Μενού Κλείσιμο

5+1 προτάσεις για τη σχολική στέγη

Επανέρχεται η ΠΕΔ με νέα επιστολή, για τα προβλήματα Σχολικής Στέγης στην Περιφέρεια

Δύο στους τρεις δήμους της Πιερίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχολικής στέγης. Φωτεινό παράδειγμα ο Δήμος Κατερίνης.

Ως το κορυφαίο και ένα από τα σημαντικότερα και κρισιμότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, χαρακτηρίζει τη Σχολική Στέγη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σε επιστολή της που έστειλε στον πρωθυπουργό και κοινοποίησε σε όλους τους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μαζί με την επιστολή, η ΠΕΔ κοινοποίησε και αναλυτική λίστα με τα προβλήματα σχολικής στέγης σε κάθε έναν δήμο της Περιφέρειας. Από τη σχετική λίστα (προβλημάτων), ο μόνος δήμος που απουσιάζει είναι της Κατερίνης, ο οποίος φρόντισε εγκαίρως να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το ζήτημα με τη δημιουργία ακόμη και νέων σχολικών κτιρίων και διαθέτοντας μεγάλα ποσά για τη συντήρηση των υπαρχόντων.

Αντίθετα, στη λίστα είναι ο Δήμος ΔίουΟλύμπου, ο οποίος ζητά κατασκευή κτιρίου για, την στέγαση του Νηπιαγωγείου Αγ. Σπυρίδωνα, για Νηπιαγωγείο Πλαταμώνα, για Νηπιαγωγείο Παντελεήμονα, για Νηπιαγωγείο Ν. Πόρων, καθώς και επέκταση του Λυκείου Λεπτοκαρυάς, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λεπτοκαρυάς, αλλά και την κατασκευή αποθήκης στο Νηπιαγωγείο Κονατριώτισσας

Στη λίστα και ο Δήμος ΠύδναςΚολινδρού, με αίτημα για κατασκευή γυμναστηρίων σε σχολεία της περιοχής του, την ανακατασκευή στεγών σχολικών κτιρίων, επισκευές και συντηρήσεις δαπέδων, υποδομές πρόσβασης και χώρων υγιεινής για ΑΜΕΑ, καθώς και διαμορφώσεις αύλειων χώρων σχολείων.

Στην επιστολή της η ΠΕΔ, αφού κάνει εκτενή αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των σχολείων, αλλά και στα «κουτσουρεμένα κονδύλια» προς τους δήμους για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων, καταθέτει έξι προτάσεις, μέσα από τις οποίες μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Συγκεκριμένα, προτείνει:

  1. Επαναπροκήρυξη του ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων.
  2. Διάθεση ενός σημαντικού μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα, που επιτυγχάνει η εθνική οικονομία, για την κατοχύρωση, μέσω απαλλοτριώσεων, των απαραίτητων, για την ανέγερση των σχολικών μονάδων, αστικών εκτάσεων. Ήδη αρκετές απαλλοτριώσεις χώρων για την κατασκευή σχολείων κινδυνεύουν με αυτοδίκαιη άρση, καθώς, ελλείψει πόρων, δεν θα συντελεσθούν εντός του προβλεπόμενου χρόνου από την δημοσίευσης της οικείας δικαστικής απόφασης που καθόρισε την αποζημίωση: οι χώροι αυτοί, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται εντός των αστικών κέντρων, είναι υπερπολύτιμοι για την Σχολική Στέγη, και η αποδέσμευσή τους συνεπάγεται την οριστική απώλειά τους για την Εκπαίδευση.
  3. Κατά την επικείμενη, εντός του 2017, αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να διενεργηθεί, με άντλησή τους από λιμνάζοντα κονδύλια, ανακατανομή πιστώσεων υπέρ των ΠΕΠ Περιφερειών που αντιμετωπίζουν με οξύτητα, προβλήματα Σχολικής Στέγης.
  4. Ο αρμόδιος για την ανέγερση σχολικών κτιρίων Οργανισμός («Κτιριακές Υποδομές α.ε.» – διάδοχος του ΟΣΚ ) να προβεί, όπως με επιτυχία και αποτελεσματικότητα έπραξε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στην λήψη δανείου, το προϊόν του οποίου θα διαθέσει για την Σχολική Στέγη.
  5. Να προβλεφθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ειδικά κονδύλια για την κατασκευή: (α) Νηπιαγωγείων, (β) ΕΠΑΛ, (γ) Σχολικών Κτηρίων σε περιοχές που υπάρχουν ακόμη διπλές βάρδιες, (δ) την ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων σχολικών μονάδων, πολλές από τις οποίες αριθμούν ήδη αρκετές δεκαετίες λειτουργίας.
  6. Με άμεση (και χωρίς οικονομικό κόστος) νομοθετική ρύθμιση να δοθεί λύση στο αναδυόμενο πρόβλημα της επικείμενης λήξης των μισθωτηρίων ακινήτων στα οποία στεγάζονται σχολικές τάξεις και τα οποία (μισθωτήρια) δεν μπορούν να ανανεωθούν λόγω τεχνικών ανεπαρκειών των ως άνω ακινήτων: η λήξη του μισθωτηρίου και η, για τεχνικούς λόγους, αδυναμία ανανέωσης του μισθωτηρίου, θα καταστήσουν αυτομάτως άστεγες τις αντίστοιχες τάξεις και σχολικές μονάδες.

«Η ΠΕΔ και οι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν ήδη πριν από ένα χρόνο και (καθώς, μέχρι τώρα δεν σημειώθηκε, καμία αξιόλογη πρόοδος) εξακολουθούν να παρουσιάζουν και αναδεικνύουν συνολικά ένα μείζον πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών μας. Έκρουσαν και συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υποβάλλουν προτάσεις για την έγκαιρη αντιμετώπισή του, προσδοκώντας την θετική ανταπόκριση της Πολιτείας και καταθέτοντας την ολόθυμη διάθεσή τους να συμβάλλουν, με κάθε δυνατό τρόπο, στην κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση των υποδομών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία», καταλήγει στην επιστολή της.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ