Tαξίδι στη νήσο Δία

Γράφτηκε από τον 

Δία ή Ντία Η ακατοίκητη σήμερα νήσος Δία ή Ντία βρίσκεται 6 μίλια βορειοανατολικά του Ηρακλείου. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας που συναντά κανείς στο νησί, Το νησί δεν έχει καθόλου υποδομές και είναι ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρέμβαση.

 

Από άποψη γεωγραφίας η Ντία έχει 5 χλμ. μήκος και 3 χλμ. πλάτος και έκταση 12 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκτείνεται από δυτικά προς ανατολικά. Βόρεια από τη Ντία υπάρχουν 2 μικρά γλαρόνησια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι. Στην νότια μεριά του νησιού υπάρχουν 4 απάνεμοι κόλποι. Ο κόλπος του Αγ. Γεωργίου, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμανάκι και η πλάζ του νησιού, ο κόλπος της Κάπαρης, ο κόλπος της Παναγιάς και ο κόλπος της Αγριελιάς. Στα ανατολικά υπάρχει ο κόλπος της Αγκινάρας.

 

 

Το νησί έχει μέγιστο ύψος 220 μέτρα και σε γενικές γραμμές είναι βατό, με σχεδόν μοναδικό τοπίο τις πέτρες και τους θάμνους. Υπάρχουν και περιοχές με άγριους γκρεμούς που φτάνουν στα 60 μέτρα. Για την ιστορία η Ντία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στους μινωικούς χρόνους και τους μεσαιωνικούς. Για τους πρώιμους ναυτικούς που έπνεαν στα ανοιχτά του Κρητικού Πελάγους αποτελούσε κάλλιστο φυσικό "σημάδι" για την προσέγγιση της ακτής και των φυσικών λιμανιών της Κρήτης και παράλληλα βοηθούσε στον ελλιμενισμό των σκαφών δημιουργώντας ένα "φράγμα" στους βόρειους ανέμους.

 

 

Στους μινωικούς χρόνους το νησί κατοικούνταν και πλησίον του όρμου Αγ. Γεωργίου όπου εντοπίσθηκε τειχισμένος λιμενικός οικισμός.Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι έρευνες που πραγματοποιήσε ο Γάλλος ωκεανογράφος Jaques-Yves Causteau στα 1974-5 με ειδικό βαθυσκάφος αναζητώντας την χαμένη Ατλαντίδα ανάμεσα στην Κρήτη και την Σαντορίνη. Εκτός απο 7 αρχαία ναυάγια στη Ντία, ο Κουστώ, το 1976, ανακάλυψε στο βυθό τετραγωνισμένους ορθογώνιους βράχους, που συγκροτούσαν τεχνητό λιμενοβραχίονα και οι ερευνητές το αποκάλεσαν Κυκλώπεια Τείχη. Σύμφωνα με τον Κουστώ ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της Κνωσού. To λιμάνι φαινόταν ότι καταβυθίστηκε από τις καταστροφές που προκάλεσε το ηφαίστειο της Θήρας, το 1450 π.Χ. Αργότερα όμως διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ πιο παλιό, οπότε οι μελετητές προβληματίστηκαν. ακόμη, λεπτομερείς αεροφωτογραφίες επεσήμαναν στην επιφάνεια του νησιού ίχνη αρκετής έκτασης οικισμών, κάτι που υποδηλώνεται ότι σε παλαιότερες εποχές το νησί ήταν κατοικημένο. Ωστόσο αρχαιολογική έρευνα που να το επιβεβαιώνει δεν έχει γίνει ακόμα. Στο νησί υπήρχε μικρή καλλιέργεια αμπελιού μέχρι και το 1937 που γινόταν από ψαράδες. Κατά τη μυθολογία το νησί δημιουργήθηκε από τον Δία. Κάποτε που ο Δίας εξουσίαζε τον κόσμο από τον θρόνο του στον Όλυμπο, κοίταξε προς την Γενέτειρα του την Κρήτη, και τότε είδε έκπληκτος τους πατριώτες του Κρητικούς να κυνηγούν με τόξα και ακόντια, αφανίζοντας τους αγαπημένους του αίγαγρους (κρι κρι). Θύμωσε τόσο πολύ που αποφάσισε να σκοτώσει όλους τους Κρητικούς.

 

 

Έριξε αμέσως ένα κεραυνό στο πέλαγος και ένα τεράστιο τέρας αναδύθηκε με σκοπό να καταστρέψει τους Κρητικούς. Οι υπόλοιποι θεοί προσπάθησαν να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη, αλλά μάταια. Τότε, ο Ποσειδώνας, από το βασίλειό του, τη θάλασσα, βγήκε σαν θηρίο και είπε στον Δία: "Πατέρα και βασιλιά μου, πως μπορείς να αφανίσεις τους Κουρήτες, έτσι θα τους ξεπληρώσεις το καλό που σου έκαναν;" Οι Κουρήτες ήταν Κρητικοί που χτυπούσαν δυνατά τις ασπίδες τους για να μην ακούει ο Πατέρας του ο Κρόνος το κλάμα του και τον φάει. Ο Δίας αμέσως άλλαξε γνώμη. Τότε πείρε 2 κομμάτια παξιμάδι και τα πέταξε ανοιχτά της Κρήτης. Όταν, λοιπόν, πήγε το τέρας να τα φάει, αυτός μ' ένα κεραυνό το πέτρωσε μαζί με τα παξιμάδια. Έτσι, γεννήθηκε η Ντία και τα δυο νησάκια, το Πξιμάδι και το Πεταλίδι. Επίσης, σύμφωνα με μια παραλλαγή του Μύθου, ο Θησέας, αφού σκότωσε τον Μινώταυρο διέφυγε στην Ντία μαζί με την Αριάδνη.

Τελευταία νέα...

Μελισσοκομία σε... άξονες

Μελισσοκομία σε... άξονες

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 18:19
«Πρώτες βοήθειες»   για... ποδήλατα

«Πρώτες βοήθειες» για... ποδήλατα

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 18:18
Η τεχνολογία ενάντια στους ρύπους

Η τεχνολογία ενάντια στους ρύπους

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 17:35
Ετοιμάζεται για το καλοκαίρι!

Ετοιμάζεται για το καλοκαίρι!

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 17:32
Δημόσια περιουσία   τα έργα των ΟΤΑ

Δημόσια περιουσία τα έργα των ΟΤΑ

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 18:16
Προετοιμασίες ενόψει καλοκαιριού

Προετοιμασίες ενόψει καλοκαιριού

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 18:15
Ines Bennet σε ευχαριστούμε!

Ines Bennet σε ευχαριστούμε!

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 18:15
Πάσχα στις ακτές του νότου!

Πάσχα στις ακτές του νότου!

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 09:16
Να αποδοθούν... ευθύνες

Να αποδοθούν... ευθύνες

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 09:15

Νέο Δ.Σ. και αλλαγές στο καταστατικό

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:27

Ανάπτυξη δέσμια της γραφειοκρατίας

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:25

Πρωταθλήτρια στους φόρους

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:24

Φθηνότερο κατά... 2,65 ευρώ!

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:23

428 τοκετοί σε ένα χρόνο!

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:15

Με «γέφυρα» το Φεστιβάλ Ολύμπου

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 14:56

Πάσχα – Το πέρασμα και η υπέρβαση

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 14:49
«
»