Μενού Κλείσιμο

Αποκατάσταση της νομιμότητας στο Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου | Του Κώστα Δημόπουλου

Με την υπ’ αριθμόν 1203/2023 απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, κρίθηκαν παράνομες οι «πραξικοπηματικές» εκλογές της 23-12-2019 και τα εννέα μέλη που παρανόμως συνέστησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου με έδρα το Λιτόχωρο, πήγαν στα σπίτια τους.

Τα μέλη αυτά είναι: Οι συνδημότες μας Διονύσιος Πασχάλης, Διονυσία Τσίρου, Νικόλαος Βλαχόπουλος, Χρήστος Φελώνης, Φανή Κουτσιμάνη, Ιωάννα Παπαδιαμαντή και συμπληρώνονται από τους Παντελή Νίγδελη, Αναστάσιο Παπαναστασίου και Στέφανο Αβραμίδη. Για την κριθείσα παράνομη εξελεγκτική επιτροπή είχαν εκλεγεί και πήγαν σπίτια τους, ο συνδημότης μας Ιωάννης Τριανταφύλλου και οι Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, και Παναγής Μιτούλης. Μου προκαλούν όλοι θλίψη. Και δυστυχώς είχα για κάποιους όχι για όλους, διαφορετική άποψη.

Εκείνο το βράδυ, ως Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής που διορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 407/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης, είχαμε μεταβεί μαζί με τον δικαστικό αντιπρόσωπο Ιωάννη Αργυρόπουλο, δικηγόρο Κατερίνης στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα στο Λιτόχωρο, όπου συνεδρίαζε η Γενική Συνέλευση, με θέμα τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη έξι εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των τριών της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Όλες οι διαδικασίες είχαν γίνει σύννομα, όπως κρίθηκε με την απόφαση του Εφετείου, και είχαν προτυπωθεί τα ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους, που θα καταλάμβαναν τις έξι από τις εννέα θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς, σύμφωνα με το καταστατικό, οι τρεις εξ αυτών ορίζονται από την Ανωτάτη Αρχή του Αλεξανδρείου Ιδρύματος.

Στην αίθουσα που διεξάγονταν οι αρχαιρεσίες, είχαν συγκεντρωθεί αρκετά πρόσωπα, άσχετα με το Ίδρυμα αλλά και την ιδιαιτερότητα της ημέρας, καθώς δεν ήταν εγγεγραμμένα μέλη ή δεν ήταν μέλη τακτοποιημένα οικονομικά, όπως ορίζει το καταστατικό. Τινές εξ αυτών μου επιτίθονταν διαρκώς απρόκλητα, με χυδαίες εκφράσεις παρεμποδίζοντας τη διαδικασία. Ανάμεσά τους, χωρίς να γνωρίζω από ποιον προσεκλήθη (αλλά υποψιάζομαι), ήταν και ο πρώην δήμαρχος Δίου Δημήτριος Καραΐσκος, ο οποίος μέχρι τότε έχαιρε της βαθιάς εκτίμησης και του σεβασμού μου.

Και αναφέρω «μέχρι τότε», διότι όταν δέχθηκα σκαιή επίθεση από τινές παραβρισκόμενους, δεν πήρε θέση αλλά αμίλητος, απλά, παρακολουθούσε από μια γωνίτσα τα τεκταινόμενα. Κρίμα.

Τελικά με βία απομακρύνθηκα μαζί με τα λοιπά μέλη της προσωρινής διοίκησης από την αίθουσα, και ακολούθησαν οι παράνομες αρχαιρεσίες, με άλλα χειρόγραφα ψηφοδέλτια, εκλέγοντας εννέα (9) μέλη αντί για έξι, που ακυρώθηκαν όμως τελεσίδικα εσχάτως.

Πέρα από τον πρ. Δήμαρχο, και οι άλλοι συνδημότες μου που αναφέρω παραπάνω, δια της υποψηφιότητας και εκλογής τους, συνέπραξαν στην επί τετραετία παράνομη κατάληψη του Αλεξανδρείου Ιδρύματος, και με θωρούσαν αμέτοχοι να απομακρύνομαι με βία εκτός της αιθούσης, της οποίας η θύρα ασφαλίστηκε. Κρίμα, γιατί με κάποιους από αυτούς είχα μια καλή «καλημέρα», η οποία τελικά ήταν υποκριτική από πλευράς τους, επειδή ήμουν Δήμαρχος.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε πολλά – όχι όλα- από τα μέλη της Ανωτάτης Αρχής του Αλεξανδρείου Ιδρύματος και ιδιαίτερα στους Δημήτρη Χατζή, Στέλιο Κυριμλή, Γιώργο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Τασόπουλο και Δημήτρη Φιλιππίδη, όχι μόνο επειδή με εμπιστεύτηκαν ως επίσημο Πρόεδρο του Δ.Σ. του Αλεξανδρείου Ιδρύματος κατά το διάστημα εκείνο, αλλά κυρίως για την δυναμική και συγκινητική, αενάως καταβαλλόμενη, προσπάθεια, για την προάσπιση των δικαιωμάτων της Μακεδονίας μας, που είναι αγνή, πατριωτική και ασύγκριτα μαχητικότερη από αυτήν των εκάστοτε κυβερνήσεων, και ειδικά της ντροπιαστικής Κυβέρνησης Τσίπρα «του Εγκλήματος των Πρεσπών».

Τέλος, θέλω να «καμαρώσω» για τον συνάδελφό μου δικηγόρο Σάκη Ελευθεριάδη, που χειρίστηκε την υπόθεση με ζήλο και επιστημοσύνη, και να τον ευχαριστήσω που δικαίωσε τον αγώνα μας και συνετέλεσε ουσιαστικά στην αποκατάσταση της νομιμότητας.

Ο Κώστας Δημόπουλος είναι δικηγόρος, τ. Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ