Μενού Κλείσιμο

Καλά νέα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2020 για την Παιδεία, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως

Με αυξημένες δαπάνες και χιλιάδες προσλήψεις

 

Αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 102 εκατ. ευρώ, διορισμούς 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και διορισμούς 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για τον Προϋπολογισμό του 2020

 

Οπως χαρακτηριστικά είπε η υπουργός «επειδή άλλοι εξαγγέλλουν και άλλοι πραγματικά υλοποιούν, τονίζω ότι ο προϋπολογισμός του 2020 περιλαμβάνει  και τους μόνιμους διορισμούς των εκπαιδευτικών σε ειδική αγωγή αλλά και σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Η υπουργός εξήγγειλε επίσης τη συγκρότηση ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον εξορθολογισμό των δαπανών προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων για τους φοιτητές, ενω σχεδιάζεται η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εγκαταστάσεων των φορέων του υπουργείου και η μείωση δαπανών ηλεκτρικού ρεύματος με παροχή έκπτωσης λόγω έγκαιρης εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στην ομιλία της στη Βουλή η υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι εκτιμήσεις πληρωμών του 2019 για την παιδεία είναι 4,85 δισ ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός 2020 προβλέπει 4,95 δισ ευρώ. «Και για να προλάβω, όσους θελήσουν να προσφύγουν για ακόμα μία φορά στη δημιουργική λογιστική, τονίζω ότι η σύγκριση και με τις εκτιμήσεις του τακτικού προϋπολογισμού του 2019 είναι επίσης θετική, καθώς οι προβλέψεις εκεί (4.962 εκ. ευρώ) περιελάμβαναν και τον προϋπολογισμό της ΓΓΕΤ ύψους 120,9 εκ. ευρώ, που μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον νόμο για το Επιτελικό Κράτος, όπως και του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Άρα, όπως και να το δει κανείς, όποια στοιχεία και χρησιμοποιήσει, αυτά των πραγματικών πληρωμών 2019 ή αυτά του προϋπολογισμού 2019, υπάρχει σημαντική αύξηση» σημείωσε.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι επί της ουσίας η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, κατά 113 εκ. ευρώ, αν συνυπολογιστεί και το νέο Πρόσθετο Ειδικό Αποθεματικό που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των δαπανών κάποιων ευαίσθητων τομέων και κυρίως παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, άμυνας και ασφάλειας. Σε αυτό το ειδικό αποθεματικό, το ποσό που αφορά στις ανάγκες του υπουργείου Παιδείας είναι 11 εκ. ευρώ.

 

9.750 διορισμοί

Ο προϋπολογισμός του 2020 περιλαμβάνει τους διορισμούς 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς και τους διορισμούς 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών, υπό τη Μείζονα Κατηγορία 21 «Παροχές σε εργαζόμενους» (του Ειδικού Φορέα 1019-206-0000000 «Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής»).

 

Απολογισμός των πρώτων πέντε μηνών 

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει στους πρώτους πέντε μήνες ή σχεδιάζεται να γίνουν για την επισκόπηση των δαπανών. Όπως τόνισε:

-Δρομολογείται ο προγραμματισμός των προμηθειών και εργασιών των υπηρεσιών του Υπουργείου σε ετήσια βάση στο πλαίσιο της αποτελεσματικής και χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης των πιστώσεων των Α.Λ.Ε. του προϋπολογισμού του Υπουργείου για το οικονομικό έτος 2020, σύμφωνα και με την νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον εξορθολογισμό των δαπανών προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων για τους φοιτητές.

-Σχεδιάζεται η εντατικοποίηση και περαιτέρω βελτίωση των ήδη εφαρμοζόμενων δράσεων, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εγκαταστάσεων και αξιολόγηση, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου. Επίσης, σχεδιάζεται η μείωση δαπανών ηλεκτρικού ρεύματος με παροχή έκπτωσης λόγω έγκαιρης εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ.

-Επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη διαχείριση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου προς το σκοπό της διάθεσης πιστώσεων σε παραγωγικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, πιστώσεις καταναλωτικών δαπανών αξίας 4,5 εκατ. ευρώ κρίθηκαν ότι θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν σε περισσότερο παραγωγικές δράσεις και μεταφέρθηκαν με τη μορφή της επιχορήγησης στα Ανώτατα Ιδρύματα.

-Έγινε περιστολή των καθημερινών δαπανών φιλοξενίας για τις ανάγκες των Γραφείων Υπουργού, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου.

-Ενισχύθηκαν τα Πανεπιστήμια από ίδιους πόρους του Υπουργείου με έκτακτη επιχορήγηση σχεδόν 22 εκατ. ευρώ, επιπλέον της τακτικής χρηματοδότησης. Τα ποσά προέκυψαν στο πλαίσιο της ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των πιστώσεων του τρέχοντος προϋπολογισμού, κάτι το οποίο αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού. Η κα. Κεραμέως μίλησε για το νόμο που αφορά την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων και κριτηρίων ποιότητας αναφορικά με την κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, και ήδη – προ της ψήφισης του νόμου – η τελευταία έκτακτη επιχορήγηση προς τα πανεπιστήμια έγινε στη βάση του αριθμού των φοιτητών του κάθε ιδρύματος. «Σε αντίθεση με τις πρακτικές του χθες, κάνουμε έμπρακτα πράξη μια άλλη νοοτροπία, που σέβεται και αξιοποιεί αντικειμενικά και αξιοκρατικά, τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου» είπε.

-Το τρέχον οικονομικό έτος, εξοφλήθηκε το μεγαλύτερο ποσό της τελευταίας εξαετίας από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους αναμένεται να εξοφληθούν περισσότερα από 590 εκ. ευρώ, ήτοι 20% περίπου περισσότερα από τα έτη 2015, 2016 και 2017.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ