Μενού Κλείσιμο

Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε…

Άρθρο γνώμης

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Μετά από την αποκάλυψη του Politik για την έκθεση των φορέων κοινωνικής οικονομίας ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’18 και το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τις κατά συρροή απευθείας αναθέσεις, αλλά και για άλλες σχετικές δράσεις, υπήρξε κοινοβουλευτική απάντηση από την αναπληρώτρια υπουργό, Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, και την ομάδα του Impact Hub στην Αθήνα.

Μόνο που η απάντηση της υπουργού, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια από όσα μας λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το χώρο της κοινωνικής οικονομίας, ήταν «πέρα βρέχει» και η απάντηση της ομάδας Impact Hub «τι καλά που κάνουμε που σας επιμορφώνουμε τόσο καιρό χωρίς να ξέρετε»!

Η κυρία Φωτίου αντί να απαντήσει στα ερωτήματα κατ΄ αρχάς κάνει ιδεολογική διακήρυξη και λέει με αφορμή κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου:

«Ως γνωστόν η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί οριζόντια και στρατηγικής σημασίας επιλογή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί διπλά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με χαρακτηριστικά:

την συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ισότητα δημοκρατική λήψη αποφάσεων και την ισορροπημένη διάχυση του οφέλους».

Η πραγματικότητα, σύμφωνα πάντοτε με τους φορείς κοινωνικής οικονομίας, αναφέρει πως το 2011 ο πενταετής προϋπολογισμός για την κοινωνική οικονομία από τους κοινοτικούς πόρους ήταν ένα δισ. 100 εκ €. Και τώρα ο συνολικός προϋπολογισμός μαζί με τις περιφέρειες δεν ξεπερνά 135 εκ € μόνο.

Από αυτά, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, πάνω από το 50% θα πάνε για το γραφειοκρατικό μηχανισμό για να μείνουν ελάχιστα στο πεδίο.

Όσο για το ίδιο γεγονός της έκθεσης μας λέει η κυρία Φωτίου:

«Η ετήσια έκθεση Κ.Α.Λ.Ο. συνοδεύεται κάθε χρόνο από περιφερειακές εκθέσεις φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με πρώτη αυτή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η καινοτομία της έκθεσης συνίσταται ότι κατά τη διάρκεια της οργανώνονται πολλά παράλληλα γεγονότα από τους ίδιους τους φορείς οι οποίοι ενθαρρύνονται να παρουσιάσουν την εμπειρία τους διαδραστικά, γεγονός που φέτος θα αναμεταδίδεται σε όλους τους χώρους της έκθεσης ταυτόχρονα.

150 φορείς έχουν δηλώσει συμμέτοχη στη φετινή έκθεση που θα διαρκέσει πέντε ημέρες στο κέντρο της Αθήνας σε χώρους του παλαιού χρηματιστηρίου και σε στοά της Σοφοκλέους που χορηγούν η Εθνική Τράπεζα και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Τίποτα, όμως, για τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής κ. Καράογλου:

– «Με ποιο σκεπτικό μια ΜΚΟ υποκαθιστά στην ουσία το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία;

-Η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση έχει αναλάβει και άλλες παρόμοιες «πρωτοβουλίες» με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;

-Ποιο ήταν το κόστος διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία;

-Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ»;

Από την άλλη πλευρά οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ που ανέλαβε να συντονίσει και να καθοδηγήσει την έκθεση αποφεύγει για μια ακόμη φορά να εμφανιστεί με τα προσωπικά τους ονόματα και υπογράφουν την επιστολή ως ομάδα «Impact Hub Labs της Αθήνας:

«Ο ρόλος μας όπως και τις δύο επιτυχημένες, προηγούμενες φορές, ήταν να εκτελέσουμε το εκπαιδευτικό σκέλος των ΕΧΡΟ, όπου και ειδικευόμαστε.

Αναλαμβάνουμε λοιπόν το ρόλο του διευκολυντή ώστε να υπάρχουν συνδέσεις, γνωριμίες και κινητοποίηση του πεδίου με σκοπό τη μάθηση, την επιχειρηματική εξέλιξη και τις συνεργασίες.

Η εργασία αυτή γίνεται ακολουθώντας τη στρατηγική και τους στόχους που θέτει η Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, η Αναθέτουσα Αρχή και το αρμόδιο υπουργείο.

Οι πρακτικές που εφαρμόζουμε τώρα, όπως και στις προηγούμενες ΕΧΡΟ, είναι οι ίδιες που πάντα ακολουθούμε στη δουλειά μας- συμμετοχικότητα, φαντασία, ενδυνάμωση και εμπιστοσύνη-προσπαθώντας να εντοπίσουμε και να τονίσουμε τις κοινές γραμμές, εμπειρίες και στόχους ώστε να δημιουργείται κοινότητα».

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά και ποια είναι τα παραδοτέα τους;

Θα το καταλάβουμε αν διαβάσουμε το παρακάτω απόσπασμα ανακοίνωσης της έκθεσης με υπογραφή του ειδικού γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Ευάγγελου Νικολαΐδη:

«Φέτος, οι στόχοι μας είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι και επιδιώκουμε η ΚΑΛΟ να συστηθεί θεματικά και κλαδικά στο ευρύ κοινό.

Επίσης, στο επίκεντρο του σχεδιασμού της έκθεσης είναι η δυνατότητα των εκθετών όχι μόνο να προβάλλουν τον φορέα τους αλλά σε συνεργασία με άλλους φορείς να οργανώσουν θεματικές συζητήσεις και εργαστήρια και να παρουσιάσουν θέματα που αφορούν τον κλάδο τους».

Τις θεματικές συζητήσεις και τα εργαστήρια, που ούτως οι άλλως γίνονται εθελοντικά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, θα παρουσιαστούν ως παραδοτέο και θα πληρωθούν κάποιοι όπως και πέρυσι με συμβάσεις απευθείας ανάθεσης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ