«Πέρασε» το άρθρο 3 (για την αλλαγή ταυτότητας φύλου) με 148 ψήφους, «όχι» από Π. Καμμένο
Το πρώτο «αντάρτικο» στην κυβερνητική πλειοψηφία εκτιλήχθηκε χθες στη Βουλή κατά την ψήφιση του νόμου για αλλαγή ταυτότητας φύλου. «Όχι» είπαν οι ΑΝΕΛ (εκτός του υφυπουργού Κ. Ζουράρι), ενώ το άρθρο 3 καταψήφισε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά. Την αποχή επέλεξαν οι «αντάρτες» Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Το «όχι» με επιστολική ψήφο του Πάνου Καμμένου στο άρθρο 3 για την ταυτότητα φύλου σημάδεψε την ψηφοφορία – θρίλερ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ακολούθησε την έντονη κόντρα που είχαν ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναγκαιότητα ιατρικής διάγνωσης για όσους επιθυμούν την αλλαγή της ταυτότητας φύλου.
Το συγκεκριμένο άρθρο, που αφορά στο δικαίωμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών, υπεψήφισαν οι 148 από τους 285 βουλευτές που βρέθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ειδικότερα, «ναι» ψήφισαν οι 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι έξι της ΚΟ του Ποταμιού, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Κώστας Ζουράρις των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, όχι στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου, όπως και η βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Γεννιά Γεωργία.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ψήφισε «ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία, όπως είπε προαναγγείλει, ενώ την συγκεκριμένη τροπολογία καταψήφισε και ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.
«Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 ψήφισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διαφοροποιώντας τη θέση του από τους υπόλοιπους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία ψήφισε η Αλέκα Παπαρήγα, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΚΚΕ.
Η «ακτινογραφία» της ψηφοφορίας
Σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών:
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν.
Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν όχι και 13 παρόν.
Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν όχι και ένας παρόν.
Η τροπολογία που αφορά την Ένωση Τουρκικής Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.
Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού υπερψήφισαν επί της αρχής, τα άρθρα και την τροπολογία. Από τη ΝΔ δήλωσαν όχι σε όλα πλην της τροπολογίας την οποία υπερψήφισαν.
Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν όχι σε όλα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε ναι σε όλα και παρόν στο άρθρο 3.
Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Η αντιπαράθεση ήταν έντονη, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έφερε στη Βουλή άρον άρον το νομοσχέδιο, επιδιώκοντας την κυβερνητική συνοχή.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το άρθρο 3 του ν/σ που δίνει το δικαίωμα για διόρθωση ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών, για το οποίο εκφράζονταν αμφιβολίες αν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των «151» ψήφων στην ονομαστική ψηφοφορία.
Εναντίον της συγκεκριμένης διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων (πλην Ζουράρι), η Νέα Δημοκρατία, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέλεξε να δηλώσει «παρών».
Διεθνής Αμνηστία: Ιστορικό βήμα η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου
Η ψήφιση ενός νέου νόμου που αναμορφώνει τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι ένα ιστορικό βήμα μπροστά για τα τρανς άτομα στην Ελλάδα, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία, που τονίζει ότι ο νέος νόμος που υιοθετήθηκε αναφέρει ρητά ότι τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάζουν τα χαρτιά τους χωρίς την απαίτηση ιατρικών παρεμβάσεων ή εξετάσεων.
«Η σημερινή μεταρρύθμιση είναι μια νίκη που κατακτήθηκε δύσκολα για τους ακτιβιστές των τρανς δικαιωμάτων στην Ελλάδα που έχουν παλέψει για την ισότητα των τρανς ατόμων για χρόνια. Στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς και καμία δεν πρέπει να υποχρεώνεται να υποβληθεί σε ιατρικές διαδικασίες ώστε να αναγνωριστεί επίσημα το ποιος και ποια είναι», είπε ο Φώτης Φιλίππου, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Παρόλο που αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα ιστορικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ο αγώνας δεν έχει κερδηθεί ολοκληρωτικά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περαιτέρω αλλαγές στο νόμο ώστε να διασφαλίσει ότι τα τρανς άτομα στην Ελλάδα μπορούν να αναγνωρίζονται για αυτό που είναι χωρίς να πρέπει να παραιτηθούν από άλλα δικαιώματά τους».