Μενού Κλείσιμο

Ποιος θα είναι ο όμιλος της Εθνικής για το Μουντιάλ του Κατάρ

Πριν τα ματς με την Ιταλία και την Βοσνία η Εθνική μας ομάδα είχε πιάσει πάτο. Εκτός του ότι χάσαμε με κάτω τα χέρια από τη Φινλανδία και δε νικήσαμε ούτε το Λιχτενστάιν βρεθήκαμε και στην 60η θέση στα FIFA Rankings. Στην χαμηλότερη θέση δηλαδή που είχαμε ποτέ. Με τους 1382 βαθμούς που είχαμε ήμασταν η 33η χώρα στην UEFA. Και η τελική μας θέση μετά τα ματς του Νοεμβρίου θα παίξει ρόλο στην κλήρωση για την προκριματική φάση του Μουντιάλ του 2022 που θα γίνει στο Κατάρ. Με την 33η θέση από τις χώρες της UEFA θα βρισκόμασταν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση που θα γίνει τον Δεκέμβριο…

 

Μετά τα ματς όμως η ελπίδα επέστρεψε. Κι αυτή θα πεθάνει τελευταία στον αγώνα με την Φινλανδία. Πριν φτάσουμε στο συγκεκριμένο παιχνίδι και σας εξηγήσουμε πόσο σημαντικό θα είναι, έχει σημασία να αναλύσουμε τι άλλαξε στα FIFA Rankings με αυτά τα δύο ματς που δώσαμε και γιατί τελικά έχουμε ελπίδες να μπούμε στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας.

 

Τι ισχύει για τους προκριματικούς ομίλους του Μουντιάλ 2022

Από τις 55 χώρες που ανήκουν στην UEFA στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα προκριθούν 13. Πως θα προκύψουν οι 13; Αν κι ακόμα η UEFA δεν έχει επισημοποιήσει την προκριματική της φάση οι 13 χώρες που θα εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στο Κατάρ θα προκύψουν ως εξής:

Από τους 10 προκριματικούς ομίλους οι πρώτοι θα πάρουν απευθείας το εισιτήριο για το Μουντιάλ.

Τ’ άλλα 3 εισιτήρια θα προκύψουν από τα play offs. Σε αυτά θα συμμετάσχουν οι δεύτερες των ομίλων και οι 2 που θα έρθουν από το Nations League. Οι 12 αυτές χώρες θα χωριστούν σε τρία γκρουπ των τεσσάρων στα οποία θα δώσουν ημιτελικούς και τελικούς (μονά ματς) για να βγουν οι 3 νικήτριες των final4.

 

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Πως προκύπτουν τα γκρουπ δυναμικότητας; Οπως σας γράψαμε με βάση τα FIFA Rankings. Οι ομάδες χωρίζονται σε πέντε δεκάδες (με τις τελευταίες πέντε να προστίθενται και να φτιάχνουν ομίλους των έξι χωρών) και γίνεται η κλήρωση.

Τα σημαντικά ματς της Ελλάδας με Αρμενία και Φινλανδία

Η νίκη επί της Βοσνίας μας ανέβασαν δύο θέσεις στα FIFA Rankings (θα μας ανεβάσουν για ν’ ακριβολογούμε μιας κι ακόμα δεν είναι επίσημα αυτά). Από την 60η θέση ανεβήκαμε στην 58η και πλέον βρισκόμαστε στην 31η θέση ανάμεσα στις χώρες της UEFA. Τι σημαίνει αυτό; Όπως βλέπετε και στον παραπάνω πίνακα θέλουμε να κερδίσουμε μόλις μία θέση για να ανέβουμε και γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης.

Καταλαβαίνετε πως τα ματς με την Αρμενία και την Φινλανδία θα είναι σημαντικότατα εάν θέλουμε ν’ αυξήσουμε τις όποιες πιθανότητες έχουμε για να διεκδικήσουμε τουλάχιστον την 2η θέση στον όμιλο (όπως κάναμε και στην προηγούμενη προκριματική φάση για το Μουντιάλ της Ρωσίας).

 

Πάμε να δούμε τους βαθμούς που έχουν οι χώρες από πάνω μας αλλά και χώρες που πιθανόν να μας περάσουν.

 

28η Ουγγαρία 142929η Σκωτία 140630η Φινλανδία 139531η ΕΛΛΑΔΑ 138832η Μαυροβούνιο 137133η Βουλγαρία 1371

Τι ματς έχουν να δώσουν οι χώρες στα τελευταία ματς του Νοεμβρίου

Ουγγαρία: Μόνο με Ουαλία (εκτός), Σκωτία: Κύπρος (εκτός), Καζακστάν (εντός)

Φινλανδία: Λιχτενστάιν (εντός), Ελλάδα (εκτός) Ελλάδα: Αρμενία (εκτός), Φινλανδία (εντός)

Μαυροβούνιο: Αγγλία (εκτός), Λευκορωσία (εντός) Βουλγαρία: Μόνο με Τσεχία (εντός)

Με βάση το πρόγραμμα και την ποδοσφαιρική λογική (όσο μπορούμε να υπολογίσουμε σε αυτήν) την Ουγγαρία δεν μπορούμε να τη περάσουμε (και με ήττα δεν θα χάσει πολλούς βαθμούς κι έχει μόνο ένα ματς), η Σκωτία λογικά μια νίκη θα την κάνει, το Μαυροβούνιο δεν μπορεί να νικήσει την Αγγλία και η Βουλγαρία μ’ ένα μόνο ματς δεν μπορεί να μας απειλήσει.

Και καταλήγουμε στο Ελλάδα-Φινλανδία. Η διαφορά που μας χωρίζει είναι μόλις 7 βαθμοί. Με δεδομένο ότι οι Φινλανδοί θα νικήσουν το Λιχτενστάιν εμείς θέλουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δύο νίκες για να τους περάσουμε και να πάρουμε την θέση τους στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας. Εάν νικήσουμε την Αρμενία θα πάρουμε πάνω κάτω τους ίδιους βαθμούς με τη Φινλανδία (που θα νικήσει το Λιχτενστάιν). Οπότε οι 7 βαθμοί (στη καλύτερη να γίνουν 6) θα είναι τέτοιοι που αν νικήσουμε τους Φινλανδούς θα τους περάσουμε. Γιατί θα πάρουμε βαθμούς εμείς και ταυτόχρονα θα χάσουν κι αυτοί!

Οι άλλες αλλαγές

Στα τελευταία ματς των προκριματικών όμως θα έχουμε (λογικά) αλλαγές και στ’ άλλα γκρουπ δυναμικότητας.

Ιταλοί (10οι στην UEFA) και Γερμανοί (11οι στην UEFA) έχουν διαφορά μόλις 7 βαθμών! Και η Ιταλία έχει την Βοσνία εκτός και την Αρμενία εντός την ίδια ώρα που η Γερμανία έχει την Λευκορωσία και την Β. Ιρλανδία εντός έδρας. Και φυσικά θα παίξει σημαντικό ρόλο αν η Γερμανία παραμείνει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας…

 

Ρουμάνοι (17οι με 1495), Σλοβάκοι (18οι με 1493), Τούρκοι (19οι με 1490), Σέρβοι (20οι με 1485), Βορειοιρλανδοί (21οι με 1483), Ιρλανδοί (22οι με 1480) και Ρώσοι (23οι με 1474) έχουν διαφορά 21 βαθμών. Δεδομένα θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο 2ο και 3ο γκρουπ δυναμικότητας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.