Αναβάλλεται το εγχείρημα εξόδου στις αγορές έως ότου ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο
Αλ. Tσίπρας: Στόχος μας η μείωση της ανεργίας κατά 2,5 μονάδες ετησίως
«Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση» σχολίασε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητική πηγή τη φημολογούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στα επόμενα 24ωρα.
«Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους» ανέφερε η κυβερνητική πηγή.
Ελαχιστοποίηση του ρίσκου
Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα γίνει ούτε σήμερα ούτε αύριο Τρίτη, καθώς πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, δηλαδή το ρίσκο από την έξοδο αυτή, κάτι που σημαίνει ότι η έξοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί και το φθινόπωρο.
Την Πέμπτη, όπως είναι γνωστό, συνεδριάζει το ΔΝΤ για να εγγυηθεί τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και να συζητήσει το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν θα βιαστεί να βγει στις αγορές, καθώς θα περιμένει να αφομοιωθεί από τις αγορές η ανακοίνωση του Ταμείου.
Δεν θα βιαστούμε, αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, θα εκτιμήσουμε τα νέα δεδομένα, θα περιμένουμε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, καθώς σκοπός είναι η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και η βιωσιμότητα πρόσβασης αυτής στις αγορές.
Tσίπρας: Στόχος μας η μείωση της ανεργίας κατά 2,5 μονάδες ετησίως
Τη βάσιμη αισιοδοξία του ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο εξής θα είναι πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πιο σημαντική θετική είδηση των τελευταίων χρόνων είναι η μείωση των ποσοστών ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, πίσω από τα οποία κρύβεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα σε συνθήκες επιτροπείας και δημοσιονομικής ασφυξίας.
«Είμαστε πλέον ρεαλιστικά αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της ανεργίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ο σημαντικότερος εθνικός στόχος είναι πλέον η ανάκτηση της εργασίας.
«Η πιο θετική είδηση είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της ανεργίας και η σταδιακή αύξηση των θέσεων εργασίας» είπε και σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Απρίλιο τα ποσοστά της ανεργίας ήταν στο 21% «υψηλό ποσοστό, αλλά το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2012».
Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι θα συνεχιστούν αυτοί οι θετικοί ρυθμοί», υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας κατά 2,5% ετησίως.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα αυτά έγιναν με σχέδιο της κυβέρνησης. «Δεν έβρεξε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τώρα και στην ποιοτικότερη εργασία με αυξημένους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στους εργασιακούς χώρους για την πάταξη της απλήρωτης και της αδήλωτης εργασίας.
Τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, συνολικά έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούμε προγράμματα που δεν σπαταλούν χρήματα μέσα από μεσάζοντες και αέναες καταρτήσεις, για να προσθέσει ότι πάνω από το 1/3 στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που παρέχουν και κατάρτιση, βρίσκουν εργασία μετά το τέλος των προγραμμάτων και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Δεν είναι υπερβολή να πω, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ότι πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Όταν υπάρχει πολιτική βούληση δεν φοβάσαι τις συγκρούσεις με ονόματα με μεγάλη πολιτική επιρροή ή ακόμη και συστημικές τράπεζες που αρνούνται να πληρώσουν πρόστιμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Προωθούμε με νομοθετική ρύθμιση τον αποκλεισμό επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την νομοθεσία, από πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση, ενημέρωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει την διαχρονική αδιαφάνεια, τον ανορθολογισμό και τον κατακερματισμό που διέκρινε το ασφαλιστικό σύστημα, εξαγγέλλοντας πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.
Είπε επίσης πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. Το 2015 παραλάβαμε, είπε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα έχουμε στον ιδιωτικό τομέα αύξηση 9,34% του μέσου μηνιαίου μισθού. Δήλωσε επίσης πως, όσον αφορά την προστασία των εγκλωβισμένων εργαζόμενων σχεδιάζεται πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και την επανεκπαίδευσή τους συνολικού προυπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους.
Νωρίτερα, στις δηλώσεις της η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο που θα θέτει όρια στην αδήλωτη εργασία και ειδικές ρυθμίσεις για την αγροτική εργασία «βάζοντας τέλος στις Μανωλάδες» όπως τόνισε.