Μενού Κλείσιμο

Ευθύμιος Τσίρκος – Βιώσιμη ανάπτυξη για όλους: ευκαιρίες, εργαλεία και ο ρόλος της καινοτομίας

Η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, με νέες προκλήσεις και ευκαιρίες να αναδύονται. Τα τελευταία πέντε χρόνια και παρά τις απρόσμενες μεγάλες κρίσεις, με σημαντικότερη την πανδημία Covid-19, η πολιτική σταθερότητα και συνέπεια, οι μεταρρυθμίσεις στις δομές και τη λειτουργία του κράτους, η μείωση φόρων και γραφειοκρατίας και τα κίνητρα για επενδύσεις, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φιλικότερο για την επιχειρηματικότητα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το πλήθος, το μέγεθος και η διαθεσιμότητα των πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων – και ως απάντηση της ΕΕ στις πιέσεις που δημιούργησαν οι κρίσεις – και η εγρήγορση της Ελληνικής Κυβέρνησης δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω συγκεκριμένων στόχων και οροσήμων ενισχύει την Ελλάδα με πόρους ύψους 36 δισ. € ως το τέλος του 2026, ενώ το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 των 26,2 δισ. € προωθεί τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας.

Το φιλικό κλίμα για βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα δημιουργείται και υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς και πρωτοβουλίες. Για πρώτη φορά μέσω του Elevate Greece χαρτογραφούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις και υποστηρίζεται η ανάπτυξή τους σε ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας. Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας συνεργάζονται για να κερδίσουν τις διεθνείς αγορές και να την αναδείξουν ως τον επόμενο μεγάλο κόμβο καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, το νεοσύστατο Innovation Agency, η Μονάδα Υποστήριξης Καινοτομίας του ΟΒΙ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση της απασχόλησης σε αναδυόμενους τομείς με προοπτική. Μέσα από αυτό, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν ερευνητικά και τεχνολογικά αποτελέσματα. Ακόμη, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια και διεθνεις συνεργασίες παρέχει σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στην πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή αναβάθμιση, επιφέροντας ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Στις σημαντικές πρωτοβουλίες συμπεριλαμβάνονται και δράσεις επιστημονικών φορέων, όπως τα Business Funding Instruments του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ένα διαδραστικό πληροφοριακό σύστημα που παρέχει εξειδικευμένη πληροφόρηση και υποστήριξη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Τέλος, οργανισμοί όπως ο Δημόκριτος το ΕΚΕΤΑ και το ΕΛΙΔΕΚ προσανατολισμένοι στην καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη μέσω επιστημονικής έρευνας υψηλής ποιότητας, ενισχύουν διαχρονικά τη συνεργασία ερευνητικών κέντρων, πανεπιστήμιων, πολιτείας και πραγματικής οικονομίας.

Από την αλυσίδα της βιώσιμης ανάπτυξης δεν πρέπει να παραλείπεται η απαιτούμενη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ΟΤΑ αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, του περιβάλλοντος και της οικονομίας τους και εναρμονισμένοι με τις σύγχρονες προτεραιότητες, πρέπει να είναι ικανοί και έτοιμοι να αξιοποιήσουν εργαλεία και πόρους. Κατ’ επέκταση, οι υποδομές και οι συνθήκες που διαμορφώνουν τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες ενισχύουν περαιτέρω την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τη διαβίωση με καλή ποιότητα ζωής και ίσες ευκαιρίες για όλους σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον, βασικά ζητούμενα στην εποχή μας.

Η ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού τα τελευταία χρόνια καταγράφεται και στην ετήσια έρευνα “ΕΥ Attractiveness Survey” της EY (Ernst & Young) για το 2024, παρά το αντίξοο περιβάλλον και την κάμψη πανευρωπαϊκά. Η φετινή έρευνα επιβεβαιώνει, επίσης, την τάση βελτίωσης της ποιοτικής σύνθεσης των επενδύσεων, με έμφαση σε δραστηριότητες έντασης γνώσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας και τομείς κρίσιμους για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, όπως το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφορικής, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, και οι μεταφορές και τα logistics. Για τη διατήρηση αυτής της ανταγωνιστικής θέσης, οι παράμετροι που βρίσκονται σταθερά στην κορυφή της κατάταξης των προτεραιοτήτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι η ποσοτική και ποιοτική επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού (εκπαίδευση, δεξιοτητες), η μείωση της φορολογίας και η υποστήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αιχμή του δόρατος την καινοτομία, με τη στήριξη επενδύσεων σε πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες, με την ενίσχυση και αποτελεσματικότητα της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και με τη συνεπή αξιοποίηση ευκαιριών και δυνατοτήτων για την ανάδειξη, βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

 

Ευθύμιος Τσίρκος

Οικονομολόγος, Ελεγκτής-Λογιστής ACCA

Μέλος Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δ. Κατερίνης

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ