Μενού Κλείσιμο

Δημοσκόπηση POLITIC: Βίαιη και παραβατική η καθημερινότητα των Ελλήνων – Ένας στους δύο δέχεται βία – Τι λένε για την θανατική ποινή

Ένας στους δύο λέει πως έχει υπάρξει θύμα βίας είτε στο οικογενειακό είτε στο φιλικό του περιβάλλον – Το 54% «κλείνει το μάτι» στην επαναφορά της θανατικής ποινής

Ενδοοικογενειακή βία, οπαδική βία, δολοφονίες, βιασμοί, γυναικοκτονίες, μπούλινγκ μεταξύ των εφήβων.

Η βία κυριαρχεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων και αυτό μαρτυρούν και τα ευρήματα της έρευνας της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC. Είναι εντυπωσιακό ότι σχεδόν δέκα στους δέκα απαντούν πως θεωρούν τη βία και την εγκληματικότητα σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητάς τους.

Μάλιστα, ένα στα δύο περιστατικά βίας δεν προκαλείται από κάποιον άγνωστο αλλά λαμβάνει χώρα στο οικείο περιβάλλον του θύματος. Συγκεκριμένα, ένας στους δύο λέει πως έχει υπάρξει θύμα βίας είτε στο οικογενειακό είτε στο φιλικό του περιβάλλον.

Οι μορφές της ποικίλουν από τις πιο εμφανείς, όπως η σωματική κακοποίηση, μέχρι και τις πιο υπόγειες, όπως οι απειλές, η λεκτική βία, η συναισθηματική και ψυχολογική βία, η σεξουαλική κακοποίηση.

Εννιά στους δέκα θεωρούν πως οι πολίτες πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές τα περιστατικά.

Η οικογένεια το «λίκνο» της παραβατικότητας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το οικογενειακό περιβάλλον έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη (43%) για την εκδήλωση της παραβατικότητας στους νέους, καθώς η οικογένεια έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία κοινωνικοποίησης του παιδιού.

Οι “κακές” συναναστροφές εμφανίζεται ως δεύτερος παράγοντας (24%) και ακολουθούν το σχολείο (16%) και η οικονομική κατάσταση του οικογενειακού περιβάλλοντος (15%).

Ενδιαφέρον αποτελεί και το εύρημα σύμφωνα με το οποίο, 8 στους 10 πιστεύουν ότι οι γονείς των ανήλικων παραβατών θα έπρεπε να τιμωρούνται από το νόμο.

Παράγοντες του ποδοσφαίρου πίσω από την έξαρση της οπαδικής βίας

Αν και ένας από τους λόγους που συνέβαλαν στην απόφαση του πρωθυπουργού να εμπιστευτεί για 5η φορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στα έμπειρα χέρια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ήταν και η καταπολέμηση της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού, το 65% θεωρεί πως αυτή η μετακίνηση δε θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του γενικότερου φαινομένου της βίας.

Ειδικότερα για την οπαδική βία, οι πρώτοι φορείς εμπλοκής είναι σύμφωνα με την έρευνα, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου και οι σύνδεσμοι οπαδών, οι οποίοι στοχεύουν στο ανταγωνιστικό «θέαμα», ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την έκρηξη της οπαδικής βίας.

Αντίστοιχα, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, όπως λένε οι ερωτηθέντες, λειτουργεί ευνοϊκά στην εμπλοκή ενός ατόμου σε βίαια οπαδικά επεισόδια. Πρόκειται δηλαδή, για κοινωνικά μη ευνοούμενα στρώματα που αντιδρούν με παραβατικό τρόπο στην αδικία που νιώθουν ότι υφίστανται.

Κλείνοντας το κομμάτι της οπαδικής βίας, η συντριπτική πλειοψηφία (83%) πιστεύει ότι οι ομάδες θα έπρεπε να χρηματοδοτούν την φύλαξη των αγώνων και όχι η ελληνική αστυνομία.

«Ναι» στη θανατική ποινή

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (83%) κρίνει πως με τον ισχύοντα ποινικό κώδικα δε μπορούμε να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα και παραβατικότητα.

Μάλιστα, παραπάνω από ένας στους δύο συμφωνούν με την επαναφορά της εσχάτης των ποινών για αποτρόπαια εγκλήματα. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε η θανατική ποινή στη χώρα μας, ήταν επί χούντας και καταργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1993, με νόμο του Γεωργίου Κουβελάκη.

Αυστηρότερες ποινές ζητούν οι πολίτες και για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων. Αν και η νομοθεσία έχει γίνει πιο αυστηρή και πλέον η κακοποίηση ενός ζώου θεωρείται κακούργημα με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη, 6 στους 10 υποστηρίζουν ότι οι ποινές θα έπρεπε να είναι ίδιες με εκείνες που ισχύουν για την κακοποίηση ανθρώπου.

«Εκτεθειμένοι» οι αστυνομικοί σε περιστατικά βίας

Εφτά στους δέκα κρίνουν ελλιπή τη νομική θωράκιση που παρέχει η πολιτεία στον αστυνομικό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και μάλιστα το ίδιο ποσοστό λέει ότι οι αστυνομικοί μπορούν να χρησιμοποιούν βία για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά το θάνατο του αστυνομικού Λυγγερίδη, που είχε χτυπηθεί από φωτοβολίδα στη διάρκεια επεισοδίων στου Ρέντη

 

Πηγή: politic.gr

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ