Άρθρο γνώμης
Της Άννας Μάνη Παπαδημητρίου
Πρ. βουλευτού Πιερίας
Αγνοώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επί της διάταξης περί ασύλου, και όχι μόνο, και συγκεκριμένα την επισήμανση του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ.Μητσοτάκη για τον κίνδυνο να καταστούν οι χώροι των πανεπιστημίων κέντρα ανομίας, η Βουλή ψηφίζει σήμερα το νομοσχέδιο για την παιδεία, συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής διάταξης.
Όφειλε ο κ. Υπουργός να λάβει υπόψη του, αφενός τις απόψεις των αρμοδίων φορέων και δη των πρυτάνεων, χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρύτανη του Α.Π.Θ. κ. Μήτκα και αφετέρου την κρίση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, ότι εν προκειμένω, προκύπτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Σύμφωνα με τη διάταξη, επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. θα λαμβάνει χώρα μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, μετά από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου.
Με άλλα λόγια, θα καλείται το πρυτανικό συμβούλιο, τη στιγμή που λαμβάνει χώρα το έγκλημα, να συγκληθεί, να συνεδριάσει, να υπεισέλθει σε νομικά θέματα, να χαρακτηρίσει την αξιόποινη πράξη ως κακούργημα ή πλημμέλημα και στη συνέχεια να λάβει απόφαση για την επέμβαση δημόσιας δύναμης. Μια λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει το θέμα: Παραλογισμός!!
Πέρα όμως από τα παραπάνω, όφειλε ο κ. Υπουργός να σεβαστεί την αγωνία και τους κόπους των οικογενειών αλλά και των ίδιων των φοιτητών, που έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν ανεμπόδιστα τις ακαδημαϊκές τους σπουδές και φυσικά, να σεβαστεί την αγωνία των πολιτών για τον κίνδυνο καταστροφής των περιουσιών τους, αλλά και της δημόσιας περιουσίας.
Με το κέλυφος του εκδημοκρατισμού των πανεπιστημίων, κατά τα λεγόμενα του κ. Πρωθυπουργού, ελλοχεύει ο κίνδυνος αφενός καταστρατήγησης σειράς συνταγματικών δικαιωμάτων, αφετέρου οπισθοδρόμησης και υποβάθμισης των πανεπιστημίων μας, το επιχείρημά του δε, ότι το άσυλο ίσχυε και στο παρελθόν, δεν είναι πειστικό και δεν αποτελεί αιτιολογία, καθώς είναι γνωστό ότι οι νόμοι, πρέπει να αλλάζουν, να βελτιώνονται και να ανταποκρίνονται πάντα στις εκάστοτε κρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Εν κατακλείδι, όπως έχει η διάταξη, το άσυλο όχι μόνο δε θα προστατεύει την πανεπιστημιακή κοινότητα και δε θα προάγει την παιδεία, αντιθέτως, θα την απειλεί.