Μενού Κλείσιμο

Κατάρρευση της «Thomas Cook»

Το «μεγάλο κανόνι» χτυπά και την Ελλάδα

 

Ισχυρό πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό αποτελεί η κατάρρευση της Thomas Cook. Ο αγγλικός ταξιδιωτικός γίγαντας τροφοδοτούσε με εκατομμύρια τουρίστες τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας, ενώ παράλληλα διαχειριζόταν 47 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν ιδιόκτητα.

 

Πρόκειται για το Sunwing Resort στην Καλλιθέα της Ρόδου, δυναμικότητας 534 δωματίων, το Sumprime Miramare επίσης στη Ρόδο, 174 δωματίων, το Sunwing Μακρύγιαλος στη Σητεία της Κρήτης, δυναμικότητας 262 διαμερισμάτων, και το Casa Cook στα 100 δωμάτια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, το κόστος για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι μεγάλο, καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμη πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό, ενώ αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον υπάρχει και στους περίπου 700 εργαζόμενους της εταιρείας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η Thomas Cook έφερνε στην Ελλάδα περίπου τρία εκατομμύρια τουρίστες κάθε σεζόν και απασχολούσε περίπου 700 άτομα στα ιδιόκτητα ξενοδοχεία της. Παράλληλα, δρομολογούσε για το 2019 επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Ήδη τον Μάιο του 2019, μέσω της κοινοπραξίας Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), απέκτησε δύο νέα ξενοδοχειακά ακίνητα, το ξενοδοχείο 100 δωματίων Casa Cook στην περιοχή Λάμπη στην Κω, καθώς και παρακείμενο οικόπεδο στο νησί όπου σχεδιαζόταν να κατασκευαστεί ξενοδοχείο Cook’s Club 250 δωματίων, με ορίζοντα λειτουργίας το 2020. Το Casa Cook Kos, που ανήκε στην οικογένεια Καραθωμά, αποκτήθηκε από τον διεθνή ταξιδιωτικό οργανισμό μέσω της TCHI.

Σύμφωνα με τον πρώτο υπολογισμό του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, αυτήν τη στιγμή στη χώρα έχουν «εγκλωβιστεί» περίπου 50.000 τουρίστες-πελάτες του τουριστικού πρακτορείου Thomas Cook, εκ των οποίων οι 20.000 στην Κρήτη.

Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση

Η οικονομική κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά, που αγγίζει και την ελληνική αγορά.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και υφυπουργός Μάνος Κόνσολας βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.

Ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη χώρα.

το πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, η διαδικασία επαναπατρισμού των ξένων τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της Thomas Cook έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φθάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω.

Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες, αναφέρει ο υπουργός.

Ο Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από χθες μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.

Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των φορέων της χώρας.

 

 

Τα οικονομικά προβλήματα

Οι οικονομικές δυσχέρειες του ομίλου διαρκούν εδώ και χρόνια, αλλά επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες: την άνοιξη, ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών. Τα προβλήματα των τελευταίων μηνών οδήγησαν στην κατάρρευση της μετοχής του ομίλου στο χρηματιστήριο. Η μετοχή του Thomas Cook δεν αξίζει πλέον παρά λίγες πένες.

 

Βασικός μέτοχος του Thomas Cook, με 17% του κεφαλαίου, ο κινεζικός όμιλος Fosun, ιδιοκτήτης του Club Med, είχε προγραμματίσει την εξαγορά του τομέα των οργανωμένων ταξιδιών του βρετανικού ομίλου στο πλαίσιο πακέτου αναχρηματοδότησης ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών, από το οποίο είχε καταβάλει το ήμισυ.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ορισμένοι πιστωτές απαίτησαν επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες για να δεχθούν να αναχρηματοδοτήσουν τον Thomas Cook, με το επιχείρημα ότι, διαφορετικά, η εταιρεία δεν θα ήταν βιώσιμη. Από την Παρασκευή, οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη για την εξεύρεση πόρων ή για την διατύπωση αιτημάτων μείωσης των απαιτήσεων για επιπλέον πόρους.

Αλλά, μάταια. Υπό άμεση απειλή βρίσκονται 22.000 θέσεις εργασίας, οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία οικονομία που υφίσταται ήδη τις συνέπειες του Brexit.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την πτώχευση της Thomas Cook, καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτo διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει το «λουκέτο».

 

Στο βίντεο των δηλώσεων του, o CEO της εταιρείας διευκρίνισε ότι παρά τις προσπάθειες μηνών και τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών η ηγεσία δεν κατάφερε να διασφαλίσει το μέλλον των επιχειρήσεών του, και προχώρησε σε ανακοίνωση συγγνώμης προς στους 21.000 συναδέλφους «που ξέρω ότι θα καταρρακωθούν (σ.σ. από αυτή την εξέλιξη). Ολοι σας παλέψατε τόσο σκληρά για να κάνετε την Thomas Cook να επιτύχει.

 

Ακόμη, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη και σε όλους μας τους πελάτες και σε όσους είναι διακοπές αυτή την ώρα και μας έχουν επιλέξει για τις μεταφορές τους, αλλά και όσους μας έχουν επιλέξει για τους επόμενους μήνες», ανέφερε.

 

Απέτυχε όμως να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή της, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600 χιλιάδων πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ