Μενού Κλείσιμο

Έκθεση φωτογραφίας εγκαινίασαν ο Θ. Καράογλου και ο Κ. Κουκοδήμος στην Κατερίνη

«Η Ελληνίδα στον πόλεμο» στην Αστική Σχολή

 

Διαχρονικό πρότυπο αυτοθυσίας, χαρακτήρισε την Ελληνίδα στον πόλεμο ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης), υπογραμμίζοντας πως ηθικό χρέος της πολιτείας είναι να αναδείξει και αυτό το κομμάτι του αγώνα

 

Την συμμετοχή και καθοριστική συμβολή των Ελληνίδων στους αγώνες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδος μας, μέσα από ένα πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό «φωτίζει» η περιοδική έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) «Η Ελληνίδα στον Πόλεμο», την οποία εγκαινίασαν το βράδυ της Τετάρτης στην Αστική Σχολή, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου και ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμος.

 

Παράλληλα, στόχος της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου είναι η απόδοση της οφειλόμενης ελάχιστης τιμής στις γυναίκες της πατρίδος μας, καθώς και η ανάδειξη, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, των αγώνων των επώνυμων και ανώνυμων Ελληνίδων, που πρωτοστάτησαν για την ελευθερία του τόπου μας, λειτουργώντας παράλληλα ως φύλακες των ηθικών και κοινωνικών μας αξιών.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι ξεχωριστή η τιμή και η συγκίνηση που ο Δήμος Κατερίνης φιλοξενεί την σημαντική αυτή έκθεση, ευχαρίστησε τον Υπουργό Θεόδωρο Καράογλου για την συνεργασία στη διοργάνωσή της, αναφέρθηκε στην πολυετή τους φιλία, παρότρυνε μαθητές και μαθήτριες, νέες και νέους να την επισκεφτούν, ενώ υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Μεγάλη και σημαντική, πολύπλευρη και αξιόλογη η συμβολή των γυναικών στους αγώνες για την Ελευθερία του τόπου μας, καθώς πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, άφοβα, με ισχυρή πίστη στη νίκη, γεμάτες καλοσύνη και συμπόνια στους αγωνιζόμενους στρατιώτες μας».

«Για τις γυναίκες που έδωσαν ψυχή και σώμα στους αγώνες, η ελευθερία αποτέλεσε μια αδιαπραγμάτευτη αρχή που τη διδάχθηκαν μέσα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Έμαθαν ότι πρέπει να ζουν αδούλωτες, γι’ αυτό και όταν χρειάστηκε επέδειξαν έναν απίστευτο αλτρουισμό και μια αδάμαστη θέληση να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω στα πεδία της μάχης, καταγράφοντας τις δικές τους σελίδες δόξας και μεγαλείου» τόνισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγή της ομιλίας του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος ευχαρίστησε για την συνεργασία τον Δήμαρχο Κατερίνης και όλους τους συντελεστές της έκθεσης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κος Καράογλου στις γυναίκες του Κολινδρού, όταν ο τότε Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος Λούσης κήρυξε την επανάσταση του Ολύμπου  το Φεβρουάριο του 1878.  Ένα μήνα μετά η ιστορία κατέγραψε το ολοκαύτωμα της Μονής των Αγίων Πάντων, όταν Κολινδρινές και άλλες γυναίκες της περιοχής σε μία ηρωική αυτοθυσία μαζί με τα παιδιά τους προτίμησαν να πέσουν από τα απόκρημνα βράχια παρά να ατιμωθούν από τον εχθρό.

Παράλληλα, εξήγησε, ότι θεωρεί ηθικό χρέος της Πολιτείας να αναδείξει «τη δαφνοστεφανωμένη μορφή» της Ελληνίδας. «Τις γυναίκες αυτές τις θυμόμαστε με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και ειλικρινούς ευγνωμοσύνης, γιατί ανταποκρίθηκαν με πάθος στο κάλεσμα της ελευθερίας και με αξιοθαύμαστο τρόπο κράτησαν αδούλωτη τη γη που τους παρέδωσαν οι πρόγονοί τους. Ήταν οι χιλιάδες που μέσα από τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και την αγάπη για την Ελλάδα, υπήρξαν πρότυπο αυτοθυσίας, ανιδιοτέλειας και ιδεοφόρου παραδείγματος για τις γυναίκες όλου του κόσμου» πρόσθεσε ο κος Καράογλου.

Σε μία συμβολική ανταλλαγή δώρων ο Δήμαρχος Κατερίνης δώρισε στον Υφυπουργό μία γραβάτα με το σύμβολο της πόλης, ενώ από την πλευρά του ο κος Καράογλου την έκδοση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα «Ο Ελληνισμός της Ανατολής», με προσωπική αφιέρωση και θερμές ευχές «στον Ολυμπιονίκη, Δήμαρχο, συμμαχητή και φίλο Κώστα Κουκοδήμο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας Γιώργος Τζήμας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, εκπρόσωπος της Βουλευτή Πιερίας Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και πλήθος επισκεπτών. Την τελετή των εγκαινίων παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π) Μυράντα Παππά, ενώ το κοινό ξενάγησε ο Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν οι: Νικόλαος Νικόλτσιος, Μουσειολόγος, Στέλλα Συλαίου, Μουσειολόγος, Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α., Ευαγγελία Πάλλα, Ιστορικός, Αγγελική Καλιπτσίδη, Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής. Το φωτογραφικό κ.α. υλικό που εκτίθεται στην Αστική Σχολή είναι από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, το ίδρυμα Άκτια Νικόπολις, το Μουσείο Φωτογραφίας “Χρήστος Καλεμκερής”, καθώς και τις προσωπικές συλλογές του Νικόλαου Νικόλτσιου, του Δημήτριου Γιαννόγλου, του Βασίλειου Νικόλτσιου και της Κατερίνας Πετρίδου.

Ώρες λειτουργίας για το κοινό: Δευτέρα – Σάββατο 18:00 – 21:00 και Κυριακές 11:00 π.μ. – 14:00 και 18:00 – 21:00,

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ