Μενού Κλείσιμο

Η περίπτωση της Κατερίνης σε ημερίδα για την κυκλική οικονομία

Στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της κυκλικής οικονομίας επικεντρώνουν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Δήμου Κατερίνης, όπως προέκυψε από τη διαδικτυακή ημερίδα που διεξήχθη σήμερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων.

Υπηρεσιακοί και Επιστημονικοί φορείς παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων στο Δήμο Κατερίνης, καθώς και νέες δράσεις με όχημα τις νέες τεχνολογίες που θα ενδυναμώσουν τη συμμετοχή των δημοτών στον περιορισμό των αποβλήτων. «Η ορθή διαχείριση των αποβλήτων, πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο οικονομικό πεδίο για το Δήμο μας. Βούληση του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου και της υπηρεσίας Περιβάλλοντος είναι να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία, ώστε οι δημότες να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά», είπε στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Αθλητισμού Γιάννης Μπεϊνάς.

Τις καλές πρακτικές στη διαχείριση των αποβλήτων που ήδη εφαρμόζει ο Δήμος Κατερίνης –δίνοντάς του ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους δήμους- παρουσίασε ο περιβαλλοντολόγος προϊστάμενος του Τμήματος Καθαριότητας Ιωάννης Βαρβαρέζος. Οι 17,5 χιλιάδες οικιακοί κάδοι μπορεί να αυξάνουν το κόστος αποκομιδής, προσδίδουν όμως ένα πλεονέκτημα για την επόμενη ημέρα και τη μετάβαση στη φιλοσοφία «πληρώνω όσο πετώ». Σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων, η πόλη διατηρείται «πραγματικά καθαρή, χωρίς σωρούς απορριμμάτων στα πεζοδρόμια», είπε ο κ. Βαρβαρέζος. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Καθαριότητας, αναφέρθηκε εκτενώς στην τοποθέτηση κομποστοποιητών (σε Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Μητρόπολης), καθώς και στους ειδικούς κάδους για πλαστικά, γυαλί, χαρτί και ενδύματα-υποδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2020 η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης συνέλεξε: 26.670 τόνους οικιακών απορριμμάτων (από πράσινους κάδους), 6,17 τόνους ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών, 21,5 τόνους γυαλιού, 32,7 τόνους οχημάτων και 65 τόνους ενδυμάτων και υποδημάτων. Ακόμη, από τους μπλε κάδους συνέλεξε συνολικά 3.620 τόνους, εκ των οποίων οι 1.580 κατέληξαν στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) αφού δεν ήταν ανακυκλώσιμα υλικά. Στο σημείο αυτό, ο κ. Βαρβαρέζος υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης των δημοτών για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς, όπως είπε, «αδυνατούν πολλές φορές να συνεργαστούν και να τηρήσουν τον κανονισμό καθαριότητας».

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την παρουσίαση της ανάπτυξης πλατφόρμας διαχείρισης οικιακών αποβλήτων βιομάζας και τηγανέλαιων, από τον Δρ. Χαρίσιο Αχίλλα, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ΔΙΠΑΕ.

«Στόχος της πλατφόρμας SMARTREC, η οποία θα είναι στη διάθεση των πολιτών το προσεχές διάστημα, αποτελεί η ενδυνάμωση των πολιτών για τη συμμετοχική ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων» είπε ο Δρ. Αχίλλας. Η πλατφόρμα επικεντρώνει στη διαχείριση των αποβλήτων τηγανέλαιων και βιομάζας» (από οικίες ή και επιχειρήσεις εστίασης), οριοθετώντας σημεία από τα οποία μπορεί να γίνεται η συλλογή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα απόβλητα έχουν αξία «και μπορούν να γίνουν ευκαιρία» στο πλαίσιο υιοθέτησης του μοντέλου κυκλικής οικονομίας. Η πλατφόρμα κατασκευάζεται από το Τμήμα Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (με έδρα την Κατερίνη) και χρηματοδοτείται από πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου.

Στις καλές πρακτικές μείωσης – επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης απορριμμάτων αναφέρθηκε στην εισήγησή της η Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc και Εξωτερική συνεργάτης Δήμου Κατερίνης Μαρία Τσιόκα. Η κ. Τσιόκα αναφέρθηκε στα «7 βήματα» που πρέπει να ακολουθήσουμε για τη μείωση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι μόλις το 11,3% των πλαστικών που ανακυκλώνονται στη χώρα μας, κοστίζουν 26 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Περιβαλλοντολόγου-Μηχ. Περιβάλλοντος MSc και Επιστημονικού συνεργάτη του Δήμου Κατερίνης, Δαμιανού Καλπακίδη. Ο κ. Καλπακίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην κυκλική οικονομία και στον ρόλο της στην ενεργειακή μετάβαση.

Την ημερίδα συντόνισε η ειδική σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης Μαρία Νταντάμη.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ