Τη δημιουργία θεματικού Πάρκου στα Πιέρια «τρέχει» το νεοσύστατο Ινστιτούτο Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πιερίας
Την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το κοινό της Πιερίας είχε χθες το νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πιερίας (ΙΠΑΠ), μέλη του οποίου επιχείρησαν να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για τους «σκοπούς που ήρθε να υπηρετήσει» και «τις μεθόδους» με τις οποίες θα εργαστεί. Στη συνάντηση παρόντα ήταν και μέλη του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς (ΟΙΕ).
Παρά τις λίγες μέρες ζωής που μετράει το ΙΠΑΠ, φαίνεται οτι έχει πάρει σοβαρά το ρόλο του, επιχειρώντας να υλοποιήσει τα πρώτα βήματα ενός φιλόδοξου πρότζεκτ το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργία θεματικού Πάρκου Μυθολογίας στα Πιέρια, αλλά και τη δημιουργία μονάδας τυποποίησης λαδιού το οποίο θα εξάγεται στην Ανατολή.
Για τους σκοπούς και τους στόχους του ΙΠΑΠ, μίλησε η κ. Χαρούλα Σοφιανίδου, η οποία αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους του τύπου στη συνάντηση, διευκρίνησε πως το Ινστιτούτο είναι μή κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία φιλοδοξεί «να πάρει στα χέρια του την υπόθεση ανάπτυξης του νομού μας», εφαρμόζοντας ένα «διεθνώς δοκιμασμένο και αναγνωρισμένο πρότυπο ανάπτυξης» με ιδιαίτερα καινοτόμες προτάσεις.
Η κ. Σοφιανίδου αναφέρθηκε επιγραμματικά στο μεγάλο «πρότζεκτ» δημιουργίας θεματικού πάρκου Μυθολογίας στην περιοχή των Πιερίων. Ήδη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, έχει επιλεχθεί η έκταση των 950 στρεμμάτων που προτείνονται για τη δημιουργία του πάρκου, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία συμφωνίας με τους πολλούς ιδιοκτήτες της έκτασης. Όπως αποκάλυψε, ήδη ιδιοκτήτες 250 στρεμμάτων έχουν συμφωνήσει με την ιδέα, συναινώντας στην πώληση των ιδιοκτησιών τους.
Πιο «αποκαλυπτικός» για το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς Γιάννης Δράκος. Ο κ. Δράκος, εκτίμησε οτι η διαδικασία συμφωνίας με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης έκτασης ίσως να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο.
Ο κ. Δράκος, αφησε να εννοηθεί οτι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής από το εξωτερικό. Μίλησε για τη δημιουργία 2.200 θέσεων εργασίας (με όρο το 90% των εργαζομένων να είναι από την Πιερία), ανέφερε το τι θα περιλαμβάνει το θεματικό Πάρκο Μυθολογίας (με αρκετές λεπτομέρειες), ενώ όπως είπε, οι εκτιμήσεις των εν δυνάμει επενδυτών είναι πως το συγκεκριμένο θεματικό Πάρκο, θα υποδέχεται ετησίως (μετά από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του) περισσότερους από 5.000.000 επισκέπτες!
Απάντηση από τον κ. Δράκο, υπήρξε ακόμη και στο πώς μια περιοχή σαν την Πιερία που δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές μπορεί να φιλοξενεί κατά μέσο όρο κάθε μήνα 500.000 επισκέπτες. «Έχουν σκοπό να αναλάβουν (οι επενδυτές) την κατασκευή υποδομών όπως δρόμους, ελικοδρόμια, λιμάνια» είπε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο φιλόδοξο είναι το πρότζεκτ για την τυποποίηση του ελαιολάδου το οποίο θα στοχεύει στην αγορά της Κίνας. Στο σημείο αυτό, ανέφερε επίσης ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του πρότζεκτ οι οποίες ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμές, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί υπάρχει ο (ξένος) επενδυτής που ήδη δουλεύει «σοβαρά» το πρότζεκτ.
Ουσιαστικά ο ρόλος του Ι.Π.Α.Π. και του Ο.Ι.Ε. είναι να «τρέξει» όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις που δημιουργεί η ελληνική γραφειοκρατία στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις σε ξένους επενδυτές. Ό ρόλος των δύο Ινστιτούτων (σε ότι αφορά στην Πιερία τουλάχιστον) δεν τελειώνει με την κατάθεση των προτάσεων. Ως συνεταίροι (αν και δεν θα συμμετέχουν με κεφάλαιο στην όποια επένδυση) θα μετέχουν στην επένδυση ως ελεγκτές των συμφωνηθέντων για την προστασία του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των τοπικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.
Τι είναι το Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς
Σύμφωνα με τον κ. Δράκο το Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς ιδρύθηκε για να συμβάλει με δημιουργικές δράσεις στην ανάσχεση των επιπτώσεων της παρατεινόμενης οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κρίσης, έχοντας επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για τα αίτια, την κρατούσα κατάσταση και τις υφιστάμενες δυνατότητες δημιουργικών ανατροπών σε ένα άκρως αρνητικό πλαίσιο.
Μεταξύ των στόχων του είναι και η δημιουργία και λειτουργία «Θεματικών Πάρκων» σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, αφού μπορούν να αποτελέσουν βασική υποδομή για την αύξηση της επισκεψιμότητας, την περιφερειακή ανάπτυξη και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας. Για τις περιοχές της χώρας που ενδείκνυται να δημιουργηθούν «Θεματικά Πάρκα» με χαρακτήρα πολιτιστικό, ιστορικό, εκπαιδευτικό, μυθολογικό, θρησκευτικό, παραγωγικό, διαδραστικό, το Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς έχει συγκεκριμένες και λεπτομερώς επεξεργασμένες προτάσεις. Η δημιουργία τους απαιτεί των προσέλκυση έγκυρων ειδικών επενδυτών που λειτουργούν με όρους εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, τη συμμετοχή πολιτιστικών, ιστορικών πανεπιστημιακών σχολών, υπηρεσιών και ιδρυμάτων αρχαιολογικής αρμοδιότητας, θεσμικές εκφράσεις των τοπικών κοινωνιών με πρόθεση και δυνατότητα να συμβάλουν στην επιτυχή έκβαση προτάσεων και πρωτοβουλιών του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς.
Να σημειωθεί οτι το Ολυμπιακό Ινστιτούτο Ελιάς είναι Εταιρεία Αστική Μη Κερδοσκοπική, Πολιτιστική και Αναπτυξιακή και σ’ αυτήν συμμετέχουν ως ιδρυτικά ή αρωγά μέλη ενεργοί πολίτες οι οποίοι παρέχουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Ιδρυτικά και αρωγά μέλη έχουν διακριτή προσφορά στην κοινωνία, τις επιστήμες, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα. Το έργο του Ολυμπιακού Ινστιτούτου Ελιάς στηρίζεται από διακεκριμένους έλληνες και ξένους ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες και στις πέντε ηπείρους. Τη διοίκηση του Ινστιτούτου ασκεί 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο