Tαξίδι στη νήσο Δία

Γράφτηκε από τον 

Δία ή Ντία Η ακατοίκητη σήμερα νήσος Δία ή Ντία βρίσκεται 6 μίλια βορειοανατολικά του Ηρακλείου. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας που συναντά κανείς στο νησί, Το νησί δεν έχει καθόλου υποδομές και είναι ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρέμβαση.

 

Από άποψη γεωγραφίας η Ντία έχει 5 χλμ. μήκος και 3 χλμ. πλάτος και έκταση 12 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκτείνεται από δυτικά προς ανατολικά. Βόρεια από τη Ντία υπάρχουν 2 μικρά γλαρόνησια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι. Στην νότια μεριά του νησιού υπάρχουν 4 απάνεμοι κόλποι. Ο κόλπος του Αγ. Γεωργίου, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμανάκι και η πλάζ του νησιού, ο κόλπος της Κάπαρης, ο κόλπος της Παναγιάς και ο κόλπος της Αγριελιάς. Στα ανατολικά υπάρχει ο κόλπος της Αγκινάρας.

 

 

Το νησί έχει μέγιστο ύψος 220 μέτρα και σε γενικές γραμμές είναι βατό, με σχεδόν μοναδικό τοπίο τις πέτρες και τους θάμνους. Υπάρχουν και περιοχές με άγριους γκρεμούς που φτάνουν στα 60 μέτρα. Για την ιστορία η Ντία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στους μινωικούς χρόνους και τους μεσαιωνικούς. Για τους πρώιμους ναυτικούς που έπνεαν στα ανοιχτά του Κρητικού Πελάγους αποτελούσε κάλλιστο φυσικό "σημάδι" για την προσέγγιση της ακτής και των φυσικών λιμανιών της Κρήτης και παράλληλα βοηθούσε στον ελλιμενισμό των σκαφών δημιουργώντας ένα "φράγμα" στους βόρειους ανέμους.

 

 

Στους μινωικούς χρόνους το νησί κατοικούνταν και πλησίον του όρμου Αγ. Γεωργίου όπου εντοπίσθηκε τειχισμένος λιμενικός οικισμός.Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι έρευνες που πραγματοποιήσε ο Γάλλος ωκεανογράφος Jaques-Yves Causteau στα 1974-5 με ειδικό βαθυσκάφος αναζητώντας την χαμένη Ατλαντίδα ανάμεσα στην Κρήτη και την Σαντορίνη. Εκτός απο 7 αρχαία ναυάγια στη Ντία, ο Κουστώ, το 1976, ανακάλυψε στο βυθό τετραγωνισμένους ορθογώνιους βράχους, που συγκροτούσαν τεχνητό λιμενοβραχίονα και οι ερευνητές το αποκάλεσαν Κυκλώπεια Τείχη. Σύμφωνα με τον Κουστώ ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της Κνωσού. To λιμάνι φαινόταν ότι καταβυθίστηκε από τις καταστροφές που προκάλεσε το ηφαίστειο της Θήρας, το 1450 π.Χ. Αργότερα όμως διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ πιο παλιό, οπότε οι μελετητές προβληματίστηκαν. ακόμη, λεπτομερείς αεροφωτογραφίες επεσήμαναν στην επιφάνεια του νησιού ίχνη αρκετής έκτασης οικισμών, κάτι που υποδηλώνεται ότι σε παλαιότερες εποχές το νησί ήταν κατοικημένο. Ωστόσο αρχαιολογική έρευνα που να το επιβεβαιώνει δεν έχει γίνει ακόμα. Στο νησί υπήρχε μικρή καλλιέργεια αμπελιού μέχρι και το 1937 που γινόταν από ψαράδες. Κατά τη μυθολογία το νησί δημιουργήθηκε από τον Δία. Κάποτε που ο Δίας εξουσίαζε τον κόσμο από τον θρόνο του στον Όλυμπο, κοίταξε προς την Γενέτειρα του την Κρήτη, και τότε είδε έκπληκτος τους πατριώτες του Κρητικούς να κυνηγούν με τόξα και ακόντια, αφανίζοντας τους αγαπημένους του αίγαγρους (κρι κρι). Θύμωσε τόσο πολύ που αποφάσισε να σκοτώσει όλους τους Κρητικούς.

 

 

Έριξε αμέσως ένα κεραυνό στο πέλαγος και ένα τεράστιο τέρας αναδύθηκε με σκοπό να καταστρέψει τους Κρητικούς. Οι υπόλοιποι θεοί προσπάθησαν να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη, αλλά μάταια. Τότε, ο Ποσειδώνας, από το βασίλειό του, τη θάλασσα, βγήκε σαν θηρίο και είπε στον Δία: "Πατέρα και βασιλιά μου, πως μπορείς να αφανίσεις τους Κουρήτες, έτσι θα τους ξεπληρώσεις το καλό που σου έκαναν;" Οι Κουρήτες ήταν Κρητικοί που χτυπούσαν δυνατά τις ασπίδες τους για να μην ακούει ο Πατέρας του ο Κρόνος το κλάμα του και τον φάει. Ο Δίας αμέσως άλλαξε γνώμη. Τότε πείρε 2 κομμάτια παξιμάδι και τα πέταξε ανοιχτά της Κρήτης. Όταν, λοιπόν, πήγε το τέρας να τα φάει, αυτός μ' ένα κεραυνό το πέτρωσε μαζί με τα παξιμάδια. Έτσι, γεννήθηκε η Ντία και τα δυο νησάκια, το Πξιμάδι και το Πεταλίδι. Επίσης, σύμφωνα με μια παραλλαγή του Μύθου, ο Θησέας, αφού σκότωσε τον Μινώταυρο διέφυγε στην Ντία μαζί με την Αριάδνη.

Τελευταία νέα...

«Οικολογικό» μεν, «χαράτσι» δε!

«Οικολογικό» μεν, «χαράτσι» δε!

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 18:16
Αποκαταστάθηκε η ζημιά

Αποκαταστάθηκε η ζημιά

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 18:15
Σύμπραξη αλληλεγγύης...

Σύμπραξη αλληλεγγύης...

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:16
«Γνωριμία» με το Εσπερινό ΕΠΑΛ

«Γνωριμία» με το Εσπερινό ΕΠΑΛ

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:13
Περιφέρεια, κέντρο τεχνολογίας

Περιφέρεια, κέντρο τεχνολογίας

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:12
Το κόστος της... κακοκαιρίας

Το κόστος της... κακοκαιρίας

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 17:20
1.300 παιδιά γιόρτασαν τη λήξη

1.300 παιδιά γιόρτασαν τη λήξη

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 09:32
«Ζήσε σαν τον Όλυμπο»

«Ζήσε σαν τον Όλυμπο»

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 09:29
Ο Μητροπολίτης στη ΔΕΥΑΚ

Ο Μητροπολίτης στη ΔΕΥΑΚ

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 09:20
Σε διαβούλευση το σχέδιο

Σε διαβούλευση το σχέδιο

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 09:15
Στους δρόμους και οι Τρίτεκνοι

Στους δρόμους και οι Τρίτεκνοι

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 18:14
Η μεγάλη γιορτή της άνοιξης!

Η μεγάλη γιορτή της άνοιξης!

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 18:13
«Αποκαλύπτει» το πρόγραμμά του

«Αποκαλύπτει» το πρόγραμμά του

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 10:41
«
»