Μενού Κλείσιμο

Κυνοκομείο Κατερίνης: ένα μικρό ιστορικό επί των …πρακτικών – Άρθρο της Αντωνίας Νατσιοπούλου

Το 2007 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης η δημιουργία Δημοτικού Καταφυγίου ευρωπαϊκών κατά τα λεγόμενα προδιαγραφών και απεστάλη αίτηση στο ΥΠΑΑΤ για την έγκριση κονδυλίων (συμμετοχή του ελληνικού κράτους 70% επί του προϋπολογισμού από ευρωπαϊκά πακέτα). Το ύψος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού ήταν 481.944,00 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. 

Φυσικά αυτό το κεφάλαιο αντλήθηκε τελικά από ίδιους πόρους του Δήμου (εκτός από ένα τιμολόγιο συμμετοχής των 35.000,00 ευρώ στην αρχή) καθώς δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα και ο Δήμος έχασε το δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Στήριξης. Η μεταφορά των άστεγων ζώων στις νέες εγκαταστάσεις έγινε λίγους μήνες πριν τις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο, χωρίς να υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής και χωρίς βέβαια να υπάρχει άδεια λειτουργίας, πόσο μάλλον άδεια ίδρυσης. Οι φωτογραφίες είναι του 2012.

 

Μέχρι τότε τα άστεγα ζώα της πόλης εγκλειόταν μόνιμα στις εγκαταστάσεις των παλιών σφαγείων (δίπλα στην Εμποροπανήγυρη στον Πέλεκα) αρκετά κοντά στην πόλη. Εντός του χώρου είχε μεγάλα κουμάσια που μπορούσαν να χωρέσουν μέχρι και 20 σκύλους το καθένα, και πολλούς σκύλους “χύμα” στον “αύλειο” χώρο, χωρίς δάπεδο με το χώμα παντού ποτισμένο για χρόνια με το αίμα παραγωγικών ζώων και ακαθαρσίες. Είχαν διαμορφωθεί και λίγα δωματιάκια που “φιλοξενούσαν” κουτάβια, παράλυτα, άρρωστα κλπ. Από τέτοιες εγκαταστάσεις, βέβαια, δεν μπορούσε να λείπει και ο “λάκκος” όπου έπεφταν ακαθαρσίες και πτώματα – σαν τον λάκκο που δημιουργήθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις των νέων,  ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εγκαταστάσεων για τον ίδιο σκοπό και υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η μόνη διαφορά πως εδώ και κάποια χρόνια τα πτώματα (θέλω να πιστεύω όλα) πηγαίνουν για αποτέφρωση με σύμβαση σε ιδιώτη.

Ο χώρος των παλαιών σφαγείων παραχωρήθηκε λίγο πριν το 2000 από τον τότε Δήμαρχο κ. Αμοιρίδη, μετά από πρωτοβουλία και πιέσεις του κ. Δανιηλίδη, στο Σωματείο Άργος με επιδότηση για την διαχείρισή του, τότε, το ποσό των 70.000,00 περίπου ευρώ κατ’ έτος. Δηλαδή το σωματείο Άργος έπαιρνε 70.000 ευρώ περίπου κάθε χρόνο, και για επτά χρόνια, για να λειτουργεί το πρόγραμμα.

Η διαχείριση αυτή αφαιρέθηκε από το σωματείο Άργος όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά ο κ. Χιονίδης Δήμαρχος τον Νοέμβριο του 2010 καθώς το τοπίο με την διαχείριση των σχεδόν 500.000,00 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου που αναλώθηκαν εκείνη την επταετία για την φροντίδα του κυνοκομείου στα παλιά σφαγεία ήταν αρκετά ομιχλώδες. Αυτή η ομίχλη δεν διαλύθηκε ποτέ στην ουσία καθώς ο Δήμος υπαναχώρησε και δεν προχώρησε σε διώξεις, καθώς δεν είχαν παραδοθεί, τουλάχιστον για δύο χρόνια μετά ακόμη, παραστατικά και απολογισμοί από το σωματείο. 

Άγνωστος παραμένει μέχρι και σήμερα ο αριθμός των ζώων που ήταν έγκλειστα στις παλιές εγκαταστάσεις. Οι κακές γλώσσες μιλούν για 250 και πλέον σκύλους. Στις νέες εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν περίπου 60. Τί απέγιναν άραγε οι υπόλοιποι σκύλοι αφού δεν κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης;; 

Βέβαια, στην ουσία το μόνο που άλλαξε με την αφαίρεση της διαχείρισης ήταν οι τσέπες για τα λεφτά, τα οποία πλέον διαχειριζόταν η Ολυμπιακή Αναπτυξιακή με πρόεδρο τον κ. Σατραζέμη. Κατά τα άλλα το σκηνικό παρέμεινε ίδιο καθώς παρέμειναν οι ίδιοι υπάλληλοι που ήταν ορισμένοι από το Σωματείο Άργος μέχρι που οι δύο συνταξιοδοτήθηκαν και ο ένας μονιμοποιήθηκε στον Δήμο Κατερίνης ως υπάλληλος καθαριότητας και παρέμεινε στο κυνοκομείο, έως και την ημέρα που το Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης έκανε την κατάληψη. Οπότε δεν άλλαξαν και οι τακτικές. Ο λάκκος για τα λύματα και τα πτώματα εκεί στην θέση του, οι ταΐστρες λαμαρίνα σκουριασμένη του γνωστού μας σιδερά και οι ποτίστρες πλαστικοί κουβάδες από χρώματα και, μέχρι πριν κάποια χρόνια, τρεις με τέσσερις σκύλοι σε κάθε κελί των ΟΚΤΩ τετραγωνικών, χωρίς αυλισμούς, χωρίς κοινωνικοποίηση και ασυλοποιημένοι. Και, βέβαια, με υιοθεσίες “ήρθε ο τάδε και πήρε δύο σκυλιά”. Κρατάω στο αρχείο μου αρκετά τέτοια σημειώματα από το προσωπικό εκείνης της εποχής. 

Και, βέβαια, οι 70.000,00 ευρώ έγιναν 120.000,00 για να καλύπτουν “τρύπες” στον προϋπολογισμό. Στειρώσεις μέχρι και πρόπερσι που άλλαξαν οι κτηνίατροι περίπου 40-50 τον χρόνο με τα έξοδα νοσηλείας κατά το μεγαλύτερο μέρος να καλύπτονται από φιλόζωους δημότες ή να απαιτούνται από το συμμετέχω ακόμη και για θεραπείες ζώων που βρισκόταν εντός κυνοκομείου. και αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω στην κ. Μακρίδου. Άλλαξε κτηνιάτρους και οι στειρώσεις ξεπέρασαν έως σήμερα τις 1300 σε μόνο δύο χρόνια και κάτι. Πέραν των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν, τα έκτακτα χειρουργεία κλπ. Μην ξεχάσω να αναφέρω πως έπεσε και τσιμέντο εκεί που ήταν τα χαλίκια. Με εικονικά φρεάτια. Σχάρα επάνω χώμα από κάτω στα πέντε εκατοστά. Αυτά πρέπει να τα αναγνωρίσουμε ως βελτίωση. Δείγμα προϋπολογισμού από την εποχή των κ. Σατραζέμη, Μπουρονίκου, Βαϊνά, τυχαίο δείγμα από το αρχείο μου, στη φωτό που ακολουθεί. 

Ο ρόλος της κτηνιατρικής υπηρεσίας γενικώς άφαντος ουσιαστικά, κατά βάση κατευθυνόμενος από τους καλούς συνεργάτες του παρελθόντος και μόνο διοικητικός. Παριστάνουν την πολεοδομία όταν καλούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας και ίσως βάζουν και πρόστιμα. Και οι επισκέψεις πάντα με προειδοποίηση για να καθαριστεί καλά ένα διήμερο ο χώρος και να μείνουν ατάιστοι οι σκύλοι για να μην λερώσουν. Έτσι γίνονται αυτά. Με συνεννόηση, όπως είπε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος κ. Φιλοκώστας. Πίσω από κλειστές πόρτες με συμφωνίες και κέρδος εκατέρωθεν. Δυστυχώς για τον κ. Φιλοκώστα εμείς θα παραμείνουμε “μικροί, άμαθοι και άμισθοι” ερασιτέχνες αλλά πάντα μαχητές.

Δεν θα μιλήσω για τις προσπάθειές μου, και των άλλων εθελοντών, του Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης. Ο έχων νου γνωρίζει. Άλλωστε τα πρωτόκολλα στον Δήμο είναι διαθέσιμα σε κάθε δημότη, εφόσον τα ζητήσει, και οι μηνύσεις και οι καταγγελίες επίσης. Περσινά ξινά σταφύλια. Όλα τα παραπάνω. Θα περάσω στο σήμερα με μία μόνο σχετική δήλωση:

Το Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης ποτέ δεν εισέπραξε για την προσφορά του χρήματα και πάντα υπογράφει αυτά που λέει. Και από το 2011 με ΑΠ 599 υφίσταται ως φορέας (χωρίς να μαγειρεύει βιβλία και εκλογές για το νομότυπο της κατάστασης) ακόμη κι αν επιμένει να μην το αναγνωρίζει η κ. Μακρίδου (αναζητήστε βίντεο από το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο). Κι όμως υπάρχει κ. Μακρίδου. Υφίσταται μία δεκαετία ως νομικό πρόσωπο και με ουσιαστική δράση σε όλα τα πεδία, πάντα και με έγγραφα, πάντα και με χαμαλίκι. Αλλά δεν “μαζεύει” ζώα για να “φεύγουνε” όπως είπατε στην μία και μοναδική μας συνάντηση όταν ανέφερα ονόματα πολιτών που είχαν κλειδιά από το κυνοκομείο και έπαιρναν ανεξέλεγκτα ζώα από μέσα για “υιοθεσίες”  (δεν είμασταν μόνες στο γραφείο: “εμάς μας νοιάζει να φεύγουνε από δω, βγάλε λεφτά, κάνε ό,τι θες, εμάς μας ενδιαφέρει να φεύγουνε”). Το Συμμετέχω δεν “τα βρίσκει” με κανέναν και δεν κάνει εκπτώσεις στην φροντίδα των ζώων. 

Από το Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα έχουν κατατεθεί στον Δήμο έκθεση αυτοψίας με προτάσεις για τις διορθώσεις, αίτηση με μελέτη για την δημιουργία και λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου και προτάσεις για την διοικητική ανάπτυξη και εύρρυθμη λειτουργία του προγράμματος, καθώς και μία πρόσφατη αίτηση για παροχή τροφών για την σίτιση των μόνιμων φιλοξενιών και βοήθεια σε οικογένειες που φροντίζουν άστεγα ζώα. Απάντηση γραπτή δεν έχει δοθεί σε καμμία. Μόνο κάποιες προφορικές διαβεβαιώσεις από τον πρώην υπεύθυνο αντιδήμαρχο της νυν διοίκησης κ. Τσιαλό. Και, φυσικά, καμία σχετική συζήτηση δεν έγινε ποτέ σε καμία επιτροπή. Κανένα εγγειοβελτιωτικό έργο στο κυνοκομείο, καμμία αλλαγή στους ανευθυνο-υπεύθυνους χαλίφηδες επίσης. 

Καμμία συνεργασία δεν υπήρξε και καμμία σχετική ερώτηση ή συζήτηση δεν έγινε επίσημα με το Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης για τις ταΐστρες που τοποθετήθηκαν στον αστικό ιστό και την επιλογή των σημείων τοποθέτησης. Δεν ξέρω ποιά φιλοζωικά σωματεία εννοούν τα σχετικά δελτία τύπου του Δήμου. Οι αντιρρήσεις μου σχετικά εκφράστηκαν και διατυπώθηκαν πολλάκις τα τελευταία δέκα χρόνια. 

Άνοιξε όμως η σελίδα του Δήμου για το πρόγραμμα, εκδόθηκε ένα φυλλάδιο για να διανεμηθεί και τουλάχιστον έγιναν κάποιες προσπάθειες επικοινωνιακές. Αυτό είναι μία φιλότιμη προσπάθεια αλλά δεν θα λέμε μπράβο για τα αυτονόητα που έπρεπε να έχουν γίνει χθες. Τα ζώα στον δρόμο και το κυνοκομείο;; Σαν και πρώτα…

Δεν κρεμάς πίνακες στους τοίχους πριν σοβατίσεις.

Αναμένουμε με αγωνία το Δελτίο Τύπου του κ. Φιλοκώστα από πλευράς Δήμου, το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα αναρτήσει την Τρίτη, και την παρέμβαση από πλευράς εισαγγελίας και κάθε αρμόδιας υπηρεσίας σχετικά με την κατάσταση των ζώων στο κυνοκομείο, την ασυλοποίηση όλο και περισσότερων ζώων και  τον χθεσινό θάνατο άστεγου ζώου για το οποίο ο Δήμος ήταν ενήμερος τουλάχιστον από τον Μάιο του τρέχοντος έτους από ρίξη ανευρύσματος αορτής λόγω ασκίτη και διροφιλαρίωσης. Αυτή είναι μία υπόθεση που δεν θα αρχειοθετηθεί και είμαι περίεργη να δω ποιόν θα πετάξει ο Δήμος στους λύκους….

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ