύριο μέλημα κάθε κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε η εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας και ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, εκτίμησε πως με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, ανοίγει μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία και ευχήθηκε το γεγονός αυτό να αποτελέσει μια νέα αρχή για το τόπο μας, αφού τυχόν πισωγυρίσματα και πρακτικές του παρελθόντος «πρέπει να τις αποφύγουμε.»

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΒΕ στάθηκε και σε κάποια δεδομένα τα οποία δεν θα αυξήσουν την εγχώρια ζήτηση, όπως η ψήφιση επιπλέον μέτρων ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2019 και 2020, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και των εισοδημάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Αναφερόμενος στην ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων είπε ότι αυτά είναι απαραίτητα για την έξοδο στις αγορές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την «εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων». Αντίθετα, όπως υποστήριξε, το πλεόνασμα θα πρέπει να διατεθεί για την τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας, «διότι μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.»

Σ’ αυτό το σημείο, επεσήμανε πως θέση των παραγωγικών φορέων είναι πως η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων πρέπει να γίνεται μέσα από την εργασία τους και όχι μέσα από επιδόματα. «Οι συμπολίτες μας δεν έχουν ανάγκη από συσσίτια ή επιδόματα αλλά από δουλειά που θα τους επιτρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, κάνοντας λόγο για «αυτονόητα» αιτήματα και συγκεκριμένα ζήτησε:

-Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ώστε οι παραγωγικές μας δυνάμεις να μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές. Επίσης νομοθετική ρύθμιση η οποία θα εξασφαλίζει ένα ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς όψεως των επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Είναι πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων που παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την υλοποίησή του δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε.

-Άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, κυρίως εκείνων των παραγωγικών επιχειρήσεων που τα προϊόντα τους ενισχύουν τις εξαγωγές μας και υποκαθιστούν τις εισαγωγές

-Πάταξη της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας με ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης

-Άμεσες δημόσιες επενδύσεις, κυρίως σε παραγωγικές υποδομές

-Γενναία ρύθμιση 120 δόσεων, ανεξαρτήτως ποσού οφειλής στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να δοθεί πραγματική ανάσα στις επιχειρήσεις και την αγορά. Μόνο έτσι θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας και θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

-Ουσιαστική στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί οτι παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ήταν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Χρήστος Σταίκούρας, ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιώργος Παπαστάμκος, ο βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής, αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, οι δήμαρχοι Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αθανάσιος Μαντζούκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας Γεώργιος Τζήμας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης Ευάγγελος Φαλάρας, εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας Λιτοχώρου και βέβαια πλήθος κόσμου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ