Είναι σημαντικό να αναφερθούν και κάποια ιστορικά στοιχεία για τις επενδύσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα για λογαριασμό της Ernst & Young την περίοδο 2011-2015, από όπου προκύπτει ότι μόλις 60 άμεσες ξένες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το σύνολο των 10.660 που πραγματοποιήθηκαν στις Μεσογειακές χώρες.
Και αν τα παραπάνω παραδείγματα φαντάζουν μακρινά για τον μέσο Έλληνα, μια περιήγηση στις παλιές βιομηχανικές περιοχές αρκεί για να αντικρύσει κανείς την εικόνα των εγκαταλειμμένων εργοστασίων, υπενθυμίζοντας τα λάθη του παρελθόντων ετών, αλλά και την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναλύσουμε τα οφέλη όλων των ειδών επενδυτικής δραστηριότητας στην χώρα μας. Καταρχάς κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση των επενδύσεων, το πρώτο άμεσο κέρδος η βοήθεια και η ορθοπόδηση του τραπεζικού συστήματος.
Γιατί απλά κάθε επένδυση γίνεται για να επιφέρει κέρδος, το κέρδος φορολογείτε όποτε προκύπτουν άμεσα έσοδα για το κράτος και μάλιστα όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, με απώτερο μελλοντικό στόχο την αύξηση των εσόδων και την ελάφρυνση των πολιτών.
Επιπλέον οφέλη, η δημιουργία θέσεων εργασίας με παράλληλη ανάπτυξη των κλάδων όπως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των κατασκευαστικών, της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Ακόμα, ανάπτυξη σε υποδομές καθώς και στις υπηρεσίες δημιουργίας οικονομικών κέντρων.
Εδώ γεννάται το ερώτημα. Πώς θα πετύχουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις;
Απαιτείται καταρχάς σχεδιασμός μιας ξεκάθαρης αναπτυξιακής πολιτικής, που θα θέτει κίνητρα και κανόνες. Δυστυχώς η γραφειοκρατία είναι ο ανασταλτικότερος παράγοντας κάθε σωστής και ορθοτομούμενης εργασίας, οπότε θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.
Κίνητρα, που σίγουρα υποβοηθούν την ανάπτυξη είναι:
Η στρατηγική θέση της Ελλάδας και τα πλεονεκτήματα που πρόσεφερε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού και νομικού πλαισίου.
Η εμπέδωση υψηλού και καθόλα άριστου επιπέδου υπηρεσιών.
Άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Δημιουργία μακροοικονομικής προοπτικής ανάπτυξης.
Παράλληλα εφαρμογή κανόνων στις εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι θα τηρούνται και θα ελέγχονται με σεβασμό στα δικαιώματα τον εργαζομένων. Το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να έχουν κύριο γνώμονα την πάταξη της διαφθοράς, με δικλείδες ασφαλείας την λειτουργία των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης των ανθρώπων που θα τις εφαρμόσουν.
Εν κατακλείδι μια αμφίδρομη σχέση σεβασμού της πολιτείας προς την κοινωνία και αντίθετα.
Ολοκληρώνοντας, η χώρα μας, η Ελλάδα, αποτελεί τόπο που μπορεί να προσφέρει προοπτική για επενδύσεως λόγω της θέσης της αλλά και του κλίματός της. Με προτεραιότητα τις εγχώριες επενδύσεις και με στόχο την προσέλκυση ξένων μπορεί να αποτελέσει μέρος φιλικό για όσους θέλουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους.
Τέλος, νομίζω ότι κανείς δεν υιοθετεί την άποψη ότι η ανάπτυξη συμβαδίζει με την υπερφορολόγηση και τη μείωση του βιοτικού επίπεδου των πολιτών. Η ανάπτυξη θα επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα με σωστές και υγιείς επιχειρήσεις που έχουν όραμα, και στοχεύουν στην ανάπτυξή τους μέσα από επενδύσεις τόσο σε πάγια αγαθά όσο και στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων τους, δημιουργώντας υπεραξία.