Συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού Τζορτζ Μπεστ. Σαν σήμερα το 2005, το «πέμπτο σκαθάρι» έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο του Κρόμγουελ σε ηλικία 59 ετών, έχοντας ζήσει μεν μια γεμάτη ζωή, η οποία θα μπορούσε σίγουρα να είναι μακροβιότερη, αν δεν αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ.
Μια γνωστή ατάκα του ήταν πως «ξόδεψα τα περισσότερα λεφτά μου στα ποτά, στις γκόμενες και στα γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα». Αντικομφορμιστής, τεράστιο ποδοσφαιρικό ταλέντο και αλκοολικός. Ο βορειοϊρλανδός σταρ ήταν ο πρώτος διάσημος ποδοσφαιριστής που είχε προβλήματα με το ποτό. Δυστυχώς, ποτέ δεν κατάφερε να το νικήσει.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Sport24.gr θυμίζει και άλλες περιπτώσεις αθλητών απ’ όλο το φάσμα των σπορ που αντιμετώπισαν πρόβλημα με το αλκοόλ. Πολλοί σπουδαίοι αθλητές μπήκαν σε αυτό τον λαβύρινθο. Άλλοι βρήκαν την πόρτα της εξόδου, άλλοι έχασαν τη μάχη και άλλοι συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στο πρόβλημα, ψάχνοντας την δική τους διαφυγή.
Με την διευκρίνιση πάντα πως άλλο πράγμα είναι ο πότης και άλλο πράγμα ο αλκοολικός. Ο πρώτος πίνει γιατί του αρέσει και γιατί περνάει καλά, ενώ ο δεύτερος γιατί το έχει ανάγκη. Δεν το κάνει για διασκέδαση, ούτε γιατί θέλει να έρθει στο κέφι, ούτε μπορεί να το ελέγξει. Είναι αρρώστια και ο αλκοολικός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άρρωστος. Ο μεν πότης δεν είναι απαραίτητο ότι θα καταλήξει αλκοολικός, ενώ ένας αλκοολικός έχει υπάρξει απαραίτητα πότης.
Οι Ιάπωνες λένε ότι πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό και μετά το ποτό παίρνει το άτομο. Ο αλκοολικός συνεχίζει να πίνει, ακόμα και αν γνωρίζει ότι του προκαλεί ζημιά. Και είναι από τις χειρότερες εξαρτήσεις, διότι το αλκοόλ το βρίσκεις εύκολα, είναι φτηνό και κυρίως μη απαγορευμένο.
Όλοι όσοι έχουν βιώσει αυτή την κατάσταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μπορούν να καταλάβουν το τι μαρτύριο περνούν σε καθημερινή βάση. Τόσο οι πάσχοντες, όσο και εκείνοι που βρίσκονται δίπλα τους. Ένας Γολγοθάς, μια συνεχής μάχη, ένας δρόμος που δεν τελειώνει ποτέ. Ο αλκοολικός μένει πάντα αλκοολικός ακόμα και αν σταματήσει να πίνει. Απλά βρίσκεται σε απεξάρτηση. Αν ξανακυλήσει, ακόμα και αν έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά, τότε ο εφιάλτης επιστρέφει…
ΠΟΛ ΓΚΑΣΚΟΪΝ
Υπήρξε ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια των γηπέδων στον καιρό του. Έπαιξε στη Νιούκαστλ, στην Τότεναμ, στη Λάτσιο, στη Ρέιντζερς και στην Εβερτον, προτού… ξεπέσει στην Μπέρνλεϊ και μετά πάει στην στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Ο ηγέτης της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, που την οδήγησε στην τέταρτη θέση στο Μουντιάλ του 1990 και στα ημιτελικά του Euro 1996. Τεράστιο το πρόβλημα με το αλκοόλ, τον έχει καταστρέψει.
Πολλάκις έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες του, που τον δείχνουν σε άθλια κατάσταση, σχεδόν παραδομένο στις ορέξεις του ποτού. Όσες φορές έκανε προσπάθειες απεξάρτησης, ξανακύλησε, μπαινοβγαίνει σε νοσοκομεία και η υγεία του έχει «χτυπηθεί» για τα καλά. Ο 50χρονος είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητών που δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις «δαγκάνες» του αλκοολισμού.
ΜΠΡΑΪΑΝ ΚΛΑΦ
Eγωϊστής, απόλυτος, σταρ, αλλά και αλκοολικός. Ήταν των άκρων. Τον λάτρευαν ή τον μισούσαν. Σατράπης προς τους ποδοσφαιριστές, αλλά και δίκαιος. Αυτά που πέτυχε και με τις ομάδες που τα πέτυχε, δύσκολο να τα επαναλάβει κάποιος. Ο Ντέιβιντ Πις έγραψε ένα βιβλίο για τις 44 μέρες του Μπράιαν Κλαφ στη Λιντς, μια ομάδα που μισούσε μέχρι να την αναλάβει. Και κατάφερε σε 44 μέρες να την φτάσει στον πάτο.
Ο ίδιος είπε: «Έχω κόψει το ποτό εδώ και έξι μήνες, με εντολή γιατρού. Αν με ξαναδείτε με ποτήρι στο χέρι ρίξτε το φταίξιμο στον Έρικσον». (Για τον τότε προπονητή της εθνικής Αγγλίας). «Ξέρω πως οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι, αντί να περπατάω πάνω στο νερό, θα ‘ταν καλύτερο αν έβαζα λίγο παραπάνω από δαύτο στο ποτό μου. Έχουν απόλυτο δίκιο».
ΠΟΛ ΜΕΡΣΟΝ
Από τους πιο γνωστούς αλκοολικούς των ποδοσφαιρικών γηπέδων, ήταν ο Πολ Μέρσον, ο οποίος έκανε σπουδαία καριέρα με την φανέλα της Άρσεναλ. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε τι είχε πει το 1999, όταν είχε υποτροπιάσει έπειτα από χρόνια απεξάρτηση, η οποία όμως δεν συνεχίστηκε. «Έχασα πολύ έδαφος και τώρα μάχομαι ξανά. Προς το παρόν, όμως, βλέπω τα πάντα γύρω μου να γκρεμίζονται. Δεν είχα πιει σταγόνα για 4,5 χρόνια, όταν αποφάσισα πως τελικά χρειαζόμουν ένα ποτό. Είχα μαλώσει με τη γυναίκα μου Λορέν και ένιωθα μοναξιά, έτσι βγήκα έξω και μέθυσα».
«Δεν θέλω χρήματα. Θέλω να βρω πάλι τη ζωή μου. Όμως, αυτή τη στιγμή το βλέπω δύσκολο. Το πρόβλημα δεν είναι το ποτό, είναι όλα όσα έρχονται μαζί μ’ αυτό. Έκανα κάτι λάθος και τώρα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή», κατέληξε ο απελπισμένος Μέρσον. Ο Μέρσον παρέμεινε για… οκτώ ώρες σε μπαρ του Λονδίνου καταναλώνοντας 1,5 μπουκάλι βότκα, τρεις εβδομάδες αφού η γυναίκα του τού είχε ζητήσει διαζύγιο. Μια από τις πολλές βραδιές του παρέα με το αλκοόλ…
ΓΚΕΡΝΤ ΜΙΛΕΡ
Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απόφαση του να σταματήσει το ποδόσφαιρο, δεν ήταν εύκολα . Η κατάθλιψη μπήκε στην ζωή του και ακολούθησε το αλκοόλ. Προβλήματα με τα οποία πάλεψε ο «Der Bomber» και κατάφερε να ξεπεράσει ύστερα από θεραπεία σε κέντρο απεξάρτησης και την βοήθεια που είχε από παλιούς συμπαίκτες και φίλους.
Κάποτε μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πελέ και τα δολάρια της εποχής. Ύστερα από χρόνια επέστρεψε στην πατρίδα του εξαθλιωμένος, παραμορφωμένος από τα οινοπνευματώδη και πάμπτωχος, αλλά υπήρξαν στηρίγματα στη ζωή του που τον έβαλαν στον ίσιο δρόμο.
ΣΟΚΡΑΤΕΣ
Στα 57 χρόνια της ζωής του (πέθανε στις 4/12/2011), κέρδισε το δικαίωμα να αποκαλείται γιατρός, φιλόσοφος, καλλιτέχνης, επαναστάτης, πολιτικό ον, ηγέτης, ριζοσπάστης, στοχαστής και όχι απλά ποδοσφαιριστής. Είχε όμως και δυο ανθρώπινες αδυναμίες, τον καπνό και το ποτό.
Δεν του ήταν δύσκολο να παραδεχθεί πως ήταν αλκοολικός και το έδειχνε σε κάθε περίσταση. Δυο φορές μπήκε στην εντατική για στομαχική αιμορραγία λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Ένας υπέροχος άνθρωπος, μορφωμένος ιδιαίτερος, αλλά με πάθη.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.