«Έλλην 24 καρατίων!»
Η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης συνέχισε τις εκδηλώσεις της με την διάλεξη του κ. Στέλιου Παπαθεμελή, προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης και πρώην Υπουργού και με θέμα που παρέπεμπε σε ρήση του κυβερνήτη Καποδίστρια: «Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης».
Η εκδήλωση ξεκίνησε μελωδικά με τη χορωδία του Αγίου Νικολάου Λεπτοκαρυάς «Παρολύμπια Ηχώ» υπό την διεύθυνση του κ. Στέφανου Κουκάρα η οποία απέσπασε το θερμότατο χειροκρότημα του ακροατηρίου, για την εξαιρετική ερμηνεία των τραγουδιών της.
Ο κ. Παπαθεμελής με αφορμή την διακυβέρνηση και το ήθος του καλύτερου, ικανότερου και εντιμότερου κυβερνήτη του νεώτερου ελληνικού κράτους, του Καποδίστρια, σκιαγράφησε τη σύγχρονη εθνική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην πατρίδα μας. Όταν ο νεαρός Γεώργιος Μαυρομιχάλης, ο κατοπινός δολοφόνος του, επισκέφθηκε τον κυβερνήτη, ο Καποδίστριας τον επέπληξε για την χρυσοποίκιλτη φορεσιά του λέγοντας ότι αυτούς τους δύσκολους χρόνους μετά την Επανάσταση του ’21 πρέπει να φορούμε δερμάτινη ζώνη και να τρώμε ακρίδες και μέλι. Μετά την δολοφονία του κυβερνήτη ο Μαυρομιχάλης βρήκε προστασία στο γαλλικό προξενείο, διότι οι Γάλλοι νόμιζαν ότι ο Καποδίστριας ήταν φιλορωσικός. Δεν κατάλαβαν το μεγαλείο του πραγματικού Έλληνα που έδωσε τα πάντα, τη ζωή του, την περιουσία του, τις γνώσεις του και τις γνωριμίες του για την ανασυγκρότηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Σήμερα η Ελλάδα γίνεται στόχος αλλοίωσης θρησκευτικής και εθνικής. Τα μεγάλα προβλήματα είναι το δημογραφικό που αποτελεί σοβαρή απειλή για το μέλλον του έθνους και το μεταναστευτικό με ραγδαία επίπτωση στην επιβίωση της Ελλάδας. Ματαιοπονούν οι πολιτικές ηγεσίες ότι οι μετανάστες θα ενσωματωθούν στη χώρα, ενώ στήνονται μηχανισμοί υποδοχής και το λιμενικό εξαναγκάζεται σε επιχειρήσεις διάσωσης.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ καθημερινά η Τουρκία απειλεί με αυξημένες ροές, δεν δέχεται επαναπατρισμό των μεταναστών, οι ΜΚΟ δεν ελέγχονται και η ΕΕ απλώς καταδικάζει μοιραία και άβουλα την κατάσταση χωρίς να συμμετέχει σε ίση κατανομή των μεταναστών. Άδικα επικαλούνται οι υπεύθυνοι το Διεθνές Δίκαιο, γιατί αυτό προϋποθέτει πραγματικούς συμμάχους. Και κατά τον Κριτόλαο: «Μόνον αν κάποιοι είναι άνδρες θα μπορούν να βρουν συμμάχους».
Η κατάσταση θυμίζει τον στίχο του Παλαμά: «Σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μες στη χώρα». Μέσα σε 15 χρόνια η Τουρκία έχει αυτάρκεια πολεμικού υλικού και κάνει εξαγωγές, ενώ εμείς εγκαταλείψαμε την αμυντική βιομηχανία. Άλυτο παραμένει το εθνικό θέμα με την γείτονα χώρα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο εθνομηδενισμός κυριαρχεί σε μερικά ΜΜΕ, η φθορά της γλώσσας και η παραχάραξη της Ιστορίας, των δύο εθνικών πυλώνων αλλοιώνουν την Παιδεία. Κατά τον Βρεττάκο φθορά της γλώσσας σημαίνει φθορά του έθνους. Οι ρήσεις των ποιητών βοηθούν στην ιστορική μνήμη και συνειδητοποίηση της σημερινής κατάστασης. Κατά τον Ρίτσο: «Ετούτος ο λαός γονατίζει μπροστά στους νεκρούς του μόνο» και κατά τον Ελύτη: «Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω».
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο που απαντήθηκαν τεκμηριωμένα και ανακοινώθηκε η επόμενη εκδήλωση για τις 18 Νοεμβρίου με ομιλητή το δημοσιογράφο – συγγραφέα Σταύρο Λυγερό με θέμα «Οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο».
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.