Μενού Κλείσιμο

Ελληνικό Μέλι – Προβλήματα και προτάσεις επίλυσης

Το ελληνικό μέλι είναι κορυφαίο στον κόσμο με αποδείξεις. Αυτό συμβαίνει, διότι η ελληνική χλωρίδα διαθέτει μια πλούσια σύνθεση σε αγριολούλουδα, θάμνους και βότανα λόγω του ξηροθερμικού κλίματος και των εδαφολογικών συνθηκών. Έχουμε μικρές ποσότητες μελιού, αλλά σε μεγάλο βαθμό εμπλουτισμένες από μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ένζυμα της μέλισσας που είναι πολύ ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάθε φορά που γεύεστε ελληνικό μέλι , απολαμβάνετε ένα προϊόν σημαντικά ανώτερο από τα μέλια του εξωτερικού, τα οποία είναι αραιά σε πυκνότητα και προέρχονται στην πλειοψηφία τους από μονοκαλλιέργειες. 

Στον αντίποδα έχουμε τον μελισσοκόμο που με μεγάλο κόπο προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να παράξει αυτό το πολύτιμο προϊόν της ελληνικής υπαίθρου. 

Τα προβλήματα είναι γνωστά και μπορούν να επιλυθούν χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος, απλά απαιτείται πολιτική βούληση. 

Οι ελληνοποιήσεις είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής μελισσοκομίας. Οι τιμές πώλησης στους εμπόρους παραμένουν στάσιμες στο ύψος του κόστους παραγωγής εξαιτίας ακριβώς των ελληνοποιήσεων, ενώ η εγχώρια παραγωγή είναι μειωμένη από την δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών χρονιά και τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία.

Για τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων πρέπει να παρθούν διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας των μελιών και των γλυκαντικών ουσιών που εισάγονται στη χώρα. Εργαστηριακοί έλεγχοι που θα περιλαμβάνουν γυρεοσκοπική εξέταση για την προέλευση της περιεχόμενης γύρης σε συνδυασμό με τον οργανοληπτικό έλεγχο και το ελάχιστο ποσοστό γυρεόκοκκων. Απόδοση του ελληνικού σήματος σε μελισσοκόμους και τυποποιητές ελληνικών μελιών.

Επιπλέον, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, τα καύσιμα, τα εφόδια, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην μελισσοκομία έχουν γίνει οικονομικά δυσπρόσιτα. Αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης, μείωση στο ελάχιστο του φόρου στα εφόδια, στις τροφές, στο μηχανολογικό εξοπλισμό, θα βοηθούσε να παραχθούν με χαμηλό κόστος τα προϊόντα της μέλισσας ώστε να φτάσουν με αντίστοιχα χαμηλή τιμή στο ράφι. 

Η μελισσοκομία ασκείται στα δάση, το πολύτιμο μέλι της μέλισσας παράγεται στα δάση. Η ανεπάρκεια της πολιτείας να προστατεύει τα δάση από πυρκαγιές, περιορίζει τον μελισσοκόμο από το να ασκήσει το επάγγελμα του σε αυτά με αποτέλεσμα μειωμένες ποσότητες μελιού. Άρση των περιοριστικών πυροσβεστικών διατάξεων που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες απαγορεύουν τη χρήση του καπνιστηριού μετά τις 11:00, γεγονός που οδηγεί στο να μην επαρκεί ο χρόνος για να επιθεωρήσει ο μελισσοκόμος τα μελίσσια του,  θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό το πεδίο. 

Τέλος, λόγω των ανεξέλεγκτων ψεκασμών με τη χρήση φυτοφαρμάκων το έδαφος, το νερό, τα φυτά, ο αέρας είναι επιβαρυμένα με αποτέλεσμα την κατάρρευση των πληθυσμών της μέλισσας και γενικώς των άγριων επικονιαστών. Οπότε το βάρος της επικονίασης της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα και η διατήρηση της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος περνάει στη μέλισσσα επικονιαστή που με επιπλέον κόστος συντηρεί και πολλαπλασιάζει  ο μελισσοκόμος. Η προσφορά του αυτή πρέπει να αναγνωριστεί και να ενισχυθεί οικονομικά. 

Στα παραπάνω προβλήματα λοιπόν που χαρακτηρίζουν τον τομέα της μελισσοκομίας, θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να επιληφθούν και να δώσουν λύσεις. Είναι θέμα επιβίωσης. Η ελληνική πολιτεία θα μπορούσε με συστηματική δουλειά να αναδείξει αυτό το πολύτιμο προϊόν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ώστε να ωφεληθεί η ίδια και ο Έλληνας μελισσοκόμος από τις εξαγωγές των προϊόντων. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. 

 

Τσερτικίδης Νικόλαος

Πρόεδρος

Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ