Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 09:07

Διχαστική αντιπαράθεση ή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ οφείλει να παρουσιάσει τη δική της ενιαία θέση και ΔΕΝ μπορεί να κρύβεται πίσω από το τι προτείνει η αντιπολίτευση.

Η εικόνα του πρωθυπουργού, ο οποίος μεταβαίνει στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο να διαβουλευθεί για τις εξελίξεις με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας, αλλά αρνείται πεισματικά να ενημερώσει είτε τη Βουλή, είτε τους πολιτικούς αρχηγούς ΔΕΝ τον τιμά.

Έπαιξε κοινώς με τη φωτιά o Αλέξης Τσίπρας, που για πρώτη φορά στην ιστορία χρησιμοποίησε ένα εθνικό ζήτημα, με μικροκομματική διάθεση να στριμώξει τον αντίπαλο του.

Γράφω την προσωπική μου άποψη και την εκφράζω δημόσια, καθώς πιστεύω ότι πρόκειται για σοβαρότατο δημοκρατικό έλλειμμα.

Λυπάμαι, που οι πολιτικοί μας, γνωρίζουν πολύ καλά τα ιστορικά αλλά και πολιτικά δεδομένα και συμπεριφέρονται στο θέμα του Σκοπιανού ζητήματος προτάσσοντας αυτό που θεωρούν κομματικό συμφέρον.

Και ενώ γνωρίζουν και τις ευαισθησίες που καλώς ή κακώς που έχουν διαμορφωθεί σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, επέλεξαν για μια φορά ακόμα, αντί να βγουν μπροστά και να προβάλλουν το συμφέρον της χώρας, να μεταφέρουν μια διχαστική αντιπαράθεση στην κοινωνία.

Οι πολιτικές δυνάμεις και η σκεπτόμενη κοινωνία οφείλουν να δουν το θέμα, όχι απλά με ψυχραιμία, αλλά και με ευθύνη για το μέλλον.

Πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τους το εκάστοτε ρεύμα που διαμορφώνεται, να ΜΗΝ αγνοούν το ευρύτερο εθνικό συμφέρον και να ΜΗΝ πολιτεύονται με καιροσκοπικά μικροκομματικά κριτήρια, διότι η ιστορία θα τους καταγράψει ως κατώτερους των περιστάσεων.

Και η αλήθεια λοιπόν είναι, πως ο αριθμός των διαδηλωτών τρόμαξε την κυβέρνηση και είναι προφανές πως η κυβέρνηση με το συλλαλητήριο αναζητά μια ευκαιρία “για να κάνει πίσω”.

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας, στο ζήτημα της ονομασίας, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία.

Όμως, έστω και τώρα, χρειάζεται συνεννόηση πάνω στο ζήτημα. Αν υπάρχουν οι συναινέσεις, τότε ίσως προχωρήσει η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.