Μενού Κλείσιμο

«Έτοιμοι να νικήσουμε την ελονοσία»

25 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει πως η 25η Απριλίου σηματοδοτεί το διαρκή αγώνα εκρίζωσης της ελονοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο και τη διάδοση των στρατηγικών για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το φετινό μήνυμα της ημέρας είναι «Έτοιμοι να νικήσουμε την ελονοσία».

Κατά το επιδημιολογικό Δελτίο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το 2018:

-Το 2016 εκτιμήθηκαν 216 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας σε 91 χώρες, με αύξηση κατά 5 εκατομμύρια περιπτώσεις

-Οι θάνατοι από την ελονοσία έφτασαν τις 445.000 το 2016, έναν παρόμοιο αριθμό (446.000) έως το 2015.

-Η Αφρικανική Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) φέρει ένα δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του συνολικού βάρους της ελονοσίας. Το 2016, στην περιοχή εντοπιστήκαν το 90% των περιπτώσεων ελονοσίας και το 91% των θανάτων.

-Η ελονοσία (malaria) είναι μια οξεία εμπύρετη νόσος που οφείλεται στο πλασμώδιο της ελονοσίας και μεταδίδεται από το τσίμπημα ενός μολυσμένου θηλυκού Ανωφελούς κουνουπιού. Υπάρχουν 5 είδη παρασίτων που προκαλούν ελονοσία στους ανθρώπους και δύο από αυτά τα είδη, το  P. Falciparum και το P. Vivax, να αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή. Η μετάδοση εξαρτάται επίσης από τις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό και την επιβίωση των κουνουπιών, όπως η βροχόπτωση, η θερμοκρασία και η υγρασία. Σε πολλά μέρη, η μετάδοση είναι εποχιακή, με την κορύφωσή της κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο των βροχών.

Η στρατηγική του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την ελονοσία 2016-2030 θέτει φιλόδοξους αλλά εφικτούς στόχους, στους οποίους περιλαμβάνονται: Μείωση της επίπτωσης της ελονοσίας και των ποσοστών θνησιμότητα κατά τουλάχιστον 90%, εξάλειψη της ελονοσίας σε τουλάχιστον 35 χώρες έως το 2030 και η πρόληψη της αναζωπύρωσης σε όλες τις χώρες που είναι ελεύθερες νόσου.

Πρόληψη

Λαμβάνονται ατομικά και γενικά μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα, όπως και μέτρα περιορισμού των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών.

Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της ελονοσίας περιορίζει τη νόσο και αποτρέπει τους θανάτους.

Δεν υπάρχει ακόμη ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο κατά της ελονοσίας.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

-Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους ιατρούς δημόσιας υγείας, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και τις Διευθύνσεις Υγείας των περιφερειακών ενοτήτων, εκτελεί την επιδημιολογική διερεύνηση του νοσήματος στην περιοχή ευθύνης της και παίρνει τα αναγκαία μέτρα, όταν αυτό απαιτηθεί.

-Από το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εκπονηθεί και εφαρμόζονται στο μαθητικό πληθυσμό της Περιφέρειας δύο προγράμματα αγωγής υγείας με θέμα τα κουνούπια: «Κουνούπια, ένα πρόβλημα για τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία» για τα παιδιά από 8-12 ετών

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ