Η Εθνική μας ομάδα, παρά τις συνεχείς κακές εμφανίσεις, έχει μια τελευταία ελπίδα για πρόκριση στο Euro 2020 μέσω των Play-Offs του Nations League.
Δεν είναι λάθος να λέμε πως η Ελλάδα περνάει μία από τις μεγαλύτερες κάμψεις της από τις απαρχές της ύπαρξής της. Οι ήττες προ τετραετίας με τα Νησιά Φερόε, η αποτυχία πρόκρισης σε τελική φάση διοργάνωσης και οι συνεχείς κακές εμφανίσεις με ομάδες μικρότερης δυναμικής έχουν φέρει την Εθνική μας στην 60η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν, όμως, η πρόσφατη ισοπαλία με το αδύναμο Λιχτενστάιν, μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Αυτή η ισοπαλία έφερε αναταράξεις αλλά και μεγάλες… αλλαγές από το νέο Ομοσπονδιακό τεχνικό, Τζον Φαν’τ Σχιπ.
Παρά τις απογοητευτικές εμφανίσεις, η Ελλάδα έχει κάποιες… ελάχιστες πιθανότητες για την πρόκριση στο επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έστω και μέσω των Play-Offs του νεοσύστατου Nations League. Η αλήθεια είναι πως η δομή και ο τρόπος που διεξάγεται αυτή η νέα διοργάνωση είναι εξαιρετικά περίπλοκος οπότε η παρακάτω ανάλυση θα είναι όσο πιο απλή γίνεται.
Για να ξεκαθαριστεί το τοπίο, από τους 10 ομίλους των προκριματικών, την απευθείας πρόκριση για τα τελικά του Euro θα πάρουν οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου, σύνολο 20 ομάδες. Να θυμίσουμε όμως πως το επερχόμενο ευρωπαϊκό θα έχει 24 ομάδες, οπότε οι τέσσερις εναπομείνασες χώρες θα προκριθούν μέσω των Play-Offs του Nations League. 16 χώρες θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ των τεσσάρων ομάδων και οι νικητές των ομίλων θα είναι αυτοί που θα πάρουν τα τελευταία πολυπόθητα εισιτήρια για το Euro.
Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση από τις 55 ομάδες που αγωνίστηκαν στο πρόσφατο Nations League. Ο λόγος που βρισκόμαστε τόσο χαμηλά είναι αρχικά γιατί είμαστε στο League C λόγω του FIFA Ranking αλλά και επειδή η συγκομιδή μας ήταν μόλις έξι βαθμοί(αφαιρούνται οι βαθμοί που έχουν προέλθει από την τελευταία ομάδα του ομίλου, δηλαδή την Εσθονία). Τους ίδιους βαθμούς μαζί μας είχαν το Ισραήλ, η Ουγγαρία και η Ρουμανία αλλά είναι από πάνω μας γιατί είτε τερμάτισαν δεύτεροι είτε έχουν καλύτερη διαφορά γκολ από εμάς.
Αυτή τη στιγμή έτσι όπως έχουν τα πράγματα στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, η Ελλάδα μένει έξω από τα Play-Offs οριακά. Όμως υπάρχει ένα «τρελό» σενάριο που δίνει στην Ελλάδα μια τελευταία ευκαιρία κι αυτό είναι το εξής:
- Στον δεύτερο όμιλο, η Σερβία να τερματίσει πάνω από την Πορτογαλία
- Στο τρίτο όμιλο, η Βόρειος Ιρλανδία να τερματίσει πάνω από Γερμανία ή Ολλανδία
- Στον τέταρτο όμιλο, Ιρλανδία και Δανία να παραμείνουν πάνω από την Ελβετία
- Στον πέμπτο όμιλο, η Ουγγαρία και η Σλοβακία να προσπεράσουν την Κροατία
Αν τα πράγματα έρθουν όπως τα θέλουμε, οι 20 ομάδες που θα προκριθούν απευθείας θα είναι οι: Ολλανδία ή Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ουκρανία, Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Τουρκία, Ιρλανδία, Β. Ιρλανδία, Σερβία, Φινλανδία και Ουγγαρία.
Το «κλειδί» είναι το ότι ομάδες από μεγαλύτερο League δεν μπορούν να παίξουν με Group Winners μικρότερου League. Αυτό σημαίνει πως με τα αποτελέσματα όπως τα θέλουμε, η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Κροατία και μία εκ των Γερμανία ή Ολλανδία θα φτιάξουν το πρώτο γκρουπ των Play-Offs με την Ισλανδία να μένει πίσω λόγω γενικής κατάταξης. Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίπτωση όμως, οι Ισλανδοί «βγαίνουν» οι μεγάλοι χαμένοι. Κι ο λόγος είναι γιατί υπάρχουν Group Winners σε καθένα από αυτά. Στο B θα υπάρχει η Βοσνία, στο C θα είναι η Σκωτία και η Νορβηγία και στο D θα είναι η Γεωργία, η Βόρειος Μακεδονία, το Κόσσοβο και η Λευκορωσία(το μόνο γκρουπ που μένει ως έχει).
Αξίζει να σημειωθεί πως αν μια ομάδα από την πρώτη τετράδα του κάθε League πάρει την απευθείας πρόκριση(π.χ. στο League B η Ουκρανία), κανονικά την θέση της παίρνει η επόμενη καλύτερη από το ίδιο League. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη, τότε τη θέση της παίρνει η επόμενη καλύτερη στη γενική κατάταξη με την υποσημείωση φυσικά πως οι Group Winners δεν γίνεται να παίξουν με ομάδες από υψηλότερο League. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η Βοσνία και η Ουαλία είναι οι μόνες που μένουν από το League B, η Ισλανδία που θα πήγαινε μαζί τους είναι από το League A και δεν μπορεί να παίξει με την Βοσνία η οποία είναι Group Winner, οπότε οι επόμενες διαθέσιμες είναι η Ρουμανία και η Ελλάδα.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα ουσιαστικά «κλέβει» την θέση της Ισλανδίας και «κουμπώνει» μαζί με τις Βοσνία, Ουαλία και Ρουμανία με τις οποίες θα διεκδικήσει τον επόμενο Μάρτιο το εισιτήριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.