Μενού Κλείσιμο

Απόφαση του ΣτΕ για τον Οικισμό «Ολυμπιάδα» στον Κορινό – Γράψτε… τέλος!

Μια ακόμη «καυτή πατάτα» καλείται να διαχειριστεί η νέα διοίκηση του Δήμου Κατερίνης, από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία φαίνεται πως βάζει τέλος στο σχέδιο δημιουργίας του οικισμού «Ολυμπιάδα» στον Κορινό.

Η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται «ιδιαίτερα σημαντική», γιατί όχι μόνο «βάζει φρένο» στην ανοικοδόμηση εντός του βιοτόπου, αλλά και γιατί υποδεικνύει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι η περιοχή θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στα όρια του Εθνικού Πάρκου και όχι να αντιμετωπίζεται με πολεοδομικά εργαλεία.

Η προσπάθεια για την ανέγερση του παραθεριστικού οικισμού «Ολυμπιάδα» κατ’ εκτίμηση 6.500 κατοίκων στον Κορινό ξεκίνησε όταν ακόμα ο Κορινός ήταν Κοινότητα. Με διαδοχικές αποφάσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ θέσπισε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου στην παραλιακή περιοχή και κατόπιν ενέκρινε πολεοδομική μελέτη για τη δημιουργία του οικισμού «Ολυμπιάδα». Μόνο που μεγάλο μέρος της έκτασης του οικισμού βρισκόταν μέσα σε περιοχή Natura  και Καταφυγίου Αγριας Ζωής.

Το 2011, ο Δήμος Κατερίνης προχώρησε σε επιχωματώσεις και διανοίξεις δρόμων στον υγρότοπο, με αποτέλεσμα να ανοίξει υπόθεση εις βάρος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και παραμένει ανοιχτή, αφού ο δήμος δεν έχει αποκαταστήσει τη ζημιά). Το 2014 η τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέλαβε να «λύσει» την υπόθεση αποχαρακτηρίζοντας 4.000 στρέμματα του Καταφυγίου Αγριας Ζωής και εγκρίνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία του οικισμού, αγνοώντας την αντίδραση του φορέα του Εθνικού Πάρκου.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδα, η υπόθεση «έκλεισε», καθώς το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ (με την απόφαση 1936/19) ακύρωσε τους περιβαλλοντικούς όρους της «Ολυμπιάδας». Την προσφυγή είχαν ασκήσει μεταξύ άλλων πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Μεσόγειος SOS και Καλλιστώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφασή του το ΣτΕ θεωρεί ότι κατά τη θέσπιση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου «δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης του πυρήνα και των τυχόν απαιτούμενων ζωνών προστασίας του υγροβιότοπου των Αλυκών Κίτρους και της ευρύτερης περιοχής του» και αυτός είναι λόγος απόρριψης της πολεοδομικής μελέτης.

Επομένως, «η διοίκηση δεν μπορούσε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της πολεοδόμησης της περιοχής β΄ κατοικίας και στην υλοποίησή της με την έκδοση της προσβαλλόμενης άδειας περιβαλλοντικών όρων, αλλά όφειλε να αναμείνει να ολοκληρωθεί προηγουμένως, με την επίκληση αποκλειστικώς επιστημονικών κριτηρίων και όχι οικιστικών, η οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών, η οποία οριοθέτηση παραμένει, άλλωστε, μέχρι σήμερα εκκρεμής». Περαιτέρω, η εξαίρεση τμήματος 520 στρεμμάτων από την προς πολεοδόμηση περιοχή «προσιδιάζει περισσότερο σε πράξη πολεοδόμησης (καθορισμός ζωνών δόμησης, χρήσεων γης) παρά σε επιβολή περιβαλλοντικού όρου και δεν υποκαθιστά την επιβαλλόμενη οριοθέτηση των ανωτέρω προστατευόμενων περιοχών του Πάρκου και του υγροβιότοπου ως ενιαίου συνόλου, που είναι εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής σημασίας και δεν διασφαλίζει την εκ του Συντάγματος και του νόμου επιβαλλόμενη πλήρη και αποτελεσματική προστασία τους, ως ιδιαίτερα σημαντικών και ευπαθών οικοσυστημάτων».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ